Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:36 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Hotărâre definitivă pentru Cristian Zgabercea, fost consilier al şefului CJC şi producător general al TVR (rechizitorii)

ro

11 Mar, 2017 00:00 8264 Marime text
În cauza în care Cristian Bogdan Zgabercea a fost trimis în judecată de DNA Constanţa, procurorii au calculat un prejudiciu de peste 8 milioane de euro.
 
Decizie definitivă în instanţă pentru Cristian Bogdan Zgabercea, fostul consilier al lui Nicuşor Daniel Constantinescu (ex-preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa), producător general al TVR. Ieri, judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti s-au pronuntat asupra deciziei Tribunalului Bucureşti, din 30 martie 2016, instanţă care a anulat suspendarea lui Zgabercea din funcţia de producător general al TVR după ce a fost trimis în judecată de procurorii DNA.
 
Pe data de 16 aprilie 2015, Andrei Bodean, procuror al DNA Constanţa, a dispus trimiterea în judecată a lui Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, bănuit de abuz în serviciu (trei infracţiuni, dintre care două în formă continuată), de constituire a unui grup infracţional organizat, dar şi de conflict de interese (nouă infracţiuni, dintre care cinci în formă continuată).
 
Tot în prezentul dosar a fost trimis în judecată şi Cristian Bogdan Zgabercea, suspectat de complicitate la abuz în serviciu (două infracţiuni, ambele în formă continuată), de constituire a unui grup infracţional organizat şi de evaziune fiscală.
 
Mai departe, Carmen Florentina Oproiu, fost director al Direcţiei Coordonare Instituţii Subordonate din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, este suspectată de complicitate la abuz în serviciu (două infracţiuni, ambele în formă continuată) şi de constituire a unui grup infracţional organizat.
 
Marcel Brâncoveanu Părău, reprezentant al Fundaţiei Culturale Thalia, este acuzat de complicitate la evaziune fiscală, iar Fundaţia Fantasio este bănuită de constituire a unui grup infracţional organizat şi de evaziune fiscală. Asta în timp ce Fundaţia Culturală Thalia este suspectată de complicitate la evaziune fiscală.
 
În contextul acestui dosar, Cristian Bogdan Zgabercea a fost suspendat din funcţia de producător general al TVR, însă fostul consilier al şefului CJC a formulat o contestaţie împotriva deciziei de suspendare a contractului de muncă. Nemulţumirea lui Zgabercea a fost trimisă spre soluţionare Tribunalului Bucureşti, instanţă care, pe data de 30 martie 2016, a admis acţiunea şi a dispus anularea deciziei DRU nr. 186/31.08.2015 emisă de pârâtă - Societatea Română de Televiziune.
 
Decizia Tribunalului Bucureşti a fost atacată de Societatea Română de Televiziune la Curtea de Apel Bucureşti, instanţă care, ieri, a hotărât: "Admite apelul. Schimbă sentința atacată  in sensul ca respinge acţiunea ca neîntemeiată".
 
Decizia Curţii de Apel Bucureşti este definitivă.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorul Andrei Bodean arată, printre altele, că, „în cursul anului 2012, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, împreună cu inculpaţii Zgabercea Cristian Bogdan, Oproiu Carmen Florentina şi Fundaţia Fantasio, a constituit un grup infracţional organizat al cărui scop a fost comiterea mai multor infracţiuni îndreptate împotriva patrimoniului judeţului Constanţa, precum şi a unor infracţiuni de evaziune fiscală“.
 
„În aceeaşi perioadă, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, ajutat de inculpaţii Zgabercea Cristian Bogdan şi Oproiu (Vasile) Carmen Florentina, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa şi a plătit, în mod nelegal, suma de 5.094.836 de lei, reprezentând finanţări nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi fundaţii. Finanţarea şi plăţile au fost efectuate numai în baza unei hotărâri a Consiliului Judeţean, fără respectarea normelor legale în vigoare prevăzute de Legea nr. 350/2005, privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice, alocate pentru activităţi non-profit de interes general, şi de OG nr. 51/1998, actualizată, referitoare la îmbunătăţirea sistemului de finanţare a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale, care stipulează în mod expres principiile şi regulile în care se pot asigura finanţări nerambursabile din fonduri publice“, conform rechizitoriului.
 
Tot în actul de sesizare a instanţei se mai arată că, „în cursul anului 2012, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, beneficiind de ajutorul aceloraşi doi inculpaţi, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, finanţând în mod nelegal cheltuieli cu activităţile sportive, în sumă de 13.305.000 de lei, ce au reprezentat plăţi nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi cluburi sportive“.
 
În cauză, DNA a calculat un prejudiciu de peste 8 milioane de euro.
 
Rechizitoriu
Trimitere în judecată Nicuşor Constantinescu, Cristian Zgabercea, Fundaţia Fantasio şi Fundaţia Thalia (document)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii