Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:29 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Condamnat alături de Mircea Băsescu Marian Căpăţână, fost preşedinte în PDL, eliberat condiţionat

ro

08 Aug, 2017 09:35 7260 Marime text
Marian Căpăţână, fost preşedinte al PDL Drăgăneşti-Olt, condamnat la închisoare cu executare alături de Mircea Băsescu, fratele lui Traian Băsescu, fostul preşedinte al României, a fost eliberat condiţionat.
 
Decizia este definitivă.
 
Conform Portalului instanţelor de judecată, „în luna mai, instanţa a admis cererea de liberare condiţionată privindu-l pe condamnatul Marian Căpăţână“. „Dispune liberarea condiţionată a petentului de sub puterea mandatului de executare a pedepsei închisorii nr. 16/2016, emis în baza sentinţei penale nr. 5/2016 a Tribunalului Constanţa“, se mai arată în decizia instanţei.
 
Nemulţumiţi, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au formulat o contestaţie, care a fost respinsă.
 
„Respinge contestaţia formulată de D.N.A. împotriva sentinţei penale nr. 265 din data de 05.05.2017. (…) În baza art. 275 al. 3 C.p.p., Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. (…) În baza art. 275 al. 6 C.p.p., Suma de 65 lei reprezentând parte din onorariul avocatului desemnat din oficiu în faţa acestei instanţe, av. Buşu Ana, rămâne în sarcina stratului şi va fi avansată din fondurile Ministerului Justiţiei. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică“, conform Portalului instanţelor de judecată.  

În luna iunie 2016, magistraţii Curţii de Apel Constanţa au decis ca Mircea Băsescu condamnat în primă instanţă la patru ani de închisoare cu executare, pentru trafic de influenţă, să îşi ispăşească pedeapsa. Judecătorii au dispus ca şi Marian Căpăţână să îşi execute condamnarea, în acelaşi dosar, de trei ani de detenţie, pentru complicitate la trafic de influenţă.

De asemenea, instanţa a mai dispus confiscarea sumei de 265.000 de euro de la Marian Căpăţână, dar şi ridicarea sechestrului instituit pe bunurile lui Mircea Băsescu. Judecătorii din Constanţa au mai dispus în cazul celor doi pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a fi aleşi în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi a dreptului de a ocupa funcţii care implică exerciţiul autorităţii de stat.
 
Totodată, magistraţii au respins ca nefondată cererea formulată de Florin Anghel de restituire a sumei de 600.000 de euro pe care membrii familiei acestuia susţineau că i-ar fi dat-o drept mită lui Mircea Băsescu pentru a interveni în vederea obţinerii unei decizii favorabile într-un dosar al lui Bercea Mondial.

Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână sunt acuzaţi că ar fi luat bani de la familia lui Bercea Mondial, pentru a-l scoate pe acesta din spatele gratiilor.

Într-un alt dosar, Judecătoriei Medgidia a dispus, pe data de 19 iulie, punerea în libertate a lui Mircea Băsescu. Decizia a fost atacată de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Constanţa la Tribunalul Constanţa. Până în prezent nu a fost stabilit un prim termen privind judecata contestaţiei formulată de DNA.

Sursa foto: ziarelive.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii