Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:32 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

RiseProject Oameni de afaceri din Constanţa, în scandalul #PanamaPapers

ro

08 May, 2016 14:20 12477 Marime text
Cea mai mare scurgere de informații din istorie prinde în cele peste 11 milioane de documente un număr de peste o sută de cetățeni români. Despre o parte dintre ei RISE Project, partener International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), a scris deja, iar afacerile altora vor ieși la lumină în săptămânile ce urmează. Astăzi, însă, începem publicarea unei liste cu cele mai importante figuri care au achiziționat societăți offshore de la avocații Mossack Fonseca.

„Revoluția va fi digitală”, spune whistleblowerul care a accesat serverele avocaților din Panama, și își justifică demersul motivând că „prăpastia dintre săraci și bogați este una dintre principalele caracteristici ale timpului nostru”, iar asta duce la mari cazuri de corupție peste tot în lume. Scandalul i-a scos în prima linie pe unii dintre cei mai influenți oameni din lume, printre care și președintele rus Vladimir Putin.

Documentele făcute publice de John Doe și analizate de noi au scos la suprafață afaceri subterane care explică astăzi evenimente din ultimii treizeci de ani. Astfel, am înțeles mai bine legăturile din România dintre Țiriac și Klaus Mangold, important om de afaceri german, Remus Truică și Beny Steinmetz, unul dintre cei mai importanți afaceriști israelieni din lume, Elan Schwartzenberg și magnatul media Rupert Murdoch, Jean Claude Gandur și unul dintre cele mai importante zăcăminte de aur din România.
Bineînțeles, nu este ilegal să îți înființezi o firmă în jurisdicții offshore opace ca Belize, Insulele Virgine Britanice, Gibraltar, Samoa sau Isle of Man, iar ăsta e motivul pentru care dezbaterea din jurul scandalului #PanamaPapers s-a purtat mai mult pe câmpul eticii, decât cel al dimensiunii sumelor ascunse cu ajutorul consultanților Mossack Fonseca. Ca să apreciem dimensiunea fenomenului, cercetătorii Fondului Monetar Internațional susțin că mai ales țările în curs de dezvoltare sunt afectate de operațiunile din paradisurile fiscale, impactul în cazul lor fiind deseori calculat la aproape doi la sută din produsul intern brut. Adică, pierderi anuale de miliarde de dolari. Și asta pentru că marile corporații internaționale, unele cu bugete mai mari decât ale statelor respective, își exportă profiturile în astfel de jurisdicții offshore, unde fiscalitatea este mai relaxată.

Este sau nu moral să îți transferi banii într-un paradis fiscal netransparent? Dezbaterea rămâne deschisă, însă, după cum spune și John Doe: „Acum e timpul pentru acțiuni concrete, iar asta începe prin a pune întrebări.”
 
Pe lista Riseproject cu români care au achiziționat societăți offshore de la avocații Mossack Fonseca se află, până în acest moment, următorii: Corneliu Iacobov, Gabriel Valentin Comanescu, Mougel Regis Charles Claude, Gheorghiu Ruxandra Mihaela, Sucoverschi Alina, Florea Virgil, Marcel Rediu, Mircea si Veronica Zaharia, Robert Roșu, Tall Silbertstein, Moshe Agavi, Monica Tudor, Nicolae Voiculescu, Maria Schutz, Ilie Busuioc, Ivan Jozef Celin Thys, Dumitru Onica, Mihai Moldoveanu, Ionuț Costea, Victor Vanea, Dan Lucian Loghin, Grigore Fota, Gheorghe Stan, Daniel Țepeș, Ori Peled, Dragoș Dinu, Cristian Mihuțoiu, Valentin Sisoe, Ciprian loan Luta, Mihaita Sfirnaciuc, Florin Caspruf, Vivian Nicolae Diaconescu, Petre-Constantin Bratu, Simona Adriana Rimondi, Cristian Carcu Baila, Constantin Cătălin, Tibor Gyorgy Ballai, Ovidiu Semenescu, Elena Dinu, Paul Teodoroiu, Alexandru Ioan Teodorescu, Cosmin Dumbravă, Villy Sorinel Oprea, Iurie Ozerov, Ioana Botezatu, Daniel Iosif Todea, Valentin Roșianu, Maria Elena Podeț, Vasile Bucur, Ovidiu Proteasa, Lucian Barnea, Gabriel Hanganu, Cristina Domnița Constantinescu, Marius Andrei Marcovici, Ion Maticiuc, Constantin Iavorski, Radu Ciorbă, Mariana Luca, Cosmin Laurențiu Ciucă,  Florin Lolea, Ioan Socol, Ion Țiriac, Gheorghe Ciobanu şi Directori ai OMV PETROM

Iată care dintre afaceriştii care deţin o astfel de firmă în pardisuri fiscale au sau au avut la un moment dat legături în zona Dobrogei:
 

Maria Elena Podeț

  • Maria Elena Podeț (56) este o femeie de afaceri din Constanța. Deține compania Petcom Inspection Independent Surveyor SRL, care se ocupă cu inspecția mărfurilor, cu reprezentanțe atât în țară cât și în Republica Moldova. Podeț are un cerc de business select printre care se numără corporații ca Electrocentrale Deva, Carom, CFR, Oltchim, Interagro, Lukoil și Rompetrol. Compania a înregistrat în 2014 o cifră de afaceri de peste 1,2 milioane de euro. Podeț a înregistrat în 2004, în Seychelles, împreună cu Vasile Bucur, asociatul său din Petcom Inspection Independent Surveyor SRL, compania Petcom International SA cu ajutorul avocaților Mossack Fonseca. Petcom nu deține alte firme în România.
  • Potrivit Registrului Comerţului, Maria Elena Podeț figurează ca asociat, în afară de Petcom Inspection Independent Surveyor SRL, şi la firmele SC Continex Company SRL, SC Mev Intermed, Sea Eastern Europe SA, toate trei fiind radiate. Menţionăm că la firma Mev Intermed a fost şi administrator.

Vasile Bucur 

  • Vasile Bucur (55) este un om de afaceri din Tulcea. Deține compania Petcom Inspection Independent Surveyor SRL, care se ocupă cu inspecția mărfurilor, cu reprezentanțe atât în țară cât și în Republica Moldova. Podeț are un cerc de business select printre care se numără corporații ca Electrocentrale Deva, Carom, CFR, Oltchim, Interagro, Lukoil și Rompetrol. Compania a înregistrat în 2014 o cifră de afaceri de peste 1,2 milioane de euro. Bucur a înregistrat în 2004, în Seychelles, împreună cu Maria Elena Podeț, asociata său din Petcom Inspection Independent Surveyor SRL, compania Petcom International SA cu ajutorul avocaților Mossack Fonseca. Petcom nu deține alte firme în România.
  • Şi Vasile Bucur figurează ca asociat în aceleaşi firme cu Maria Elena Podeț. Este vorba despre societăţile Continex Company SRL, Mev Intermed şi Sea Eastern Europe SA. De asemenea, Vasile Bucur mai este asociat şi la firmele Kompass Energy Group SRL şi SC Valbur Resort SRL, conform Registrului Comerţului, consultat la data de 8 mai 2016. Menţionăm că cele două firme se află în funcţiune.

Ioana Botezatu

  • Ioana Botezatu (fostă Sufana), are 33 de ani și mai multe afaceri deschise în Constanța. A avut un coafor, înregistrat pe firma Crio Lux Style SRL, o firmă de fabricare cărămizi și elemente din beton cu numele de La Mihu Dejun SRL și compania Aliment Campus SRL, care are ca obiect de activitate comerțul cu produse alimentare. Ultima este singura care mai are astăzi activitate și are cinci angajați. Offshore-ul Alipha Global INC. a fost înființat de către avocații Mossack Fonseca în iarna lui 2013 în Insulele Virgine Britanice, iar singurul acționar este Ioana Botezatu. Prin această companie constănțeanca nu mai controlează nici o altă afacere din România.

Gabriel Valentin Comanescu

  • Om de afaceri, născut la data de 31 august 1967, Gabriel Valentin Comănescu a preluat platormele petroliere maritime care au fost deținute în trecut de fosta companie de stat Petrom. Comănescu a fost pus sub acuzare în 2012 în dosarul Petromservice, alături de fostul sindicalist Liviu Luca și de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu. DIICOT l-a acuzat atunci că ar fi făcut parte dintr-un grup infracțional care a devalizat fosta companie Petromservice și a spălat banii rezultați din operațiunile ilegale. A scăpat ulterior de acuzații. Firmele offshore din Insulele Virgine Britanice au fost implicate de-a lungul timpului în mai multe afaceri din România. Aceste firme sunt: VAST Holding, Lacevine International SA, Southern International Engineering, Ukintown Capital, Brington Capital, Quantic Engineering (British Virgin Islands).
  • Gabriel Valentin Comanescu apare drept asociat în mai multe firme, şi anume: Algoritm Consult SRL (radiată), SC Atelier Media SRL (funcţiune), Clubul Casa cu Lei SA (radiată), SC Global Operation SRL (radiată), SC Green County SRL (funcţiune), SC Grup Servicii Petroliere Catering SRL (funcţiune), SC Grup Servicii Petroliere Logistic SRL (funcţiune), SC Grup Servicii Petroliere SA (funcţiune), SC Grup Servicii Petroliere Shipyard SRL (fuziune prin absorbţie), SC Grup Servicii Petroliere Training SRL (funcţiune), SC Petromar Resources SA (funcţiune), R.P.T Grup SRL (radiată), SC R.P.T. Oil SRL (radiată), SC Romanien Production and Trading Company (radiată), SC Sea Protect Group SRL (funcţiune), SC SPG Archivator SRL (funcţiune), SC SPG Medical Emergencies SRL (funcţiune), UGM Energy Trading SRL (funcţiune), Upetrom 1 Mai Trading SRL (funcţiune), Upetrom Engineering SRL (funcţiune), Upetrom Group Management SRL (funcţiune) şi SC Vega Turism SA (funcţiune).

Florea Virgil 

  • Florea Virgil locuiește în Constanța și are 61 de ani. În mai 2004 a înființat HR Net Systems Ltd în Seychelles, fiind deținătorul tuturor acțiunilor din companie, iar un an mai târziu a înființat în România firma HR Net Systems SRL. Sediul firmei era într-un bloc din București. Domeniul principal de activitate al companiei era consultanța de afaceri și furnizarea de produse software. În 2012 firma românească, HR Net Systems SRL, a fost radiată.
  • De asemenea, potrivit Registrului Comerţului, Florea Virgil mai este asociat şi la firmele SC Institutul Herrmann International şi Novatrix New Technologies Romania SRL, ambele radiate.

Ilie Busuioc

  • Ilie Busuioc este un om de afaceri român, născut în 1968, patronul Ocean Fish, lider de piață pe semipreparate din pește, fructe de mare și pește congelat. Înființată în 1998, afacerea Ocean Fish deține o fabrică în Afumați, cu o capacitate de producție de 100 tone lunar. Ocean Fish SRL a declarat în 2014 o cifră de afaceri de aproape 120 milioane de lei. 20% din producție ajunge pe piețele din Republica Moldova , Bulgaria și Italia. Firma Ocean Fish are reprezentanţă deschisă şi la Constanţa, după cum se menşionează pe site-ul companiei.
  • Ilie Busuioc nu figurează drept asociat şi în alte firme, conform Registrului Comerţului, consultat la data de 8 mai 2016.
 

Mihai Moldoveanu

  • Mihai Moldoveanu are 43 de ani și s-a născut în localitatea Niculițel din județul Tulcea. În 2014 a înființat la București firma HQDC Dynasty SRL, iar obiectul principal de activitate este comerțul zahărului, ciocolatei și ale altor dulciuri. Firma sa este în prezent suspendată.  Cortex Global Corporation a fost înființată în 10 noiembrie 2014. Din documentele arhivate de cei de la Mossack Fonseca reiese că singurul acționar al firmei este Mihai Moldoveanu și că firma se ocupă de consultanță maritimă navală în Croația. La Registrul Comerțului din Croația, firma apare ca fiind activă.
  • Mihai Moldoveanu, conform Registrului Comerţului, figurează drept asociat doar în firma HQDC Dynasty SRL.

Marcel Rediu

  • Firma Cesiu SRL a fost înființată în 1995 în incinta Institutul de Cercetare si Inginerie Tehnologică (ICIT) Fibresin, iar conform Ministerului de Finanțe a fost radiată în 2015. Tot site-ul Finanțelor arată că, în 2010, Cesiu SRL nu avea niciun angajat, avea o cifră de afaceri netă de 5,8 milioane de lei, iar obiectul principal de activitate era comerț cu ridicata nespecializat de produse alimentare, băuturi și tutun. Documentele din arhiva Mossack Fonseca arată că, în 2007, Cesiu SRL deținea acțiunile Cesaro Trading Ltd, o firmă proaspăt înființată în Insulele Virgine Britanice. Patru ani mai târziu, în 2011, Cesaro Trading Ltd emitea o împuternicire de reprezentare pe numele Anei Maria Rață (41). La acea vreme ea trebuia să reprezinte Cesaro Trading Ltd în firma Werko Engineering din Bulgaria. Ana Maria Rață trebuia să cumpere, în numele companiei bulgare, mașini pe care să le exporte mai departe, după ce le înmatriculează în Bulgaria. Firma Werko avea sediul în Ruse și avea ca activitate importul și exportul de diverse produse. Cesaro Trading Ltd din BVI deținea 90% din acțiuni, iar Cătălin Păduraru 10%. În ianuarie 2015 Cesaro Trading a mai emis o nouă împuternicire pentru Radu-Cezar Gheorgheza (fost Sasu Lucian) și Cătălin Păduraru. Împuternicirea precizează că Cesaro Trading Ltd și Păduraru vor vinde acțiunile un terțe părți. Firma Cesiu SRL din Iași îi avea ca acționari în 2003 pe Ismană Constantin și Rediu Marcel. În 2008, pachetul majoritar de acțiuni îi revenea lui Marcel Rediu (95%), iar cel minoritar lui Eugen Martoncă. În 2011 firma a fost preluată de SC Amea Nucleus SRL, cu sediul în Cernavodă, acum dizolvată. Cesiu SRL își suspenda activitatea în 2012, în mai 2015 redevenea funcțională, iar proprietarul ei era Întreprinderea de Piese Auto Iași. A mai funcționat doar cinci luni, fiind radiată în 27 octombrie 2015. Intreprinderea de Piese Auto Iași SRL îi are ca acționari pe Delianu Viorel și Luca Ovidiu. Numele lui Marcel Rediu apare într-un articol al Ziarului de Iași. Conform materialului de presă, procurorii DNA au efectuat percheziții la sfârșitul anului trecut, având suspiciunea existenței unor fapte de corupție. Marcel Rediu apare ca expert în cadrul Centrului Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Iaşi.http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/procurorii-au-descins-la-o-institutie-care-imparte-fonduri-ue--112426.html Eugen Martoncă a fost administrator în patru firme dizolvate și acționar în alte opt, unele comune cu Marcel Rediu. Numele lui apare de asemenea într-un articol din presa locală. Conform jurnaliștilor, Martonca a fost cercetat într-un dosar privind fraudarea unor fonduri europene. Dosarul s-a soldat cu neînceperea urmăririi penale.http://www.bzi.ro/interceptari-bomba-in-lumea-buna-a-iasului-iata-ultimele-vip-uri-ascultate-de-procurorii-dna-339147 Radu Cezar Gheorgheza are 45 de ani, s-a născut în București și a avut în România o firmă de turism. Acum deschide firme în Bulgaria pentru cetățenii români prin compania Zadio. Unul dintre website-urile sale, menționează că „fiscului român nu-i plac tranzacțiile cu jurisdicții offshore (cu Cipru, de exemplu)”, iar Bulgaria are taxe pe profit de doar 10%. http://www.firma-bulgaria.ro/ro/https://www.linkedin.com/in/radu-cezar-gheorgheza-13a577a http://www.gandul.info/reportaj/omul-care-ii-ajuta-pe-romani-sa-isi-mute-afacerile-in-bulgaria-7742785
Articol complet pe RISEProject.ro
Sursa: RiseProject.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii