Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:17 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Judecătoarea Cezara Suciu a luat o decizie-şoc în dosarul lui Nicuşor Constantinescu (rechizitorii)

ro

26 Sep, 2016 00:00 9315 Marime text
Iulia Cezara Suciu, judecător al Tribunalului Constanţa, a luat o decizie surprinzătoare în dosarul în care Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, a fost deferit Justiţiei alături de: fundaţiile Thalia şi Fantasio, Cristian Bogdan Zgabercea, fost consilier al şefului CJC şi producător general al TVR, Carmen Florentina Oproiu, director al Direcţiei Coordonare Instituţii Subordonate din cadrul CJC, Marcel Brâncoveanu Părău, reprezentant al Fundaţiei Culturale Thalia.
 
Vineri, colegii magistraţi ai Iuliei Cezara Suciu i-au admis declaraţia de abţinere formulată în dosarul penal mai sus precizat. Totodată, instanţa a menţinut actele îndeplinite şi măsurile dispuse până acum de judecătoarea Iulia Cezara Suciu în prezentul dosar. Decizia este una fără cale de atac şi a fost luată în temeiul articolului 68 din Codul de Procedură Penală, raportat la articolul 64, alin. 1, lit. f - Cod Procedură Penală.
 
Articolul 64 face referire la „incompatibilitatea judecătorului“, iar potrivit alin. 1, lit. f., „judecătorul este incompatibil dacă“ „există o suspiciune rezonabilă că imparţialitatea judecătorului este afectată“.
 
Următorul termen a fost stabilit pentru data de 11 octombrie, cauza fiind repartizată unui alt judecător.
 
Amintim că Nicuşor Daniel Constantinescu a fost condamnat în primă instanţă de Iulia Cezara Suciu la 3,6 ani de închisoare cu executare, în dosarul privind presupusa subfinanţare a Centrului Militar Zonal Constanţa. Ulterior, judecătorii Andreea Ianca şi Dan Iulian Năstase, din Curtea de Apel Constanţa, l-au condamnat pe fostul şef al CJC la cinci ani de detenţie. Decizia este definitivă.
 
Recapitulând, în procesul CMZ, Nicuşor Constantinescu a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare, iar în cel în care a fost deferit Justiţiei alături de Adrian George Gâmbuţeanu, director general al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa, a primit şase ani de detenţie, în primă instanţă. În dosarul în care a fost deferit Justiţiei alături de mai mulţi şefi din Consiliul Judeţean, Nicuşor Constantinescu a fost condamnat la 15 ani de detenţie. În total, în prezenta cauză, instanţa din capitală a dictat peste 70 de ani de închisoare. Pedepsele nu sunt definitive.
 
În prezent, Nicuşor Constantinescu mai este judecat în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa, din octombrie 2008, în dosarul fundaţiilor Thalia şi Fantasio, din aprilie 2015, dar şi în dosarul elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol.
 
Fostul şef al CJC este cercetat şi în dosarul denumit generic „Geotop”, unde are calitatea de suspect şi este bănuit de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave.

Citeşte şi 

După şase ani de anchetă
Nicuşor Constantinescu, suspect în dosarul „Geotop 2001“ (rechizitorii)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii