Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:25 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Angajări „măsluite“ în Armata Română? Rechizitoriu pentru un „greu“ al Direcţiei de Contrainformaţii şi Securitate Militară (document)

ro

18 Jan, 2017 00:00 9639 Marime text
Procurorii militari au propus anularea concursului susţinut de mai multe persoane, printre care şi inculpaţii Cristian Gabriel Ceapă şi Mihai Valentin Cîrlan, în perioada iunie - iulie 2016, în cadrul Centrului Zonal de Selecţie şi Orientare Câmpulung Moldovenesc, în vederea ocupării unor posturi de soldaţi gradaţi profesionişti în cadrul M.Ap.N.
 
ZIUA de Constanţa prezintă rechizitoriul prin intermediul căruia procurorii militari din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiunile de corupţie săvârşite de militari au dispus trimiterea în judecată a lui Codrin Irinel Mihalcea, colonel în cadrul Direcţiei de Contrainformaţii şi Securitate Militară. Tot în prezenta cauză au mai fost deferiţi Justiţiei: Marius Smadici, plutonier adjunct în cadrul U.M. 02541 Câmpulung Moldovenesc (Centrul Zonal de Selecţie şi Orientare), Ionuţ Ciprian Năstase, locotenent în cadrul în cadrul U.M. 01270 Focşani, Cristian Gabriel Ceapă, lucrător comercial, Adrian Caia, soldat gradat profesionist în cadrul U.M. 01407 Piatra Neamţ, Mihai Valentin Cîrlan şi Costică Gherasim.
 
Pe scurt, DNA arată că, „în perioada februarie - iulie 2016, inculpatul Smadici Marius, plutonier adjunct în cadrul U.M. 02541 Câmpulung Moldovenesc (Centrul Zonal de Selecţie şi Orientare), a pretins de la 12 persoane, printre care şi Cîrlan Mihai Valentin şi Ceapă Cristian Gabriel, sume cuprinse între 500 şi 2.000 de euro şi a primit în total 10.500 de euro“.
 
Banii respectivi ar fi fost pretinşi şi primiţi de inculpat pentru a le facilita acestora trecerea unor probe eliminatorii (testul psihologic, proba sportivă) pe care persoanele respective trebuiau să le susţină în cadrul U.M. 02541 Câmpulung Moldovenesc în vederea angajării în cadrul M.Ap.N. ca soldat gradat profesionist, lăsând să se înţeleagă că are influenţă asupra membrilor comisiei de examinare.
 
Detaliat, procurorii militari din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiunile de corupţie săvârşite de militari spun că cercetările în prezenta cauză au plecat de la o sesizare primită de la Direcţia de Contrainformaţii şi Securitate Militară din cadrul M.Ap.N. Iniţial, dosarul s-a aflat pe în atenţia procurorilor din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi, ulterior acesta fiind declinat în favoarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Logodnica…  

„Inculpatul lt. Năstase Ciprian Ionuţ, militar în cadrul U.M. 01270 Focşani, are o logodnică, (...), care, în primăvara anului 2016, s-a hotărât să se angajeze în cadrul M.Ap.N. în calitate de asistent medical, sens în care şi-a constituit un dosar de angajare în cadrul Biroului Informare-Recrutare Vrancea. În vederea angajării, sus-numita urma să susţină în luna iulie 2016, în cadrul Centrului Zonal de Selecţie şi Orientare Câmpulung Moldovenesc, probele eliminatorii constând în testarea psihologică şi proba sportivă. Inculpatul plt. adj. pr. (...), militar în cadrul aceleiaşi unităţi militare, U.M. 01270 Focşani, auzind că logodnica inculpatului lt. Năstase Ciprian Ionuţ s-a înscris la concursul preliminar de admitere la Secţia Medico-Militară Focşani din cadrul Direcţiei Medicale Bucureşti a M.Ap.N., ale cărui probe preliminare de admitere (testul psihologic şi proba sportivă) urmau să se susţină la Centrul Zonal de Selecţie şi Orientare Câmpulung Moldovenesc (U.M. 02541 Câmpulung Moldovenesc), s-a oferit să o ajute pe aceasta să promoveze testarea psihologică.
 
În acest sens, inculpatul plt. adj. pr. (...) l-a abordat pe inculpatul lt. Năstase Ciprian Ionuţ şi i-a spus că are o cunoştinţă la unitatea militară din Câmpulung unde vor fi susţinute probele eliminatorii, inculpatul plt. adj. Smadici Marius, care, în schimbul sumei de 500 de euro, o poate ajuta pe (...) să promoveze testul psihologic. În ceea ce priveşte susţinerea probei sportive, inculpatul a precizat că nu se poate interveni în niciun fel deoarece aceasta este înregistrată video“, potrivit DNA.

„O eventuală prindere în flagrant“  

„În acest context“, continuă anchetatorii, „inculpatul lt. Năstase Ciprian Ionuţ, în cursul lunii mai 2016, a luat legătura cu ofiţerul din cadrul Direcţiei de Contrainformaţii şi Securitate Militară responsabil de U.M. 01270 Focşani, inculpatul col. Mihalcea Codrin Irinel, căruia i-a relatat cele discutate cu inculpatul plt. adj. pr. (...), precizându-i totodată că nu doreşte ca logodnica sa, (...), să fie implicată într-o eventuală activitate organizată în vederea prinderii în flagrant a inculpatului plt. adj. Smadici Marius. Inculpatul col. Mihalcea Codrin Irinel i-a precizat inculpatului lt. Năstase Ciprian Ionuţ că va depune toate diligenţele necesare în vederea identificării unei alte persoane care să fie de acord să colaboreze cu aceştia în vederea prinderii în flagrant a inculpatului plt. adj. Smadici Marius, în sensul de a se deplasa la Câmpulung Moldovenesc pentru a se întâlni cu inculpatul plt. adj. Smadici Marius şi de a-i oferi acestuia din urmă suma pretinsă“, se mai arată în rechizitoriul cauzei.

„Verde pentru a doua piesă“  

„La câteva zile după discuţia sus-menţionată, inculpatul col. Mihalcea Codrin Irinel l-a contactat pe inculpatul lt. Năstase Ciprian Ionuţ, căruia i-a comunicat că inculpatul Ceapă Cristian Gabriel, un candidat înscris la rândul lui în cadrul Biroului Informare-Recrutare Vrancea în vederea angajării în cadrul M.Ap.N. ca
soldat gradat profesionist, doreşte să fie «ajutat» pentru a promova probele
eliminatorii ce urmau a se desfăşura în cadrul Centrului Zonal de Selecţie şi
Orientare Câmpulung Moldovenesc şi i-a propus acestuia să reia discuţiile cu
inculpatul plt. adj. pr. (...).
 
În urma discuţiilor purtate cu inculpatul col. Mihalcea Codrin Irinel, inculpatul lt. Năstase Ciprian Ionuţ a reluat legătura cu inculpatul plt. adj. pr. (...), căruia i-a precizat că logodnica sa nu are nevoie să fie ajutată pentru a promova probele eliminatorii, testarea psihologică şi cea sportivă, în schimb, cunoaşte un alt candidat, o cunoştinţă de-a sa, interesat să fie ajutat pentru a promova aceste probe, inculpatul Ceapă Cristian Gabriel. Inculpatul plt. adj. pr.(...), în contextul celor precizate de către inculpatul lt. Năstase Ciprian Ionuţ, a luat legătura telefonic cu inculpatul plt. adj. Smadici Marius, căruia i-a comunicat că un coleg de-al său de serviciu doreşte să fie ajutat în vederea promovării probelor eliminatorii, iar inculpatul plt. adj. Smadici Marius i-a comunicat că este de acord şi a solicitat să se întâlnească cu acesta în mun. Câmpulung Moldovenesc.
 
Astfel, la data de 16.06.2016, inculpatul plt. adj. pr.(...) i-a menţionat textual inculpatului lt. Năstase Ciprian Ionuţ că «are verde pentru a doua piesă» şi i-a trimis un mesaj telefonic ce conţinea numărul de telefon al persoanei din cadrul U.M. 02541 Câmpulung Moldovenesc, «(...)», şi numele acesteia, «Smadici»,
comunicându-i cu această ocazie că îl poate contacta pentru stabilirea unei întâlniri. Între timp, la data de 13.06.2016, Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi a fost sesizat de către Direcţia de Contrainformaţii şi Securitate Militară din cadrul M.Ap.N.“, conform actului de sesizare a instanţei.
 
Procurorii militari au mai propus anularea concursului susţinut de către mai multe persoane, printre care şi inculpaţii Cristian Gabriel Ceapă şi Mihai Valentin Cîrlan, în perioada iunie - iulie 2016, în cadrul Centrului Zonal de Selecţie şi Orientare Câmpulung Moldovenesc, în vederea ocupării unor posturi de soldaţi gradaţi profesionişti în cadrul M.Ap.N.
 
Rechizitoriul cauzei poate fi citit integral accesând secţiunea „Documente”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii