Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:43 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Piezele rele - oamenii pe care trebuie să-i evităm

ro

13 Oct, 2016 00:00 7578 Marime text
Am tradus la un moment dat un film în care personajul principal avea o vecină pe care o numea „piază rea”. De fiecare dată când îi apărea vecina în cale, omului îi mergeau toate pe dos. Mă distra la culme cât de rău putea să reacționeze tipul când o vedea pe femeie că la un moment dat începusem să-mi zic și eu: „iar îi apare asta în cale! Iar o să-i meargă rău”.

Sunt două feluri de pieze rele în viața unui om. Piaza rea numai și numai a ta și piaza rea pentru toată lumea.
Piaza rea personală e cea care îți poartă sâmbetele doar ție. 
Când apare în viața ta se dă totul peste cap și nu înțelegi de ce. Pici examene, deși înveți pe rupte, rămâi fără slujbă deși faci aceleași lucruri pe care le făceai și înainte, începi să ai probleme cu colegii, cu familia, dintr-o dată soțul sau soția (depinde de caz) se poartă aiurea și face reproșuri, îți luxezi piciorul (Doamne ferește!), mașina se strică fără să-ți fi făcut niciodată probleme, adică un șir nesfârșit de evenimente nefericite căruia nu știi cum să-i mai dai de cap. Până când îți faci un remembering și pricepi că toate au început odată cu apariția unei anumite persoane în viața ta.

De fapt, ce înseamnă „piaza rea”? E o persoană fiartă de invidie sau care, pur și simplu, te antipatizează la maxim și care, prin gândurile ei pline de spume și venin, îți face un rău invizibil gândindu-te necontenit de rău. Nu te culca pe o ureche, căci îți este destul de apropiată, o poți depista simplu, dar numai în momentul în care începi să te trezești. E de obicei cea care știe destule despre viața ta, dar tu nu știi nimic despre a ei, pentru că are grijă să te descoasă, să te tragă de limbă, ca apoi să te înjure pe la spate sau să te bârfească până la loc comanda. Dar, desigur, până ajungi tu să-ți pui întrebări de ce ți se întâmplă toate numai ție din senin, deja răul este făcut. Nu definitiv, dar… destul cât să pierzi uneori ani sănătoși din viață. Sunt genul de persoane care-ți fac „cheie” fără motiv și uneori nici ele nu-și dau seama cât de bine le iese și simplul fapt că se bucură, imediat cum află, de răul sau relele (hai să le spunem ghinioanele) care se întâmplă, le dă o putere și mai mare asupra ta.

 Piaza rea colectivă este cea care, infiltrată într-o organizație, are grijă să-mpută atmosfera care până atunci era cea mai prietenoasă din lume. O recunoști imediat - dar desigur, nu-ți dai seama că e pusă pe rele până când lucrurile nu scapă de sub control - după felul în care pune întrebări, după vocea mieroasă menită să-ți câștige încrederea, după intrigile pe care ți le picură în ureche - ca din greșeală, că a auzit ea ce-a zis ăla și ce-a zis ăla -, după felul în care te încurajează să le spui celorlalți ce gândești, deși uneori chiar nu e cazul. Și deodată, să zicem după numai câteva luni, începi să te întrebi ce naiba s-a întâmplat cu organizația ta, ți-au plecat oameni, demisiile curg în lanț, vânzările nu mai merg, creativitatea e la pământ, oamenii tot mai furioși unii pe alții și chiar și pe conducere, salariile întârzie și te apropii de faliment. Recunoașteți scenariul?
Piaza rea personală și piaza rea colectivă acționează mereu din umbră. Odată ce te-ai prins e foarte simplu să-i înțelegi mecanismele și tiparul după care funcționează.
 
E lingușitoare, persiflantă și intrigantă. Piaza rea le însumează pe toate: adică e și lingușitoare (căci vrea cu orice preț să se bage pe sub pielea ta), e intrigantă (de pe palierul prieteniei își permite să emită judecăți de valoare despre cel pe care-l numește prietenul lui, încât dacă apare întrebarea: Oare ăștia sunt prieteni sau ce? e clar că ai de-a face cu un intrigant) și e și persiflator (pentru că se leagă de absolut orice ca să te pună într-o lumină nefavorabilă: de la cizmele care au suferit de pe urma unei ploi până la unghii, de la ultimul rid până la pixul de 3 lei din penarul tău, de la genele scurte la culoarea rujului, de la faptul că ești prea slabă sau prea grasă, nimic nu este iertat).

Cea mai eficientă metodă de a scăpa de o piază rea este să nu-i mai hrăniți cu absolut nimic prezența. Uneori asta înseamnă s-o luați de la capăt, cu altă slujbă, în alt oraș, alteori înseamnă să n-o mai primiți în vizită în casă sau la spital, alteori să-i dați block pe facebook sau să nu mai răspundeți la telefoane, iar uneori, de cele mai multe ori, trebuie să-i spuneți tranșant că trebuie să dispară cu tâmpeniile din viața voastră.
Cu cât o depistați mai repede cu atât mai bine. În orice caz, nu vă faceți probleme. În diverse perioade ale vieții lor au fost pieze rele pentru unii sau alții. În cazul în care, dintr-o dată, vă dorește cineva din senin prietenia și e în stare să se dea peste cap pentru ea, păstrați distanța. Trăim niște vremuri al naibii de ingrate și prieteniile nu se mai acordă așa cu toptanul, ca la friend request. Poate pe internet, dar nici acolo, nu-ți mai poți permite așa, să te împrietenești chiar cu oricine. Luați de bună zicala că prietenii vechi sau foștii colegi sunt ca vinul. Devin din ce în ce mai prețioși pe măsură ce trece timpul.
Cum îți dai seama de piezele rele de pe net? (să zicem facebook, că e la îndemâna oricui). Simplu. Știți că e nebunia cu linkurile. Toată lumea citește revista presei la cafeaua virtuală. Uneori sunt linkuri care transmit informații discriminatorii sau mai sunt acelea atotștiutoare, cu ochelari de cal, scrise de câte o minte de-asta care bubuie în micimea unui bob de mazăre. Pur și simplu trebuie să-și dea prostia pe dinafară pentru că altfel ar exploda, ceea ce e foarte bine, nu tre să ții nimic în tine, dar asta nu înseamnă că trebuie să-i suporți această eternă răutate și prostie. Adică chiar așa, nu mai există nimic bun în lumea asta de care să te legi? Toate-s nasoale pentru tine? Block. Într-o lume în care veninul și miasmele sufletului devin „interesante”, singurul lucru înțelept pe care poți să-l faci este să ieși cât mai repede din ea.

Cu alte cuvinte, păziți-vă grădinile secrete și nu mai invitați în ele toți necunoscuții!
 E ca-n feng shui, când ceva e stricat sau te-ai plictisit de lucrul respectiv că mai mult de-atât nu se poate, trebuie să-l arunci sau să-l dai altcuiva care are nevoie de el. E un schimb corect în Univers. Piaza ta rea poate fi norocul altcuiva. De ce s-o păstrezi pentru tine? Dă-o mai departe. Sau arunc-o la gunoi fără regrete. Și, crede-mă, până nu faci asta, e un blocaj continuu pe o frecvență mică, joasă și meschină în care unii (piezele rele) vor încerca să te tragă la fund, iar tu vei da disperat/ă din mâini să te menții la suprafață.
Așa că… fă repede un pas înapoi și reflectă atent, în cazul în care lucrurile au început s-o ia razna prin viața ta, dacă nu cumva ai vreo colecție de pieze rele de care trebuie să scapi. Urgent!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii