Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:52 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Statuia Libertăţii, un simbol mondial al democraţiei

ro

04 Jul, 2015 00:00 5288 Marime text


Situată la intrarea în portul din New York, Statuia Libertăţii este unul dintre simbolurile democraţiei şi un dar al Franţei făcut Statelor Unite, cu ocazia aniversării a 100 de ani de la independenţa Americii.
 
Cu o înălţime de 40 de metri şi o greutate de 225 de tone, statuia a fost lucrată în Franţa de sculptorul Frederic Auguste Bartholdi, cu ajutorul tehnic al lui Alexandre Gustave Eiffel. Statuia o reprezintă pe Zeiţa Libertăţii, care stă cu un picior pe lanţul rupt al sclaviei şi urează bun venit atât americanilor care se întorc în ţară, cât şi vizitatorilor şi imigranţilor. Zeiţa, acoperită de un drapel, ţine în mâna dreaptă o torţă ce măsoară 14 metri, iar în mâna stângă, Declaraţia de Independenţă a Statelor Unite.
 
Pe coroană se află 25 de ferestre, simboluri ale mineralelor naturale ale pământului, şi şapte raze care semnifică cele şapte mări şi continente ale lumii. Pe piedestalul statuii a fost inscripţionată o poezie, compusă de Emma Lazarus. În 1924, masiva construcţie a fost decretată monument naţional.
 
Sursa foto: wallorg.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii