Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:46 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cinci ani de închisoare pentru Sorin Blejnar, fostul şef al banilor din România. Dosarul, amânat pentru 2018

ro

23 Nov, 2017 00:00 3354 Marime text
Un nou termen în dosarul în care Sorin Blejnar, fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, a fost condamnat, în primă instanţă, la cinci ani de închisoare. Judecătorii Lavinia Valeria LefteracheLuciana Mera şi Lucia Tatiana Rog, din Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, învestiţi cu soluţionarea cauzei, vor redeschide dosarul pe data de 23 ianuarie 2018.
 
În cauză, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei au calculat un prejudiciu de aproximativ 56 de milioane de euro.
 
Tot în prezenta cauză, Radu Nemeş a fost condamnat în primă instanţă la nouă ani de închisoare. Mai departe, Florin Dan Secăreanu, fost şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Constanţa, şi Viorel Comăniţă, fost şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor, au luat, tot în primă instanţă, câte cinci ani de detenţie.
 
În cauză au mai fost condamnaţi:
 
Nemeş Diana Marina - şapte ani de închisoare
 
Chirvăsitu Dumitru - opt ani de închisoare
 
Buliga Mihai - şapte ani de închisoare
 
Belba Nicolae - trei ani şi şase luni de închisoare
 
Jugănaru Andrei Florin - şapte ani de închisoare
 
Preda Dumitru Emilian - şapte ani de închisoare
 
Moldovan Ovidiu Ioan - şapte ani de închisoare
 
Ghişe Pavel Dumitru - şapte ani de închisoare
 
Vrânceanu (fostă Cozma) Mariana - şase ani de închisoare
 
Ionescu Lucian Florin - cinci ani de închisoare.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, „în perioada 2011 - 2012, inculpaţii Nemeş Radu, Nemeş Diana Marina, Guliu George, Chirvăsitu Dumitru, Buliga Mihai, Jugănaru Andrei Florin, Preda Dumitru, Moldovan Ovidiu Ioan şi Ghişe Pavel Dumitru au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii de infracţiuni de evaziune fiscală prin sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale aferente unor tranzacţii cu aproximativ 90.000 de tone de motorină comercializate sub aparenţa unor produse petroliere inferioare“.
 
„Grupul a fost sprijinit în diferite modalităţi de Marta Codruţ Alexandru, Blejnar Sorin, Comăniţă Viorel, Secăreanu Florin, care reprezentau palierul de protecţie, precum şi de Vrînceanu (fostă Cozma) Mariana, Belba Nicolae, Ionescu Lucian, care se aflau în subordinea celorlalţi membri şi executau dispoziţiile acestora, cunoscând scopul urmărit. Inculpaţii Nemeş Radu, Nemeş Diana Marina şi Guliu George, precum şi SC Excella Real Grup SRL au ascuns sursa impozabilă corespunzătoare activităţilor reale pe care le desfăşura societatea, au înregistrat în contabilitate şi în declaraţiile fiscale cheltuieli fictive referitoare la achiziţii de ţiţei şi au omis înregistrarea operaţiunilor de comercializare a motorinei, în scopul de a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale, prejudiciind bugetul de stat cu suma de 242.642.205,44 de lei (aproximativ 56 de milioane de euro)“, se mai arată în rechizitoriul cauzei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii