Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:43 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Curtea Supremă judecă azi o contestaţie formulată de DNA în dosarul retrocedării a 25 de hectare din Constanţa

ro

15 Mar, 2017 00:00 2627 Marime text
Alexandru Ciprian Ghiţă, magistrat din Curtea de Apel Bucureşti, continuă judecata în dosarul privind retrocedarea a 25 de hectare de teren din zona Brătianu - Constanţa. Cauza a fost instrumentată de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de Combatere a Corupţiei, iar cei deferiţi Justiţiei sunt Crinuţa Nicoleta Dumitrean (fost preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) şi al Comisiei Centrale de Despăgubiri), omul de afaceri Horia Simu, evaluatorul Alin Horaţiu Dima (al cărui nume apare şi în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa), Cătălin Florin TeodorescuOana VasilescuDragoş George BogdanFlorentina Savu.
 
Noul termen a fost stabilit pentru data de 28 martie.
 
La termenul trecut, judecătorul Alexandru Ciprian Ghiţă a admis cererea formulată de Alin Dima Horaţiu, privind modificarea măsurii preventive a controlului judiciar, în sensul că a încuviinţat părăsirea temporară a teritoriului României şi deplasarea acestuia în Bulgaria, oraşul Varna, în perioada 31 martie - 2 aprilie.

Contestaţia DNA va fi analizată azi

Hotărârea luată nu a fost una definitivă, aceasta fiind atacată de procurorii DNA, cu contestaţie, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Primul termen al contestaţiei DNA a fost stabilit pentru azi. Oricare va fi decizia magistraţilor de la ICCJ, aceasta va fi definitivă.

Date din rechizitoriu 

Revenind la retrocedarea a 25 de hectare de teren din zona Brătianu - Constanţa, potrivit DNA, „la data de 22 octombrie 2009, inculpatul Simu Horia, printr-un intermediar, a achiziţionat drepturile litigioase ce priveau o suprafaţă de teren situată în municipiul Constanţa, preţul cesiunii fiind de 700.000 de euro“.

35 de euro/mp 

„De la acea dată, inculpatul Simu Horia a iniţiat un complex de demersuri prin intermediul unor angajaţi ai societăţilor sale şi prin intermediul unor persoane cu funcţii de conducere din cadrul unor instituţii publice, cu sprijinul cărora să urgenteze obţinerea despăgubirilor prin intervenţia acestora la nivelul autorităţilor implicate în procedura de retrocedare. Urmare a acestor demersuri, la data de 26 mai 2011, inculpaţii Dumitrean Crinuţa Nicoleta, Mihai Cristian Sebastian, Baciu Remus Virgil, Vasilescu Oana, Bogdan Dragoș, Teodorescu Cătălin Florin şi Marko Atilla Gabor, în calitate de preşedinte, respectiv membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu, cu încălcarea dispoziţiilor Legii nr. 247/2005 (privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente) şi a altor prevederi legale, au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Dima Alin Horaţiu, prin care valoarea unui teren în suprafaţă de 25 de hectare situat în municipiul Constanţa (zona Brătianu - Anadalchioi) a fost stabilită la suma de 8.750.000 de euro (35 de euro/mp), echivalentul a 37.243.500 de lei. Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului, respectiv cu suma de 7.715.000 de euro, echivalentul a 32.838.126 de lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat concomitent cu obţinerea unui avantaj patrimonial de către inculpatul Simu Horia şi alte persoane, beneficiare ale drepturilor litigioase, în cuantum total de 32.209.990,76 de lei“, potrivit DNA.
 
Rechizitoriul poate fi citit integral accesând linkul de mai jos:

Tehnici de retrocedare a 25 hectare din zona Brătianu - Anadalchioi (rechizitoriu)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii