Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:07 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Şantierul care ameninţă strada Traian, proiectul eşuat al trioului Mazăre-Constantinescu-Strutinsky (galerie foto)

ro

09 Mar, 2015 00:00 7403 Marime text
În câteva dintre articolele anterioare, am arătat încrengătura de societăţi conectate la banii publici sau de retrocedări ce fac obiectul unor dosare penale al căror circuit financiar are ca punct terminus câte o companie cu acţionariat ascuns în paradisul fiscal Cipru. Inevitabil, circuitul terenurilor şi al banilor are tangenţe directe sau indirecte cu trioul Mazăre-Constantinescu-Strutinsky. Firmele off-shore pe care le-am descoperit în urma investigaţiilor sunt: Perceptual Intertrade LTD - Cipru, Southstone Holdings LTD - Cipru, Ditline Investment LTD - Cipru, Masterjob Limited LTD - Cipru, Palladius Limited - Cipru, Socorota Limited Cipru, Talmage Overseas Limited - Cipru, Wildrige Consulting LTD - Cipru, Euroglobal See Audit LTD - Hong Kong, Grand Source Investments - Insulele Bermude, Nord Bridge Group LTD - Cipru. În episodul de astăzi, vom lua exemplul firmelor off-shore Masterjob Limited Cipru şi Wildrige Consulting LTD.

Masterjob Limited Cipru este acţionar în societatea Harborside Imobiliara SRL, companie care a demarat, în 2007, un proiect imobiliar pe malul portului Constanţa, în zona Poarta III. Toţi constănţenii cunosc acest proiect, pentru că lucrările au blocat timp de mai bine de trei ani strada Traian. ZIUA de Constanţa a urmărit de-a lungul timpului evoluţia proiectului, care, iniţial, s-a numit Trident Plaza. Pe panoul montat pe strada Traian este menţionat faptul că lucrările au fost demarate în martie 2008 şi aveau ca termen de finalizare luna martie 2014, lucru care, evident, nu s-a întâmplat. Proiectul Trident Plaza, transformat în World Trade Center, cuprinde un hotel de patru stele cu o capacitate de 200 de camere, un mall, două clădiri de birouri în suprafaţă de 14.000 de metri pătraţi, o zonă de divertisment de 2.500 de metri pătraţi, un institut de artă contemporană şi o parcare subterană cu 1.500 de locuri. Povestea proiectului începe tot de la o retrocedare. În martie 2012, senatorul PNL Gigi Chiru deţinea funcţia de inspector-şef la Inspectoratul de Stat în Construcţii. Din această postură, el a dezvăluit într-o conferinţă de presă „ingineria juridică“ prin care 4,5 hectare de teren din patrimoniul Constanţei ar fi ajuns la apropiaţii primarului Radu Mazăre.

Potrivit lui Gigi Chiru, în 2001, un anume Cecil Poppa a solicitat Primăriei Constanţa retrocedarea unui teren în suprafaţă de un hectar, în cartierul Anadalchioi. Din 2001 până în 2004, solicitarea nu a primit niciun răspuns din partea municipalităţii, susţinea Chiru. Între timp, proprietarul a decedat şi văduva acestuia a fost convinsă să cesioneze drepturile succesorale către SC Holland Development Group SA. Lanţul slăbiciunilor continuă şi Holland Development Group vinde drepturile litigioase către SC Compania de Servicii şi Consultanţa SA. După acest şir de vânzări ale drepturilor litigioase, a urmat şi dispoziţia de primar nr. 3086 din 23 noiembrie 2004, prin care SC Compania de Servicii şi Consultanţă SA a primit o suprafaţă de teren de 4,5 hectare în loc de un hectar, cât ceruse, în 2001, răposatul Cecil Poppa. Senatorul Chiru a atras atenţia asupra faptului că municipalitatea a retrocedat acest teren, „pe malul Portului, la «fabulosul» preţ de şase euro pe metrul pătrat“. Deci cam de o mie de ori mai ieftin decât preţul pieţei.


De la Primărie în Cipru
 
Povestea terenului din zona străzii Traian merge mai departe şi Compania de Servicii şi Consultanţă vinde societăţii Harborside Imobiliara, investitorul Trident Plaza, 1,5 hectare, pe care încasează dublul preţului la care a fost evaluat în dispoziţia de primar. Traseul acestui teren este următorul: Familia Popa - Primăria Constanţa - SC Compania de Servicii şi Consultanţă - Harborside Imobiliara. La momentul tranzacţiilor, acţionariatul Companiei de Servicii şi Consultanţă era următorul: acţionar persoană juridică - Willridge Consulting Limited, un off-shore din Cipru, iar administrator era Valentin Gheorghe Ionescu, coinculpat cu primarul Mazăre în Dosarul Retrocedărilor din cazul Movilă. Destinatarul final al terenului este Harborside Imobiliară SRL, care la rândul său, este deţinută de un alt off-shore, Masterjob Limited Cipru.

 Investitorul din Austria a dispărut

Trident Plaza părea a fi, în 2010, o investiţie a fondului austriac Immoeast printr-o asociere cu societatea Harborside Imobiliara. Traseul terenului este destul de sinuos pentru orice cititor. Acesta pare că era şi unul dintre scopurile celor care l-au pus la punct: să i se piardă urma. Un alt presupus scop era ca, prin vânzarea succesivă la preţuri duble, valoarea contabilă a terenului să crească, pentru a putea fi pus gaj. Proiectul, ca şi terenul de 1,5 hectare, avea ca proprietar Harborside Imobiliara şi constatăm că liantul dintre firma aceasta şi interesele trioului Mazăre-Constantinescu-Strutinsky este societatea cipriotă Master Job Limited, cea de la care am pornit investigaţia. Lucrurile devin evidente atunci când constatăm că Masterjob a fost acţionar şi în SC Sisteme Internaţionale de Afaceri SA, pe vremea când societatea era administrată de Gheorghe Valentin Ionescu. Şi trebuie menţionat că Sisteme Internaţionale de Afaceri are în concesiune Portul Tomis. Lucrurile se leagă şi ne duc spre trioul Mazăre-Constantinescu-Strutinsky. Nu trebuie trecut cu vederea faptul că, pe 12 septembrie 2005, debitorul Harborside Imobiliara a înregistrat o garanţie imobiliară valabilă până pe 13 septembrie 2010. Creditor: Immoeast Immobilien Anlagen AG. De fapt, Harborside Imobiliara a intrat în afacere cu terenul de 1,5 hectare şi s-a asociat cu austriecii pentru a obţine finanţare. Din cauze necunoscute nouă, probabil criza, austriecii au părăsit proiectul. Interesant este că, în 2013, când strada Traian era în pericol de surpare, acţionarii, potrivit datelor furnizate de Registrul Comerţului, asociaţi persoane juridice în Harborside Imobiliara erau: Quixotic Trading LTD (sediul social în Cipru, Nicosia), cu 75%, Romanian Real Estate Partners BV (sediul în Olanda), cu 15%, şi SC Masterjob Limited (sediul în Cipru), cu 10%.

 Concluzie

 Cu un teren obţinut în urma unei retrocedări ca urmare a unei dispoziţii a primarului Mazăre, a luat naştere un proiect grandios deţinut de o firmă ai cărei proprietari sunt nişte societăţi cu acţionariat ascuns din Cipru. În baza proiectului şi a terenului, acţionarii, cu sprijinul Primăriei, au demarat un proiect care nu şi-a găsit finanţatori. Consecinţele: strada Traian a fost închisă traficului aproximativ trei ani. Recent însă, lucrările la proiectul demarat încă din luna martie 2008 au fost reluate, după ce, în mai multe rânduri, ele fuseseră sistate din cauza lipsei de bani a investitorului. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • pagubel 11 Mar, 2015 08:05 Pana nu vad "groapa lui mazăre" umpluta cu indiferent "ce" zona va fi un pericol pentru sute de familii,din blocurile de peste strada traian !