Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:37 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Povestea imnului naţional al Franţei (audio)

ro

14 Jul, 2015 12:39 11214 Marime text
Astăzi, francezii din întreaga lume sărbătoresc Ziua Naţională a Franţei. La data de 14 iulie 1789, zeci de mii de locuitori ai Parisului au luat cu asalt clădirea Bastiliei, închisoarea considerată un simbol al autorităţii regale franceze. Sărbătoarea este marcată cu o fastuoasă paradă militară pe bulevardul Champs-Élysées din Paris şi cu focuri de artificii.
 
Despre imnul oficial al Franţei, se ştie că a fost compus în anul 1792, de către Rouget de Lisle, poet, violonist amator şi căpitan aflat în garnizoană la Strasbourg. În contextul în care Franţa tocmai declarase război Austriei, primarul i-a cerut lui Rouget să compună un cântec de război.
 
În noaptea de 25 spre 26 aprilie 1792, cu un talent pe care nici nu bănuia că-l are, Rouget a scris ceea ce avea să devină imnul Franţei. Iniţial, a primit numele de „Cântec de război pentru armata Rinului”. După ce este cântat de Rouget în salonul primarului, cântecul este interpretat de fanfara Gărzii Naţionale din Strasbourg, în faţa a opt batalioane.
 
A devenit imnul Revoluţiei Franceze după ce a fost cântat de către voluntarii din Marseille care intrau în Paris, aşa că toată lumea l-a botezat Marseilleza. Cu ocazia aniversării a şase ani de la Căderea Bastiliei, cântecul a fost decretat imnul naţional al Franţei.
 
Sursa foto: emersonkent.com

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii