Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:53 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dosar instrumentat de către DNA Constanţa Stelian Maliu, Marina Andra Caraulani şi Iuliana Soare au fost condamnaţi

ro

22 Sep, 2017 00:00 3416 Marime text
Trimişi în judecată de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, Stelian MaliuMarina Andra Caraulani şi Iuliana Soare (fostă Irimia) au fost condamnaţi.
 
Conform DNA, „la data de 30 iunie 2010, inculpatul Maliu Stelian a întocmit, a depus şi a declarat eligibil, la Agenţia de Plăţi Dezvoltare Rurală şi Pescuit - Oficiul Judeţean Tulcea (actualmente Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale), proiectul «Instalarea tânărului fermier Maliu M. Stelian pentru prima dată ca şef al exploataţiei sale în comuna Beidaud, judeţul Tulcea“, Măsura 112 „Instalarea tânărului fermier», folosind documente false, prin care se atesta în mod fals că este membru al unei cooperative agricole“.
 
„Astfel, inculpatul a primit pe nedrept suma de 106.550 de lei (25.000 de euro), reprezentând finanţare nerambursabilă din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). La data de 28 decembrie 2011, inculpata Caraulani Marina-Andra a întocmit, a depus şi a declarat eligibil, la Agenţia de Plăţi Dezvoltare Rurală şi Pescuit - Oficiul Judeţean Tulcea (actualmente Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale), proiectul „Dezvoltarea unei exploataţii agricole în comuna Beidaud, judeţ Tulcea“, Măsura 112 „Instalarea tânărului fermier“, folosind documente false, prin care se atesta în mod fals că este membru al aceleiaşi cooperative agricole şi pentru care inculpata a primit pe nedrept suma de 172.932 de lei (40.000 de euro) reprezentând finanţare nerambursabilă din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR)“, se mai arată în actul de sesizare a instanţei.
 
„Cei doi inculpaţi au fost ajutaţi să obţină finanţările nerambursabile de către inculpata Soare Iuliana (fostă Irimia), care a întocmit şi eliberat inculpaţilor Maliu Stelian şi Caraulani Marina-Andra (ultimei indirect, prin Maliu Stelian) două adeverinţe în numele preşedintelui respectivei cooperative agricole, care atestau în mod fals că cei doi inculpaţi sunt membri ai cooperativei agricole. Prima adeverinţă a fost eliberată fără ca inculpata Soare Iuliana să aibă dreptul de a o elibera, aceasta arogându-şi calitatea de director executiv al cooperativei, calitate pe care nu o deţinea, iar a doua adeverinţă a fost eliberată prin imitarea semnăturii pretins autentice a preşedintelui cooperativei“, potrivit DNA.
 
Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale s-a constituit parte civilă în procesul penal împotriva inculpaţilor Maliu Stelian şi Caraulani Marina-Andra cu sumele de 106.550 de lei, respectiv 172.932 de lei.
 
În primă instanţă, Iuliana Soare (fostă Irimia) a fost condamnată la pedeapsa de un an şi patru luni de închisoare, pentru complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene. Iuliana Soare (fostă Irimia) a mai luat 1,4 ani de închisoare pentru infracţiuni prevăzute de art. 48, alin. 1 Cod penal - art.181 alin. 1 din Legea nr.78/2000, cu aplic. art. 5 Cod penal şi a art. 396, alin.10 Cod procedură penală, şi alte patru luni pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată. Instanţa a aplicat inculpatei pedeapsa cea mai grea, de un an şi patru luni de închisoare, la care se adaugă un spor de opt luni de închisoare (o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite), urmând ca inculpata să execute în final o pedeapsă principală de doi ani de închisoare.
 
Stelian Maliu a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru infracţiunea prevăzută de art. 181, alin. 1 din Legea nr. 78/2000, cu aplic. art. 5 Cod penal. Marina Andra Caraulani a fost condamnată la doi ani de închisoare pentru infracţiunea prev. de art. 181, alin. 1 din Legea nr. 78/2000, cu aplic. art. 5 Cod penal. Tribunalul a dispus suspendarea executării pedepselor aplicate celor trei inculpaţi sub supraveghere pe o durată de doi ani, ce constituie termen de supraveghere pentru fiecare dintre inculpaţi.
 
Impune celor trei inculpaţi să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii (inculpaţii Malui Stelian şi Caraulani Marina Andra, câte 100 de zile ; inculpata Soare Iuliana - 80 de zile) în condiţiile stabilite de instanţă la Primăria Constanţa sau la Consiliul Local Constanţa (pentru inculpatul Maliu Stelian), la Primăria comunei Istria sau la Consiliul local Istria, jud. Constanţa (pentru inculpata Soare Iuliana), la Primăria Voluntari sau la Consiliul Local Voluntari, jud. Ilfov (pentru inculpata Caraulani Marina Andra).
 
„Obligă pe inculpatul Maliu Stelian în solidar cu inculpata Soare Iuliana la plata sumei de 106.550 de lei reprezentând despăgubiri către Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale. Obligă pe inculpata Caraulani Marina Andra în solidar cu inculpata Soare Iuliana la plata sumei de 172.932 de lei, reprezentând despăgubiri către Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale“, potrivit minutei judecătoreşti.
 
Instanţa a dispus desfiinţarea înscrisurilor false (adeverinţa nr. 88/21.06.2010 şi nr. 1452/15.05.2011). În final, Tribunalul a menţinut măsurile asigurătoare luate prin ordonanţa din 26 mai 2016 a DNA - ST Constanţa asupra bunurilor deţinute de Maliu Stelian şi Caraulani Marina Andra (teren în suprafaţă de 20.000 mp situat în comuna Beidaud, jud. Tulcea, nr. cadastral (…), aparţinând inculpatului Maliu Stelian, şi teren în suprafaţă de 15.000 mp, situat în comuna Beidaud, jud. Tulcea, număr cadastral (…), aparţinând inculpatei Caraulani Marina Andra.
 
Decizia poate fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii