Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:02 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Călători străini prin Dobrogea (CXI). Ernst Döbel (Germania/Saxa) - galerie foto

ro

29 May, 2017 00:00 3155 Marime text
Ernst Döbel (1805-?) s-a născut într-o familie țărănească, în cătunul Berterode din marele ducat Saxa, din Sfântul Imperiu Roman de Națiune Germană. După ce a urmat școala elementară din Neukirchen, la 14 ani a început să lucreze ca argat în diverse sate și la castelul Tenneberg de lângă orașul Gotha. Aici a început să învețe meseria de caretaș (fabricant de trăsuri) și apoi a fost primit ca ucenic la un maistru din Cumbach. Apoi, la 15 martie 1830, el a plecat într-o călătorie de perfecționare în orașele germane Gotha, Erfurt, Weimar, Jena și Baireuth, continuând la Viena, Brașov, București, Bârlad, Galați și Iași.

În capitala Moldovei, Döbel a decis să plece pe mare spre Constantinopol/Istanbul din portul moldovean Galați. Germanul s-a îmbarcat la 22 octombrie 1831 pe o corabie comercială comandată de un napoletan și care urma să navigheze prin Delta Dunării, anexată de Rusia ca urmare a victoriei împotriva Imperiului Otoman în războiul din 1828-1829. Când vântul înceta, corabia era trasă de pe mal de marinari cu funii lungi, procedeu pe care îl aplicau și alte 20 de corăbii aparținând „diferitelor națiuni”. În a treia zi a călătoriei, călătorul a observat pe ambele țărmuri o pădure „uriașă” de stuf plină de turme de mistreți.

​ 
În a cincea zi de navigație, corabia a ajuns la Suline/Sulina. În această „localitate mică”, unele corăbii așteptau vântul maritim prielnic, iar cele mari trebuiau să transbordeze marfa cu vase mai mici în Marea Neagră, deoarece brațul Sulina la vărsare avea o adâncime de „numai 9 picioare” (1 picior = 0,3 m). În această situație se afla și corabia lui Döbel, operațiune de transfer a cerealelor durând până pe 29 octombrie. În această zi, căpitanul a putut angaja un pilot rus care cunoștea „locurile primejdioase”, dar chiar și așa vasul s-a izbit de o stâncă, de care a reușit să se desprindă după mai multe ore de eforturi.
Döbel și-a publicat memorialistica de călătorie în 1863, la Berterode, într-un volum cu titlul Wanderungen in Morgenlande (Drumeții în Răsărit). Institutul „N. Iorga” a folosit această ediție pentru traducerea românească din noua serie Călători străini despre Țările Române în secolul al XIX lea.
 
Tag: Döbel, calator, Sulina
Foto
https://istoriiregasite.files.wordpress.com
http://www.rapitori.ro/
 
Document
Institutul de istorie „Nicolae Iorga”, editor Paul CernovodeanuCălători străini despre Țările Române în secolul al XIX lea, serie nouă, volumul II, Editura Academiei Române, București, 2005.

https://clasapalatina.files.wordpress.com/2
http://p.calameoassets.com/
https://pictures.abebooks.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii