Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:22 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Călători străini prin Dobrogea - Andrei Taranowski (VIII)

ro

08 Jun, 2016 00:00 3808 Marime text

 
Andrei Taranowski (? - după 1600), descendent al unei familii nobiliare din Taranow și paharnic de Halici, a condus mai multe solii poloneze în străinătate. În 1569, a fost trimis la Poarta Otomană, drumul său spre Constantinopol / Istanbul trecând prin Moldova și Dobrogea. El a întocmit două rapoarte în germană despre misiunea sa, traduse în română de N. Iorga.
 
După ce trece prin Soroca și Lăpușna (azi, în Republica Moldova), târguri situate pe Nistru, Taranowski ajunge într-un „oraș turcesc cu numele de Chilia”, în text, „Kylia”. Apoi, călătorește cu o corabie în susul Dunării, în text, „Tain”, identificat de istorici cu brațul Chilia, până la „un râu mare”, în care se pescuia morun și care se afla la „un sfert de zi de mers” de Chilia, adică brațul Sf. Gheorghe. Ajunge la „un orășel” cu numele de Tulcea, în text, „Tulza”, și apoi la orașul Babadag, în text, „Babi”. De aici, călătorește cu cai de poștă până la „un sat grecesc”, în text, „Holoferdt”, neidentificat.

Sursa foto

Muzeu-virtual.ro

Documentare

Institutul de istorie „Nicolae Iorga”, editor - Maria Holban, Călători străini despre Țările Române, vol. II, ed. Științifică, București, 1970.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii