Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:32 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Călători străini prin Dobrogea - Johann Wilden (XXIII) (galerie foto)

ro

13 Jul, 2016 00:00 2712 Marime text

 
Aventurierul german Johann Wilden (1585 - după 1623) s-a născut la Nurnberg. În 1604 a căzut prizonier la otomani, în timpul războiului purtat de aceștia cu Sfântul Imperiu Romano-German în 1592-1606. Eliberat din robie în 1611, el a plecat, în iulie, din Constantinopol spre Polonia cu o caravană de negustori care se întorcea acolo cu  mărfuri turcești. Pe parcurs, Wilden a traversat Dobrogea de la sud spre nord.
 
Ajuns acasă, el a redactat în germană însemnările călătoriilor sale, care au fost publicate în 1623 de Balthasar Scherffen. Titlul foarte lung al volumului, lucru obișnuit în Evul Mediu, rezuma conținutul și începea astfel: Neue Reysbeschreibung eines / Gefangenen Christen / Wie derselbe neben anderen / Gefahrligkeit zum sibenden mal verkaufft vor / den, velche sich Anno 1604, angefangen, und 1611, ihr end genommen (...). În România, el a fost studiat de Al. Sadi Ionescu (1916) și de N. Iorga (1928).
 
Din păcate, informațiile despre Dobrogea otomană sunt foarte puține, Wilden menționând doar că a parcurs în 14 zile distanța dintre Adrianopol (azi, Edirne, în Turcia europeană) și Dunăre. Aici au poposit două zile în „câmp deschis, lângă un sat”, unde beiul local a încasat vama de la negustori, și apoi au trecut în Moldova. Dacă ne raportăm la însemnările armeanului Simion Dbir Lehați, care a traversat Dobrogea de la nord spre sud în 1608 (Călători XXII), ar putea fi vorba de Măcin, azi, oraș în nord-vestul județului Tulcea.

Surse foto:

Historymaps.ro
Wikimedia.org

Documentare:

Institutul de istorie „Nicolae Iorga”, editor - Maria Holban, Călători străini despre Țările Române, vol. IV, Ed. Științifică, București, 1972.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii