Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:53 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE - achitare. Martor în dosarul Mazăre - Strutinsky - Gabi Stan Procurorul Bodean și avocatul Tudorel Dobre se întâlnesc pe 13 septembrie la Curtea de Apel

ro

31 Aug, 2017 00:00 3909 Marime text
Tudorel Dobre, prim-vicepreședintele Uniunii Camerelor de Comerț Bilaterale din România, președintele Camerei de Comerț Bilaterale România - Kuweit, avocat suspendat în cadrul Baroului București, se va afla, pe data de 13 septembrie, în fața judecătorilor de la Curtea de Apel Constanța.
 
Atunci va avea loc cel de-al treilea termen în dosarul în care Tudorel Dobre a fost trimis în judecată de Andrei Bodean, procuror al Direcției Naționale Anticorupție Constanța.
 
În rechizitoriul cauzei, procurorul Andrei Bodean arată că, „în anul 2013, inculpatul Dobre Tudorel a pretins și a primit de la (...) suma totală de 40.000 de euro, afirmând că are influență asupra organelor judiciare care efectuaseră acte de urmărire penală în cauza în care fusese cercetat (...), pe care a promis să îi determine să procedeze într-o manieră care să conducă la soluții favorabile în cauza respectivă pentru acesta și (...)“.
 
„La data de 7.09.2016, (...) a sesizat DNA cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, de către inculpatul Dobre Tudorel (...). La data de 8.09.2016 și (...) a sesizat DNA cu privire la săvârșirea unei infracțiuni de trafic de influență, de către inculpatul Dobre Tudorel (...). (...) și (...) au fost trimiși în judecată de DIICOT - Serviciul Teritorial Constanța pentru săvârșirea unor infracțiuni de trafic de droguri și constituire a unui grup infracțional organizat, fiind condamnați în primă instanță la o pedeapsă de patru ani și respectiv zece ani închisoare, în dosarul nr. (...) (...). Împotriva sentinței Tribunalului Constanța au declarat apel atât inculpații, cât și DIICOT. Dezbaterile în apel au avut loc la data de 27.10.2016, iar ulterior amânarea a fost pronunțată succesiv până la data de 11.11.2016, când instanța a respins apelurile declarate de inculpați și a admis apelul declarat de DIICOT.
 
Conform acestei decizii, inculpații (...) și (...) au fost condamnați definitiv la o pedeapsă de patru și respectiv zece ani închisoare (...). Cu ocazia (...) l-a cunoscut întâmplător pe inculpatul Dobre Tudorel, despre care a aflat că era de profesie avocat și totodată președintele al Camerei de Comerț Bilaterale Româno-Kuweitiană. Inculpatul a început să îi propună (...) mai multe afaceri de anvergură, printre care și un parteneriat cu firma olandeză care efectua lucrările de construcție la digul de larg al Portului Constanța pentru care era nevoie de o carieră de piatră“, conform DNA.
 
Tot în actul de sesizare a instanței se arată că, „în acest context, (...) a afirmat că are un prieten care deține o asemenea carieră, dar, la acel moment, persoana respectivă era arestată într-un dosar instrumentat de DNA București“.
 
„Inculpatul s-a oferit să îl ajute pe (...) pentru a pune în libertate persoana respectivă, spunându-i că are cunoștințele necesare în București pentru a obține rezultatul promis. Conform (...), inculpatul a pretins pentru acest serviciu suma de 20.000 de euro, din care 10.000 înainte și 10.000 după, scriind aceste sume pe o coală de hârtie. (...) a cerut un timp pentru a putea discuta cu familia prietenului arestat, după care a luat legătura cu soția (...) care și-a contactat soțul, acesta fiind de acord cu plata sumei respective.
 
În luna mai 2013, (...) a mers la biroul inculpatului din sediul Camerei de Conturi București și i-a dat acestuia suma de 10.000 de euro, din partea familiei (...), pentru eliberarea acestuia și i-a arătat că mai deținea încă 10.000, care, potrivit înțelegerii, urmau să fie plătiți după punerea (...) în libertate. (...) a continuat să păstreze legătura cu Dobre Tudorel, iar ulterior a primit o citație de la DIICOT - Serviciul Teritorial Constanța, prin care era chemat la parchet, în calitate de învinuit, în dosarul nr. (...).
 
Deoarece s-a alarmat la primirea citației, (...) l-a contactat pe inculpat și la întrebat dacă îl poate ajuta cu ceva. Inculpatul l-a liniștit, spunându-i că îl cunoaște pe șeful polițiștilor de la DIICOT, un anume (...), pe care s-a lăudat că el l-a pus în funcție. Pentru a-l convinge pe (...) de realitatea afirmațiilor sale, inculpatul l-a și sunat pe (...) chemându-l să se întâlnească și păstrând asupra sa citația (...). Inculpatul i-a spus apoi (...) că urmează să se întâlnească în perioada următoare pentru a-i spune rezultatul demersurilor sale“, conform rechizitoriului.
 
În urma verificărilor efectuate în cursul urmăririi penale, s-a stabilit că Tudorel Dobre deține un imobil situat în municipiul Constanța, trei terenuri situate în comuna Corbu, în suprafață de un hectar, două hectare, respectiv cinci hectare, „un autoturism marca Ford, unul marca Volvo, două marca Canarios Can Condesa și unul marca Land Rover Range Rover“. În continuare, din cuprinsul procesului-verbal întocmit de organele de poliție rezultă că imobilul, situat într-o zonă centrală a municipiului Constanța, în apropiere de Marea Neagră și de Delfinariu, este edificat pe cinci niveluri.
 
Cu privire la cele două autoturisme marca Canarios Can Condesa pe care Tudorel Dobre le are înregistrate pe rolul nominal, pe baza informațiilor furnizate de DEPABD - evidența auto, s-a stabilit că acestea sunt fabricate în anul 1977 și înmatriculate în circulație de către inculpat în anul 2002, reprezentând vehicule istorice, motiv pentru care evaluarea lor nu a fost posibilă.

Alt dosar 

Tudorel Dobre va fi audiat de Curtea Supremă a României în dosarul în care Radu Ștefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanța, și omul de afaceri Sorin Strutinsky au fost deferiți Justiției alături de fostul viceprimar al Constanței Gabi Stan, dar și de alte persoane. Printre inculpații cauzei se află și cinci salariați ai Primăriei Constanța.

UPDATE - achitare

Pe data de 25 aprilie 2018, judecătorii de la Curtea de Apel Constanţa au decis achitarea lui Tudorel Dobre, prim-vicepreşedintele Uniunii Camerelor de Comerţ Bilaterale din România, preşedintele Camerei de Comerţ Bilaterale România - Kuweit, avocat suspendat în cadrul Baroului Bucureşti. Decizia nu este definitivă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii