Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:09 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Călători străini prin Dobrogea - Arsenie Suhanov (Rusia) (XXXI) - galerie foto

ro

01 Aug, 2016 00:00 3984 Marime text


Arsenie Suhanov (? - după 1654) era descendentul unei familii greceşti stabilite la Moscova şi ajuns stareţ al marii mănăstiri Troiţko Serghiev. Cunoscător al mai multor limbi, el a fost folosit de ţarul Alexei I Romanov în diferite misiuni diplomatice.
 
În 1651, Suhanov a fost trimis în Imperiul Otoman: în capitala Constantinopol, la Muntele Sfânt Athos (azi, în nordul Greciei) şi în Oraşul Sfânt Ierusalim, trecând cu această ocazie prin Dobrogea otomană. Relatarea în limba rusă a acestei călătorii a fost publicată la Moscova în 1894 de S. Belokurov, în volumul II al operelor complete. Fragmentele referitoare la teritoriile locuite de români au fost traduse în 1947 de G. Bezviconi, în lucrarea sa „Călători ruşi în Moldova şi Muntenia“, publicată la Bucureşti.
 
La 5 mai, el a plecat din Iaşi fără aprobarea domnului Vasile Lupu şi a ajuns pe 8 mai în portul moldovean Galaţi. Pe 23 mai, călugărul rus a angajat o corabie şi a pornit spre gurile Dunării. În aceeaşi seară, corabia a oprit la „cetatea Isaccea“, construită din „piatră albă“, lângă care se afla „un târg mare“ (azi, în nord-vestul judeţului Tulcea). Au înnoptat la un „caravachisar“ (corect: karavanhisar = caravanserai), al cărui proprietar nu a anunţat vameşii şi autorităţile moldoveneşti. Călătorul rus menţionează existenţa la două-trei verste (o verstă rusească = 1.067 de metri) de cetate a podului de vase construit în 1621 de sultanul Osman II, pentru a trece Dunărea în timpul războiului cu Polonia.

Pe la Isaccea au mai trecut următorii călători străini, predecesori ai lui Suhanov: probabil marocanul Ibn Battuta (1330/Călători I), sultanul otoman Soliman Magnificul (1538/VI), englezul J. Newberie (1582/XII), englezul H. Austell (1585/XIII), rusul T. Korobeinikov (1593/XVI) şi olandezul J. van der Does (XX/1597).
 
Referindu-se la clericii greci cu care se afla în dispută, Suhanov precizează că plecaseră şi ei spre Constantinopol şi că trecuseră Dunărea înaintea lui în Dobrogea otomană, la Măcin (azi, în nord-vestul judeţului Tulcea).
 
Pe 24 mai şi 29 mai, corabia stareţului rus a ajuns la Ismail şi, respectiv, Chilia, porturi turceşti pe malul nordic al Dunării, azi, ambele în Ucraina.
 
Surse foto:
http://oglindadevest.ro/
https://opreavalentingeorge.wordpress.com
 
Documentare:
Institutul de istorie „Nicolae Iorga”, editor Maria Holban, Călători străini despre Țările Române, vol. V, Ed. Știinţifică, Bucureşti, 1973.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii