Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:17 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dosarul elicopterului prăbușit în lacul Siutghiol, redeschis azi la Tribunalul Constanța

ro

31 Oct, 2017 00:00 1941 Marime text
Instrumentat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul teritorial Constanța, dosarul elicopterului prăbușit în lacul Siutghiol va fi redeschis azi de judecătorii Tribunalului Constanța. În cauză, Nicușor Daniel Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, este acuzat de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că „în cursul anului 2011, în cadrul unui proiect finanțat de Programul Operațional de Cooperare Transfrontalieră România, Consiliul Județean Constanța, prin inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel, a achiziționat un elicopter în scopul eficientizării activității de salvare în cazul situațiilor de urgență din zona de graniță (județul Constanța, România și Districtul Dobrich, Bulgaria)“.
 
„La data de 29 martie 2013, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel a atribuit unei societăți comerciale, în mod nelegal, un contract de achiziție publică având ca obiect «Servicii de operare elicopter multifuncțional, medicalizat», «Servicii de transport ocazional» și «Servicii de reparare și întreținere a elicopterelor», prin încălcarea celor stabilite în caietul de sarcini, în care se prevedea că aparatul de zbor trebuia folosit în cazul acțiunilor de intervenție în caz de urgență, în pofida faptului că SMURD formulase anterior o ofertă privind operarea gratuită, conform scopurilor programului (salvare de vieți și intervenții de urgență), a elicopterului respectiv.
 
La data de 1 iulie 2013, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel a pus la dispoziția persoanei juridice elicopterul achiziționat din fonduri publice, deși firma respectivă nu a fost niciodată parte semnatară a Acordului de parteneriat în baza căruia a fost obținută finanțarea nerambursabilă și a fost achiziționat elicopterul. Prin această acțiune, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel a schimbat astfel beneficiarii direcți ai investiției, precum și destinația aparatului de zbor respectiv. Pe această cale, inculpatul a angajat, lichidat, ordonanțat și plătit, în mod nelegal, în perioada 5.07.2013 - 30.10.2014, din fondurile publice ale Județului Constanța, suma de 1.082.031,62 de lei, reprezentând cheltuieli cu serviciile de întreținere și operare a elicopterului“, potrivit rechizitoriului.
 
Amintim că, în decembrie 2014, aeronava s-a prăbușit în lacul Siutghiol. În urma evenimentului, au murit medicul Laura Vizireanu, asistenta Gabriela Harton, pilotul, comandor Petre Corneliu Cătuneanu, și copilotul, căpitan-comandor Ginel Claudiu Crăcănel.
 
De menționat că dosarul fostului șef al CJC nu are legătură cu această tragedie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii