Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:32 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A câștigat mai multe licitații la Constanța Ioan Ciocan, administrator al Lescaci Com SRL, condamnat definitiv

ro

28 Nov, 2016 22:30 8201 Marime text
Cunoscutul om de afaceri Ioan Ciocan din Certeze, județul Satu Mare, a fost condamnat definitiv la 2 ani și șase luni de închisoare cu executare pentru fapte de corupție, printr-o sentință a Curții de Apel Oradea. Odată cu Ciocan a fost condamnat și Szabolcs Szepessy, fostul consilier personal al ex-ministrului Mediului, Laszlo Borbely, dar și Anton Petru Molnar, un om de afaceri din Mureș.

Cei trei au fost judecați de Curtea de Apel Oradea pentru infracţiuni de corupţie, cumpărare de influenţă și complicitate la trafic de influenţă, fiind trimiși în judecată de DNA Oradea.

Ioan Ciocan a fost condamnat de Curtea de Apel Oradea la o pedeapsă de 2 ani și 6 luni de închisoare, după ce la Tribunalul Satu Mare a primit 2 ani cu suspendare.

Pedepse de 2 ani și 6 luni cu executare au primit și ceilalți doi inculpați din acest dosar, Anton Petru Molnar, respectiv Szepessy Szabolcs.

Ioan Ciocan, administrator al Lescaci Com SRL Negrești Oaș, județul Satu Mare a câștigat mai multe contracte în Constanța. Firma este cea care a reabilitat falezele din Eforie Nord şi Eforie Sud.

Potrivit procurorilor, firma SC Lescaci Com SRL a încheiat, în perioada 2010 – 2011, 19 contracte de execuţie de lucrări şi numeroase acte adiţionale la aceste contracte, cu unităţi din subordinea Administraţiei Naţionale „Apele Române”. Printre aceste unităţi se află şi Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral.
 
În acest dosar, de cumpărare şi trafic de influenţă, apar nume importante din Ministerul Mediului, din perioada 2011.

Este vorba de Szabolcs Szepessy, consilier personal al lui Laszlo Borbely, ministrului Mediului şi Pădurilor (la data faptelor), în cazul căruia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă şi complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă, susţin procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea.

Aceeaşi infracţiune, de cumpărare de influenţă, s-a reţinut şi-n cazul lui Molnar - Petru Anton, administrator al S.C. Azimut Com SRL Acăţari. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Satu Mare.

Cumpărare şi trafic de influenţă 
 
Potrivit rechizitoriul întocmit de procurori, „în cursul anului 2011, inculpatul Ciocan Ioan, administrator la S.C. Lescaci Com SRL Negreşti Oaş, i-a remis numitului Borbely Laszlo, ministru al Mediului şi Pădurilor, prin intermediul inculpatului Szabolcs Szepessy, consilier personal al ministrului, foloase necuvenite, constând în renovarea şi utilarea apartamentului ministrului, în valoare de 80.952 lei, pentru ca acesta să-şi exercite influenţa asupra unor funcţionari din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române” (instituţie aflată în coordonarea Ministerului Mediului şi Pădurilor), pentru a-i determina să favorizeze S.C. Lescaci Com SRL Negreşti Oaş la diferite licitaţii organizate de A.N. „Apele Române”, prin Administraţiile Bazinale din teritoriu. Procurorii mai reţin faptul că S.C. Lescaci Com SRL Negreşti Oaş, a încheiat în perioada 2010 - 2011, cu unităţi din subordinea Administraţiei Naţionale „Apele Române” (Administraţia Bazinală de Apă „Someş Tisa”, Administraţia Bazinală de Apă „Banat”, Administraţia Bazinală de Apă „Olt”, Administraţia Bazinală de Apă Buzău – Ialomiţa”, Administraţia Bazinală de Apă „Siret”, Administraţia Bazinală de Apă „Prut – Bârlad” şi Administraţia Bazinală de Apă „Dobrogea – Litoral”) un număr de 19 contracte de execuţie de lucrări şi numeroase acte adiţionale la aceste contracte, toate având ca obiect regularizări, amenajări, îndiguiri sau recalibrări ale cursurilor unor ape aflate în administrarea unităţilor susmenţionate. Valoarea totală a acestor 19 contracte s-a ridicat la suma de 295.037.846 lei (inclusiv TVA)”.
 
În aceeaşi perioadă, „inculpatul Anton - Petru Molnar, administrator de fapt la S.C. Azimut Com SRL Acăţari, i-a remis numitului Borbely Laszlo, ministru al Mediului şi Pădurilor, foloase necuvenite constând în reamenajarea şi extinderea unui imobil, proprietate extratabulară a acestuia, în valoare de 112.199 lei, pentru ca acesta să-şi exercite influenţa asupra unor funcţionari din cadrul A.N. „Apele Române” (instituţie aflată în coordonarea Ministerului Mediului şi Pădurilor), pentru a-i determina să favorizeze S.C. Azimut Com SRL Acăţari, la diferite licitaţii organizate de către A.N. „Apele Române” prin Administraţiile Bazinale din teritoriu”.
 
„În cursul anilor 2010 – 2011, S.C. Azimut SRL Acăţari a încheiat cu Administraţia Naţională „Apele Române” (Administraţia Bazinală de Apă „Mureş”) un număr de trei contracte de specialitate având ca obiect lucrări hidrotehnice şi două contracte de lucrări în subantrepriză cu S.C. Lescaci Com SRL Negreşti Oaş”.
 
Citește și

De la renovarea apartamentului unui ministru, la contracte de 300 de milioane de lei
Administratorul firmei Lescaci Com SRL, care a reabilitat falezele din Eforie, a fost trimis în judecată


Falezele din Eforie, consolidate de firma unui om de afaceri trimis în judecată în dosarul fostului ministru Borbely Laszlo (document)

Administratorul, cercetat de DNA pentru cumpărare de influenţă
Cum a câştigat Lescaci Com un contract de la ABADL (documente)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii