Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:15 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Citate importante rostite de preşedinţii americani John F. Kennedy şi Bill Clinton

ro

02 Jul, 2015 00:00 5927 Marime text
Preşedinţii americani John F. Kennedy şi Bill Clinton au fost aleşi să conducă Statele Unite în jurul vârstei de 40 de ani. În cele ce urmează, am prezentat o serie de detalii importante din viaţa lor, precum şi câteva lecţii de viaţă transmise de ei prin intermediul citatelor.

John F. Kennedy, cel de-al 35-lea preşedinte al Statelor Unite

John Fitzgerald Kennedy a fost cel de-al 35-lea preşedinte al Statelor Unite, servind mai puţin de trei ani înainte de a fi asasinat, în 1963. Se spune despre el că ar fi avut un IQ de 158.
 
A fost ales preşedinte în 1960, când a susţinut unul dintre cele mai memorabile discursuri de învestire din istorie: „Nu vă întrebaţi ce poate face ţara pentru voi, întrebaţi-vă ce puteţi face voi pentru ţară”, le-a transmis Kennedy americanilor.
 
Pe 22 noiembrie 1963, în timp ce Kennedy, soţia sa şi guvernatorul statului Texas traversau cu limuzina centrul oraşului, s-au auzit trei focuri de armă. Cel de-al doilea foc l-a lovit pe Kennedy în spate şi i-a ieşit prin gât. Al treilea foc a fost fatal, Kennedy fiind împuşcat în cap. O jumătate de oră mai târziu, a fost declarat mort. Cu doar câteva momente înainte de tragedie, mulţimea prezentă pe străzi îl aclama pe Kennedy.
 
Tragicul eveniment a generat apariţia mai multor teorii ale conspiraţiei, mai ales din cauza unor neclarităţi. De exemplu, limuzina cu care se deplasase preşedintele a fost imediat spălată meticulos, în loc să fie supusă investigaţiilor, zona nu a fost izolată de poliţie, iar fotografiile de la autopsia lui Kennedy au dispărut. Au fost publicate peste 40.000 de cărţi despre moartea lui Kennedy, dar misterul morţii sale nu a fost elucidat nici până în prezent.
 
Kennedy a rămas cunoscut pentru programele sale fiscale care au permis extinderea economiei americane. Dintre citatele rămase de la Kennedy, amintim:
 
„Este nevoie de oameni ce pot visa lucruri care nu există.”
 
„Dacă găsești un drum fără obstacole, probabil că drumul acela nu duce nicăieri.”
 
„Dacă nu putem acum să punem punct divergenţelor, putem cel puţin încerca să facem lumea mai sigură pentru diversitate.”
 
„Libertatea fără învăţare este întotdeauna în pierdere. Educaţia fără libertate este în van.”
 
„Timpul potrivit pentru a repara acoperişul este atunci când soarele străluceşte pe cer.”
 
 „Poveştile de curaj din trecut ne pot învăţa, pot oferi speranţă, ne inspiră. Ele nu pot ţine însă loc de curaj în sine. Pentru aceasta, fiecare om trebuie să privească în propriul său suflet.” 

Bill Clinton, preşedinte între anii 1993 şi 2001


Bill Clinton a fost cel de-al 42-lea preşedinte al SUA, între anii 1993 şi 2001. Este cel mai bine cunoscut pentru eforturile de pace în Irlanda.
 
A studiat afaceri externe la Universitatea Georgetown din Washington şi s-a pregătit pentru cariera politică la Universitatea Oxford, ca bursier Rhodes. După ce a absolvit dreptul la Yale, a fost angajat ca profesor de drept la Universitatea din Arkansas.
 
La vârsta de 32 de ani, Bill Clinton a devenit cel mai tânăr guvernator din Arkansas şi din istoria Statelor Unite. În 1982, a câştigat, din nou, alegerile pentru postul de guvernator şi a rămas în această funcţie în următorii zece ani. În 1993, a devenit cel de-al 42-lea preşedinte al Statelor Unite, în 1996 fiind reales pentru cel de-al doilea mandat.
 
Iată câteva dintre cele mai importante citate ale lui Bill Clinton:
 
„Dacă vei trăi suficient de mult, vei face greşeli. Dar dacă înveţi din ele, vei deveni mai bun. Reuşita ţine de gestionarea emoţiilor, nu de cum te afectează acestea. Nu trebuie să renunţi niciodată, niciodată, niciodată!”
 
„Niciodată n-ar trebui să uităm că drumul spre tiranie începe cu distrugerea adevărului.”
 
„Democraţiile nu fac război între ele şi, în linii mari, nu sponsorizează terorismul. Ele au o tendinţă mare pentru a respecta mediul înconjurător şi drepturile omului şi justiţia socială.”
 
„Un preşedinte este ca un administrator de cimitir. Are o mulţime de supuşi şi nimeni nu-l ascultă.”
 
„Există un număr mare de oameni care pur şi simplu nu posedă valorile şi viziunea necesare pentru a fi o parte a unei lumi inter-dependente. Ei cred că diferenţele lor - fie religioase, politice, tribale sau etnice - sunt mai importante decât umanitatea noastră comună. Ei cred că adevărul lor justifică respingerea adevărului altor oameni, chiar dacă asta duce la moartea unor oameni nevinovaţi.”
 
Sursa foto: politico.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii