Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:16 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Când instanţa intervine în bătăile dintre concubini Şi bătută în uşa microbuzului, şi fără ordin de protecţie

ro

20 Sep, 2016 00:00 2773 Marime text
Angajate în relaţii mai mult sau mai puţin catastrofale, din care apoi vor să scape, multe românce aleg să se adreseze instanţei de judecată, căutând acolo sprijin împotriva unor parteneri abuzivi. Concret, acestea le cer judecătorilor să emită ordine de protecţie împotriva foştilor sau actualilor iubiţi ori soţi, sperând ca astfel să poată scăpa de bătăi şi de alte agresiuni.

Caz concret în judeţ la noi

Din păcate însă, puţine femei ştiu că, potrivit legislaţiei în vigoare, un astfel de ordin de protecţie, chiar dacă există şi la noi, se poate obţine numai în anumite condiţii, în lipsa cărora orice proces de acest gen este o mare pierdere de timp şi, adesea, doar înrăutăţeşte situaţia. Un caz concret din judeţul Constanţa ilustrează exact situaţiile în care instanţa este abilitată să emită un astfel de act.
 
O adolescentă din judeţul nostru s-a adresat Judecătoriei Mangalia, în urmă cu doar câteva luni, cerându-le judecătorilor să emită un ordin de protecţie împotriva fostului ei iubit, care o bate, potrivit propriilor declaraţii. Aceasta a susţinut în faţa magistraţilor faptul că are un copilaş cu fostul iubit, însă relaţia lor s-a încheiat în urmă cu mai bine de două luni, iar de atunci mama şi cel mic nu mai locuiesc cu tatăl bebeluşului. Cu toate acestea, susţine fata, fostul concubin continuă agresiunile la adresa sa.

„Nu prea a fost violent“

În hotărârea de la instanţă se menţionează faptul că „reclamanta arată că a solicitat emiterea unui ordin de protecţie împotriva pârâtului, întrucât acesta a agresat-o fizic, ultimul episod desfăşurându-se cu ceva timp în urmă, când reclamanta a coborât dintr-un microbuz, pârâtul a lovit-o“.
 
La proces a venit şi fostul concubin, care însă „arată că nu prea a fost violent cu reclamanta, iar referitor la situaţia întâmplată când reclamanta a coborât dintr-un microbuz, acesta arată că a făcut câţiva paşi spre reclamantă, i-a reproşat nişte aspecte privitoare la creşterea minorului, iar reclamanta l-a lovit cu poşeta“. Totuşi, fata a declarat în faţa instanţei că nici vorbă să-l fi lovit cu poşeta în cap.

Excepţii, excepţii

Una peste alta, procurorul de şedinţă şi avocatul din oficiu al bărbatului au invocat excepţia inadmisibilităţii cererii formulate de tânără, pe motiv că aceasta nu se încadrează în rigorile legale, din moment ce, de două luni, cei doi nu mai locuiesc împreună.
 
În urma deliberărilor, judecătorii le-au dat dreptate procurorului şi avocatului bărbatului şi au respins cererea de emitere a ordinului de protecţie. Iată cum au argumentat magistraţii: „Potrivit susţinerilor ambelor părţi de la acest termen de judecată, cei doi au avut o relaţie de concubinaj din care a rezultat un copil minor, însă, la acest moment, părţile sunt despărţite de aproximativ două luni“.

Cei doi nu mai locuiesc împreună

Mai departe, în hotărârea Judecătoriei Mangalia se arată că, „având în vedere situaţia de fapt reţinută de instanţă şi constatând că părţile au avut anterior o relaţie de concubinaj, relaţie care însă s-a încheiat în urmă cu două luni, iar de atunci părţile nu au mai reluat convieţuirea, instanţa apreciază că Legea nr. 217/2003 pe care reclamanta şi-a întemeiat cererea nu este aplicabilă raportului juridic dedus judecăţii, astfel încât va admite excepţia inadmisibilităţii, invocată de pârât, şi va respinge cererea de emitere a ordinului de protecţie (...)“.
 
Cu alte cuvinte, instanţa nu a putut emite ordinul de protecţie, pentru că cei doi nu mai locuiau împreună, iar faptul că bărbatul încă ar agresa-o ori nu pe fosta iubită nici nu s-a mai pus în discuţie.
 
Aşadar, înainte de a porni în instanţă un proces pentru obţinerea unui ordin de protecţie împotriva unui partener sau fost partener agresiv, trebuie avut în vedere ca cererea să îndeplinească toate condiţiile cerute de lege, una dintre ele fiind, în cazul concubinilor, că trebuie să aibă acelaşi acoperiş deasupra capului.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii