Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:09 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bolboceanu şi Tararache, chemaţi la judecată Enel află la anul dacă îşi recuperează banii de la SC Latora Int SRL

ro

24 Nov, 2016 00:00 3006 Marime text
Dosarul în care compania Enel Energie SA a solicitat şi obţinut în instanţă deschiderea procedurii de insolvenţă cu privire la societatea comercială Latora Int SRL (care a fost administrată de Hristu Tararache, tatăl deputatului Mihai Tararache, şi de Geo Iulian Bolboceanu) a primit cel de-al cincilea termen, respectiv 28 februarie 2017. Cauza se află pe rolul Tribunalului Constanţa din data de 2 martie a acestui an, iar deschiderea procedurii simplificate de insolvenţă s-a făcut prin sentinţa nr. 1005 din data de 6 mai. Instanţa a mai decis ca în calitate de lichidator judiciar să fie desemnat SOS Insolv SPRL. De menţionat că firma a fost dizolvată anterior deschiderii procedurii de insolvenţă şi că, potrivit datelor oficiale, presupusul prejudiciu existent în patrimoniul creditorilor debitorului, Latora Int. SRL Constanţa, a fost cuantificat la valoarea de 74.477,57 de lei, reprezentând întreaga masă credală.
 
Foarte important, creditorii firmei sunt Enel Energie SA, cu 93,06% din valoarea masei credale, şi Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Constanţa Constanţa, cu 6,93% din valoarea masei credale şi Enel Energie SA - 93,06% din valoarea masei credale.
 
Conform datelor oficiale, în motivarea solicitării mai sus menţionate, reprezentanţii Enel Energie SA au precizat că au de recuperat de la Latora Int SRL suma de 69.312,57 de lei, reprezentând „contravaloarea unor facturi emise în baza contractului de management încheiat între părţi, deşi scadenţa a fost depăşită de mai mult de 60 de zile“.
 
Lichidatorul judiciar a comunicat magistraţilor că a formulat o plângere penală împotriva debitorului - Latora Int SRL - „având în vedere că nu a pus la dispoziţie documentele financiar-contabile“, acţiunea fiind înregistrată pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa. Mai mult decât atât, tot potrivit lichidatorului judiciar, a fost formulată şi o cerere prin care foştii administratori (Hristu Tararache şi Geo Iulian Bolboceanu) să fie traşi la răspundere pentru că nu ar fi pus la dispoziţia lichidatorului judiciar documentele financiar-contabile ale societăţii. Astfel, a fost înregistrat un dosar asociat pe rolul Tribunalului Constanţa. Conform portalului instanţelor de judecată, acest dosar nu a primit un prim termen de judecată.

„Foştilor administratori le este imputabilă apariţia stării de insolvenţă“

Revenind la lichidatorul judiciar SOS Insolv SPRL, acesta a întocmit şi depus o completare la Raportul privind situaţia debitorului Latora Int SRL, a cauzelor şi împrejurărilor ce au condus la insolvenţă. În acel raport se arată că, „în urma analizei efectuate asupra documentelor deţinute, am constatat faptul că foştilor administratori Tararache Hristu şi Bolboceanu Geo Iulian le este imputabilă apariţia stării de insolvenţă pentru săvârşirea faptelor prevăzute la art. 169, lit. d) din Legea nr. 85/2014“.
 
„În ceea ce priveşte justificarea calităţii procesual pasive, consideram că nu există niciun dubiu, legiuitorul recunoscând această calitate membrilor organelor de conducere. Pârâţii Tararache Hristu şi Bolboceanu Geo Iulian au deţinut, în cadrul societăţii falite, calitatea de asociaţi şi administratori încă de la data de 12.04.2000. Antrenarea răspunderii membrilor organelor de conducere presupune îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii: prejudiciul creditorilor, fapta ilicită, raportul de cauzalitate, precum şi culpa persoanei a cărei răspundere se solicită. Prejudiciul existent în patrimoniul creditorilor debitorului, Latora Int SRL Constanţa, este cuantificat la valoarea de 74.477,57 de lei, reprezentând întreaga masa credală“, se mai arată în Raportul privind situaţia debitorului Latora Int SRL.
 
De menţionat că, tot potrivit acestui raport, „fapta pentru care se va solicita antrenarea răspunderii patrimoniale a pârâţilor Tararache Hristu şi Bolboceanu Geo Iulian este expres prevăzută şi sancţionată de legiuitor la art. 169, alin. 1, lit. d) din legea insolvenţei, respectiv «au ţinut o contabilitate fictivă, au făcut să dispară unele documente contabile sau nu au ţinut o contabilitate în conformitate cu legea“.

„O totală neglijenţă şi nepăsare“

Tot în Raportul privind situaţia debitorului Latora Int SRL se mai precizează: „Având în vedere că foştii administratori nu au depus totalitatea documentelor financiar-contabile ale Latora Int SRL Constanţa, am fost în imposibilitatea de a analiza legalitatea înregistrărilor contabile, fapt pentru care considerăm că aceştia se fac vinovaţi de neţinerea contabilităţii conform legii. Faţă de aceste considerente, este cert că fapta de neţinere a contabilităţii conform legii există, este ilicită şi, mai mult, a fost săvârşită cu intenţie de foştii administratori ai debitorului, care, deşi aveau cunoştinţă de obligaţiile legale (nimeni nu se poate prevala de necunoaşterea legii) ce le incumbă faţă de societatea pe care o conduceau în calitate de administratori, au manifestat o totală neglijenţă şi nepăsare, împrejurare care a avut drept consecinţă insolvenţa societăţii“.
 
Lichidatorul judiciar mai precizează că, „în urma diligenţelor depuse, Primăria Constanţa - Serviciul de Taxe şi Impozite a comunicat faptul că debitorul nu figurează cu bunuri mobile sau imobile înregistrate în evidenţele instituţiei.
 
„În continuare, s-a solicitat ANCPI şi OCPI Constanţa comunicarea tuturor bunurilor intabulate aparţinând debitorului, fiindu-ne comunicat de către ANCPI că nu figurează cu bunuri în evidenţele instituţiei. (…) S-a solicitat Serviciului de Înmatriculări Vehicule dacă debitorul figurează cu bunuri mobile - autovehicule în evidenţele instituţiei, fiindu-ne comunicat că nu figurează“, a mai precizat lichidatorul judiciar.
 
Potrivit Registrului Comerţului, Latora Int SRL are sediul social în Mamaia, municipiul Constanţa, Tabăra Nord, Laborator Carmangerie. Ca asociaţi apar Geo Iulian Bolboceanu, născut la data de 14.07.1971, în Constanţa, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 50%, şi Hristu Tararache, născut la data de 23.12.1953, în Sinoe, Constanţa, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 50%. Firma avea ca domeniu principal de activitate „restaurante”. Lichidator judiciar este SOS Insolv SPRL.
 
Numele lui Hristu Tararache este legat, conform Registrului Comerţului, de SC Toratin Impex SRL, Constanţa (radiată), Tora International SRL, Mamaia, Constanţa (radiată), Thim Turism SRL, Constanţa (funcţiune) şi Latora Int, Mamaia.
 
Asta în timp ce numele lui Geo Iulian Bolboceanu este legat de mai multe firme, însă în funcţiune sunt următoarele: 1 Class Developer SRL, Charisma Development 2008 SRL, Residence Real Expert SRL, Sturion Aquatech SRL şi Top Finance International Leasing SRL.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanţa
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii