Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:30 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA Constanţa explică de ce l-a trimis în judecată pe fostul primar Tănase Pelivan (rechizitoriu)

ro

15 Dec, 2016 00:00 2657 Marime text
ZIUA de Constanţa prezintă rechizitoriul prin intermediul căruia Tănase Pelivan, fostul primar al comunei Mihai Bravu, judeţul Tulcea, a fost trimis în judecată de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, el fiind acuzat de complicitate la folosirea sau prezentarea, cu rea-credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, de fals în înscrisuri sub semnătură privată, dar şi de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit (două infracţiuni).
 
În cauză, DNA Constanţa l-a deferit Justiţiei şi pe Daniel Chirilă, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare, cu rea-credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
 
În sarcina fostului primar Tănase Pelivan s-a reţinut că, „în cursul anului 2011, a falsificat un contract de închiriere (nr. 2/12.05.2011) încheiat între Primăria comunei Mihai Bravu şi inculpatul Chirilă Daniel, indicând suprafaţa de 70 de hectare teren, deşi suprafaţa reală acordată era de numai şapte hectare“.
 
„Inculpatul a pus acest contract la dispoziţia inculpatului Chirilă Daniel în scopul asumat de a fi folosit la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Tulcea pentru obţinerea de subvenţii. Ulterior, cu bună ştiinţă, inculpatul Pelivan Tănase, în calitate de primar al comunei Mihai Bravu, nu a solicitat în favoarea unităţii administrativ-teritoriale pe care o reprezenta subvenţii pentru cele 70 de hectare de teren închiriate, în fals, inculpatului Chirilă Daniel; în perioada 2010-2012, în trei rânduri şi în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, a formulat cereri unice de plată pe suprafaţa aferentă izlazului comunei Mihai Bravu, judeţul Tulcea, depunând în susţinerea acestora documente inexacte şi incomplete şi declaraţii false care au indus în eroare funcţionarii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Tulcea, cu consecinţa obţinerii în mod fraudulos a unor subvenţii“, potrivit DNA.
 
Procurorii Anticorupţie mai arată că, „pentru campania din anul 2010, inculpatul Pelivan Tănase a folosit documente fără caracter real şi incorecte şi a declarat în fals că documentele care atestă întreţinerea izlazului pentru care s-a solicitat sprijin financiar sunt reale şi corecte“.
 
„Pentru campania din anul 2011“, continuă anchetatorii, „inculpatul Pelivan Tănase a declarat în fals că beneficiarul Consiliul Local al comunei Mihai Bravu va utiliza pajiştea în scopuri productive agricole, respectiv păşunat cu animale proprii sau cosit în vederea valorificării fânului”.
 
„Pentru campania din anul 2012, inculpatul Pelivan Tănase a declarat în fals faptul că documentaţia depusă este completă şi corectă, deşi lipsea hotărârea Consiliului Local în care stabilea suprafeţele pentru care a fost depusă cererea. Pentru campaniile agricole 2010-2012, urmare a demersurilor făcute de inculpatul Pelivan Tănase, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Tulcea a efectuat plăţi în cuantum total de 773.093 de lei (150.476 de lei + 337.072 de lei + 285.545 de lei); la data de 2 martie 2010, şi-a îndeplinit necorespunzător atribuţiile de serviciu astfel cum sunt prevăzute de dispoziţiilor art. 61, alin. 2 din Legea nr. 215/2001, art. 23, alin. 2, literele d şi h din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, art. 46 din Legea 393/2004 privind statutul aleşilor locali şi art. 5 din OG nr. 119/1999, încheind contractul nr. 353 prin care, contrar HCL nr. 7/26 februarie 2010, emisă de Consiliul Local al Comunei Mihai Bravu, a transmis către SC (...) SRL (deţinută de soţia sa) dreptul de folosinţă asupra suprafeţei de 102,07 hectare izlaz“, conform Anticorupţilor.
 
Mai departe, „ca urmare a acestui act de conduită, din patrimoniul UAT Mihai Bravu a ieşit temporar dreptul de folosinţă asupra acestui teren şi nu au fost obţinute subvenţii în cuantum total de 214.388,75 de lei, sumă totală pe care a obţinut-o SC (...) SRL prin declararea suprafeţei de teren la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Tulcea. În sarcina inculpatului Chirilă Daniel s-a reţinut că, în anul 2011, a solicitat Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Tulcea sprijin financiar pentru suprafaţa de 70 de hectare de teren, deşi, în realitate, deţinea doar şapte hectare, uzând în acest sens de o adeverinţă falsă (nr. 715/09.04.2012) şi de un contract falsificat (nr. 2/12.05.2011).
 
Procedând în acest fel, inculpatul Chirilă Daniel a obţinut în mod fraudulos suma de 80.052,63 de lei în anul 2011. În anul 2012, inculpatul a depus documente frauduloase similare, solicitând Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Tulcea sprijin financiar, însă nu au fost dispuse plăţi, controalele efectuate în teren relevând supradeclararea suprafeţelor“, potrivit anchetatorilor.
 
Rechizitoriul DNA poate fi citit integral accesând secţiunea „Documente”. 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii