Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:21 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lăudat de Horia Măcellariu, condamnat de comunişti. Preotul Mihail Buric din Constanţa (galerie foto)

ro

11 Dec, 2017 00:00 2712 Marime text
Regimul comunist distruge credinţa în Dumnezeu şi urmăreşte distrugerea poporului şi a ţării noastre“, sunt câteva din cuvintele pe care părintele Buric le-ar fi rostit în faţa unor apropiaţi şi care i-au adus o condamnare de zece ani de temniţă grea, în anul 1961. Între 1945 şi 1946, părintele Buric a fost închis în lagărul de la Caracal pentru activitate pro-fascistă. În fapt, era acuzat că, în calitate de preot-confesor militar la „Divizia de Mare“, în cel de-al Doilea Război Mondial, a ajutat regimul antonescian prin predici ţinute militarilor, sprijinind astfel războiul anti-sovietic. Dar, tocmai pentru această activitate, preotul Buric a primit mulţumiri chiar de la Comandantul Forţelor Navale Române, Horia Măcellariu, la rândul lui condamnat politic şi închis între anii 1948 şi 1964. Printr-un ordin de zi, acesta spunea: „Având în vedere rodnica activitate a preotului căpitan Mihail I. Buric din Comandamentul Forţelor Navale Maritime, pentru întărirea marinarilor noştri în credinţa creştinească şi jertfa pentru patrie, îi aduc laude şi mulţumiri pentru dragostea şi căldura cu care a predicat şi a sădit în inimile echipajelor, înaltele virtuţi creştineşti pentru a le menţine ridicat moralul şi întări credinţa în Dumnezeu şi victorie. 
 
Prin şezători alese şi bine organizate a reuşit să preocupe marinarilor şi răniţilor din spitale ore plăcute de recreaţie şi să corespundă în totul înaltei misiuni ce a primit. Prezentul ordin se va citi echipajelor la front. 26 iunie 1944“. Această activitate şi publicarea unor articole în revistele vremii l-au menţinut pe preotul Buric în vizorul comuniştilor. Motivul pentru care a fost arestat abia în anul 1959 este acela că „a adoptat o poziţie de duplicitate întrucât s-a manifestat pe de o parte ca element devotat formei de guvernământ democratic, pe de altă parte a adus injurii şi calomnii poporului din R.P.R., preconizând schimbarea acestuia“. Ca „element devotat“, l-a sprijinit pe reprezentantul Ministerului Cultelor în teritoriu, fără să ştim exact ce a însemnat acest sprijin, iar injuriile şi calomniile pe care le aducea comuniştilor sunt consemnate în dosarul său de anchetă, printre cele mai grave numărându-se poziţia împotriva colectivizării şi criticile aduse „conducerii democratice“.
 
A fost condamnat de Tribunalul Militar Bucureşti la zece ani de temniţă grea. A trecut prin Lagărul de muncă de la Culmea, Jilava şi Gherla, de unde a fost eliberat pe 14 aprilie 1964.
 
Preotul Mihail Buric 
Părintele Mihail Buric s-a născut pe 12 noiembrie 1907, în comuna Dumbrăveni, jud. Constanţa. După absolvirea Seminarului Teologic „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Constanţa, s-a căsătorit cu Aurelia Turliu, cu care a avut două fete: Stenilia şi Florenţa. După căsătorie, a fost hirotonit preot, pe 29 decembrie 1929, pe seama Parohiei Crişan, judeţul Constanţa. Fiind absolvent al Facultăţii de Teologie din Cernăuţi, a fost transferat la Parohia Eforie, iar ulterior, la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Constanţa, unde a slujit între anii 1939 şi 1959. În anul 1959 a fost arestat şi condamnat la zece ani de temniţă grea. După eliberare, a slujit la Parohiile Nistoreşti (1964-1965) şi Corbu (1965-1973). Timp de un an, între 1973 şi 1974, a revenit la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena I“ din Constanţa. Între anii 1980 şi 1985, a ctitorit Biserica „Sfânta Parascheva“ din Constanţa (Cimitirul Central), parohie în care a fost numit în anul 1974.

 
A fost decorat cu „Crucea comemorativă a celui de-al Doilea Război Mondial“ şi hirotesit iconom-stavrofor. Între 1938 şi 1940 a fost protoiereul Protoieriei Constanţa. A murit pe 20 ianuarie 1999 şi este înmormântat în Cimitirul Central Constanţa.
 
Bibliografie:
 
Arhiva Arhiepiscopiei Tomisului, Dosar preot Buric Mihail
Arhiva Florenţa Buric, fiica preotului Mihail Buric
Adrian Nicolae Petcu, Preotul Mihail Buric din Constanţa, în temniţa comunistă, în Ziarul Lumina, ediţia online apud http://ziarullumina.ro/preotul-mihail-buric-din-constanta-in-temnita-comunista-120326.html
 
Arhiva foto: Ionuţ Druche
 
Despre Ionuţ Druche 
 
Ionuţ Druche s-a născut pe 16.12.1982 în Constanţa. Este absolvent al Şcolii Generale nr. 9 „Ion Creangă“ din Constanţa, al Grupului Şcolar Industrial Construcţii de Maşini din Constanţa şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei“ din Constanţa, promoţia 2005. Din anul 2007 lucrează în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, iar în prezent ocupă postul de director al Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi pe cel de redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“, publicaţie de cultură şi spiritualitate a Arhiepiscopiei Tomisului. Preocupat de istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea, Ionuţ Druche a organizat din 2010 şi până în prezent mai multe comemorări şi simpozioane. De asemenea, este autor şi coautor a mai multor cărţi şi articole.
 
Citeşte şi:
 
Colaborare ZIUA de Constanţa: Ionuţ Druche, directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului, despre istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea

Interviu online cu Ionuţ Druche, directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“: „Ca un detectiv, am căutat zeci de familii ale vechilor preoţi dobrogeni“
 
Istoricul Parohiei „Sfântul Nicolae - Coiciu“ din Constanţa (galerie foto)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii