Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:49 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Circ in centrul orasului

ro

17 Sep, 2004 00:00 1427 Marime text

Vara nebunilor

In ultimele luni, pe raza judetului Constanta s-au petrecut mai multe incidente mai putin obisnuite, diversi indivizi urcati pe turnuri sau blocuri de zece etaje amenintand ca se vor sinucide daca autoritatile locale nu le indeplinesc anumite doleante * Marea majoritate a acestor pseudo-sinucigasi sunt simpli bufoni care doresc sa fie in centrul atentiei sau sa santajeze anumite institutii * O anume parte este totusi formata si din persoane cu afectiuni psihice grave, in special schizofrenici, care recurg la astfel de gesturi extreme in public

Desfasurarea in conditii normale a activitatilor cotidiene din judetul Constanta a fost, in ultimele luni, perturbata de incidente mai putin obisnuite. A devenit se pare o moda ca diversi indivizi, nemultumiti de conditiile de trai sau de realizarile lor pe plan profesional si personal, sa ameninte ca se vor sinucide daca doleantele lor nu vor fi ascultate si indeplinite de autoritati. Labili psihic, dar fara sa intentioneze cu adevarat sa isi puna capat zilelor, acesti pseudo-sinucigasi paralizeaza activitatea de zi cu zi, devenind pentru cateva ore protagonistii unui spectacol de teatru ieftin. "Victimele" prefera sa urce fie pe turnuri, fie pe blocuri de zece etaje si solicita sa le fie indeplinite tot felul de cerinte, care mai de care mai ciudate. Dupa multe ore de negocieri, indivizii in cauza accepta, in cele din urma, sa puna capat saradei si scurtei perioade in care au fost centrul atentiei. Din nefericire, pentru astfel de momente aparent ilare se cheltuiesc sume uriase de bani, activitatea unor institutii este pentru cateva ore partial paralizata, iar traficul rutier se ingreuneaza peste masura, pana la aparitia unor blocaje. Pentru acest spectacol sunt mobilizate zeci de persoane (pompieri, medici, politisti si jandarmi) si la fata locului sunt aduse masini de interventie. Ulterior, examenele neuropsihiatrice la care sunt supusi "sinucigasii" releva faptul ca acestia sunt, in general, persoane cu afectiuni psihice, care nu au insa nici o clipa intentia de a se sinucide. Unii dintre acestia isi doresc cu disperare sa fie mereu in centrul atentiei si s-au specializat in astfel de practici. In unele cazuri, acest santaj "vreau sa imi dati asta, altfel ma arunc" este comis de persoane disperate, cu probleme personale care nu si-au gasit rezolvarea pe caile legale. Chiar si asa, modalitatea aleasa de a-si rezolva problema nu scuza comiterea faptei. De la inceputul acestui an si pana in prezent, pe teritoriul Romaniei s-au inregistrat zeci de cazuri de persoane care au amenintat sa se sinucida daca nu le sunt indeplinite doleantele. Dupa cateva ore de "targuiri" ca in piata, flamanzi si obositi, protagonistii spectacolului accepta sa coboare de pe blocul sau turnul pe care s-au suit. S-au inregistrat insa si situatii tragice, cum este cazul bucuresteanului care, convins de autoritati sa coboare de pe o casa, s-a dezechilibrat si a cazut de la o inaltime de peste zece metri, decedand in urma impactului cu solul.

Spectacol gratuit pe turnul Postei

Anul acesta, pe raza judetului nostru s-au inregistrat mai multe astfel de pseudo-tentative, diversi indivizi amenintand ca se arunca de la inaltime daca nu le sunt satisfacute anumite cerinte. Pe data de 19 iulie, politistii si pompierii din municipiul Mangalia s-au aflat timp de aproape zece ore in alerta maxima, dupa ce un individ s-a urcat pe turnul Postei din centrul orasului, la o inaltime de peste 80 de metri. In varsta de 21 de ani, ieseanul Vasile Manole s-a urcat in jurul orei 10.30 pe releul Romtelecom. Manole a profitat de faptul ca un agent de paza si-a parasit postul pentru cateva momente, ba chiar a lasat deschisa spre turn si o poarta de acces. Tanarul s-a urcat pana aproape de varful releului, la o inaltime de peste 80 de metri. Individul a declarat ca se va arunca de pe releu daca la fata locului nu va sosi imediat un anume jurnalist, de la un trust media din capitala. O multime de gura-casca si-au facut aparitia chiar inainte ca la fata locului sa soseasca echipajele de politie, pompieri si masinile Serviciului de Ambulanta. Oamenii legii au incercat sa dialogheze cu Vasile Manole, dar acesta, suparat ca nu i se satisfac cererile, a aruncat cu pantofii in multime. Un negociator din cadrul Politiei a incercat sa il convinga pe individ sa coboare, dar acesta a refuzat. Viata sa era in pericol intrucat, daca ar mai fi urcat cativa metri, putea fi iradiat. Organele de cercetare penala au descoperit ca acelasi individ a facut spectacol si in urma cu trei zile fata de momentul respectiv, la Bucuresti, cand s-a urcat pe un bloc si a refuzat sa coboare pana nu vorbeste cu acelasi jurnalist. Pe 19 iulie, in cursul serii, el a fost convins de o ziarista sa coboare si a fost eliberat dupa cateva ore. Barbatul a fost supus unui examen de specialitate in cadrul Clinicii de Neuropsihiatrie de la Palazu Mare. Specialistii au stabilit ca barbatul suferea de anumite afectiuni psihice, dar este foarte putin probabil ca si-ar fi dus la indeplinire intentia suicidala. Cazul lui Manole nu este nici pe departe unul singular. In urma cu cinci luni, un alt individ s-a urcat pe terasa unui bloc cu zece etaje, situat pe bulevardul Mamaia. A.M., de 40 de ani, ameninta ca se arunca daca un anume om de afaceri nu ii va returna o importanta suma in valuta, imprumutata in urma cu ani buni. Dupa doua ore, barbatul de etnie rroma a fost convins sa coboare, dar s-a intors a doua zi, in acelasi loc, reluand spectacolul. Si de aceasta data totul s-a incheiat cu bine. Se pare insa ca toata povestea nu a fost decat o stratagema ieftina a "victimei" de a atrage atentia autoritatilor si opiniei publice asupra afacerilor ilicite ale celui pe care il acuza de neplata datoriilor.

Tentativa din disperare

Un caz deosebit a fost cel consemnat in dimineata zilei de 16 august, cand doi barbati s-au suit pe acoperisul unui bloc de zece etaje situat pe bulevardul Alexandru Lapusneanu, zona Casa de Cultura. Cristian Urmes, de 50 de ani, si minorul Marian Munteanu, de 17 ani, au anuntat ca se vor sinucide daca autoritatile locale nu le vor satisface cerintele. Cei doi au afirmat ca in urma cu patru zile au fost evacuati fara drept de la domiciliu, impreuna cu alte 40 de persoane. Potrivit lui Urmes, autoritatile nu aveau nici un drept sa ii evacueze pe chiriasi, mai ales ca imobilul se afla sub litigiu, neexistand in acest caz nici o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila. Politistii constanteni au incercat sa ii convinga pe cei doi sa coboare, dar timp de doua ore negocierile nu au avut nici un rezultat. In cele din urma, minorul s-a lasat convins si a parasit acoperisul, in timp ce vecinul sau a ramas sa isi duca la indeplinire santajul. La discutiile dintre autoritati si "sinucigas" au asistat de la distanta cateva sute de persoane, adunate in jurul blocului. In acest timp, traficul rutier in zona a fost foarte greoi, iar patru masini de interventie din cadrul Serviciului de Ambulanta si al Brigazii de Pompieri au ramas acolo, in loc sa intervina la alte solicitari, mult mai serioase. Adultul a fost, in cele din urma, dat jos fortat, dupa ce un politist s-a dat drept reporter de televiziune si a reusit sa se apropie de individ, sub pretextul unui interviu.

Bolnavi cu acte in regula si simpli bufoni

Statistica realizata in ultimii ani cu privire la astfel de situatii indica faptul ca foarte putini indivizi, cu adevarat bolnavi psihic, recurg la comiterea unor astfel de fapte. Aceste persoane nefericite au intentii suicidale, dar le pun in practica in anonimat, fara a deveni "protagonistii" unui circ in centrul orasului. Singurii care pot recurge la o astfel de modalitate, sa-i spunem publica, sunt schizofrenicii, al caror numar in ultimii ani este, din pacate, intr-o usoara crestere. Schizofrenia este considerata o boala a tinerilor, debutul sau facandu-se, in general, intre varstele de 20 si 27 de ani. Potrivit unui studiu facut in urma cu doua luni la nivelul judetului Constanta, s-a putut stabili faptul ca, din totalul actelor si tentativelor de suicid petrecute in ultimul an, aproximativ 30% i-au avut in prim-plan pe bolnavii schizofrenici. Nerespectarea tratamentului indicat si propria personalitate sunt principalele motive care i-au condus pe unii dintre bolnavi sa recurga la acest gest extrem, uneori in public. Din nefericire, impiedicarea producerii unui astfel de incident este imposibil de prevazut. Ce se poate totusi face este pedepsirea drastica a acelor "bufoni", care nu sufera de nici o afectiune, dar care fac circ, incercand sa sensibilizeze autoritatile locale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii