Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:07 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

20 de ani de plată Cât au costat „renovările“ spitalului de care a fugit Nicuşor Constantinescu

ro

04 Mar, 2015 00:00 6804 Marime text
Serviciile medicale lasă de dorit, iar Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, a sperat la tămăduire în Statele Unite ale Americii şi în Turcia.

Sistemul constănţean de sănătate este costisitor, dar de speriat. Calculele ne arată că au fost cheltuite sume impresionante pentru îmbunătăţirea serviciilor medicale, iar constănţenii vor plăti mulţi ani de acum înainte creditele contractate de Consiliul Judeţean Constanţa pentru renovarea secţiilor Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU). În ciuda acestui fapt, SCJU arată, în mare parte, ca la inaugurare, în 1969.

Prima renovare a celei mai mari unităţi sanitare din judeţ a început în 2004, atunci când israelienii de la Baran primeau, cel puţin pe hârtie, câte un milion de euro anual din partea CJC pentru a reîntineri spitalul. Dar socoteala nu a funcţionat, iar lucrările au fost stopate. Chiar şi acum tronează, măreaţă, în curtea spitalului, pancarta care anunţă desfăşurarea lucrărilor. Termen de finalizare: 31.12.2015.

Cu toate acestea, până în prezent, Consiliul Judeţean Constanţa a alocat fonduri care ar putea servi cu uşurinţă construirii unui nou spital.

Pătruţ, de la Senat, la căderea în dizgraţie

Totul a început în 2007, când, ajuns în administrarea CJC şi în mâinile PSD, spitalul şi banii constănţenilor au servit scopurilor electorale ale celor aflaţi la conducerea oraşului şi a judeţului. Pe 4 decembrie 2007, consilierii judeţeni votau hotărârea 248 privind aprobarea cofinanţării dotării Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară a Spitalului Judeţean Clinic de Urgenţă. „Ministerul Sănătăţii Publice va participa la cofinanţare cu 50% din valoarea acesteia. Pentru suma necesară cofinanţării din partea Consiliului Judeţean Constanţa, se mandatează preşedintele Nicuşor Daniel Constantinescu, ca, în numele şi pentru Judeţul Constanţa, să negocieze un împrumut pe o perioadă de 20-30 de ani“, se arăta în hotărâre. Aşa că CJC a contractat un împrumut pe zece ani în valoare de 8.681.137 de euro, scadent pe 13 mai 2018, potrivit documentului privind datoria publică locală - trimestrul I 2014, postat pe site-ul CJC.
În anul electoral 2008, Consiliul Judeţean Constanţa îndatora constănţenii, pentru că banii lor acoperă datoriile făcute de Nicuşor Constantinescu, iar PSD Constanţa dădea un candidat la Senat. Este vorba despre Mircea Pătruţ, cel înscăunat atunci ca şef al Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară, lăudat de Radu Mazăre, care îi mulţumea profesorului pentru starea de sănătate a mamei sale. Cum nu a reuşit să ajungă în scaunul de senator, medicul „importat“ din Bucureşti a căzut în dizgraţia celor care îl aduseseră în Constanţa. În 2010, după un scandal de proporţii, profesorul Mircea Pătruţ a fost înlăturat de la conducerea secţiei construite tocmai pentru el.

Aparatură de milioane cu bani de la CEC

Cu şef nou, inculpat în Dosarul Retrocedărilor (n.r. - Alexandru Octavian Şerban), Secţia de ortopedie a Spitalului Judeţean a fost printre cele mai norocoase. Prin hotărârea 173 din 7 mai 2012, Consiliul Judeţean Constanţa şi-a dat acordul privind „plata dobânzilor, a fondului de garantare şi a comisioanelor aferente creditului ce urmează a fi contractat de SC Tehno Electro Medical Company SRL, la nivelul de 3.678.000 de euro, precum şi aprobarea ipotecii aparaturii din Secţia de Ortopedie, Traumatologie şi Urgenţă a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa în vederea garantării creditului“. Aşadar, CJC a contractat un credit de la CEC în valoare de 6.700.000 de euro, din care a primit 3.678.000 de euro în 2012 şi 3.021.999,68 de euro în 2013. Împreună cu cei 1.563.218 euro plătiţi din bugetul propriu, Consiliul Judeţean a plătit 8.099.749 de euro pentru secţia de Ortopedie condusă de inculpatul în Dosarul Retrocedărilor Alexandru Octavian Şerban şi s-a îndatorat pe 20 de ani. Potrivit documentului privind datoria publică locală - trimestrul I 2014, postat pe site-ul CJC, creditul de 6.700.000 de euro contractat de la CEC Bank este valabil în perioada 18 mai 2012 - 17 mai 2032, cu 36 de luni perioadă de graţie, între 15 iunie 2012 şi 15 iunie 2015.

Calcule şi mizerie

Tot în 2012, consilierii judeţeni au aprobat contractarea unui împrumut de 10 milioane de euro pentru achiziţia de echipamente şi aparatură medicală necesară funcţionării Secţiei de Oncologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Creditul a fost aprobat cu 34 de voturi, zero voturi împotrivă şi zero abţineri „cu o maturitate de 20 de ani“. 

La toate acestea adăugăm şi un milion de euro, sumă folosită pentru Clinica de Cardiologie.

Nu trebuie să uităm de afacerile Cardioscan sau Pozimed, care, având legături în apropierea lui Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu (vezi Sorin Gabriel Strutinsky), au primit locuri călduroase în SCJU, dar şi drept de folosinţă a aparaturii unităţii sanitare.
Potrivit unor pacienţi care s-au exprimat public, inclusiv pe site-uri de socializare, mizeria este de nedescris în unele secţii. Gândacii încă mai colcăie pe pereţi, uşile şi paturile sunt stricate, iar grupurile sanitare nu pot fi utilizate dacă vrei să pleci sănătos din judeţeanul constănţean, mai susţin aceştia.

 „Spitalul e lagărul Constanţei“

Un strigăt de disperare al părinţilor din Constanţa s-a auzit în luna ianuarie a acestui an, când, în urma unor mesaje de pe reţelele de socializare şi a unui protest, mizeria din secţia de Pediatrie a devenit „vedeta“ României. Virusuri, decese suspecte, nepăsarea cadrelor medicale şi condiţiile demne de ev mediu au făcut părinţii să-şi urle disperarea. Spitalul a fost numit lagărul Constanţei, iar evidenţa, cunoscută de toţi constănţenii, l-a făcut pe Dănuţ Căpăţînă, directorul celei mai mari unităţi sanitare din judeţ, să spună doar: „Acuzaţiile sunt nefondate.“ Chiar şi aşa, practic, degeaba, dacă ar fi să-i dăm crezare lui Căpăţînă, Ministerul Sănătăţii a alocat 12 milioane de lei pentru renovarea Secţiei de Pediatrie a Spitalului Judeţean Constanţa, sumă la care se adaugă încă un milion de lei, de la CJC.

Concluzii amare

Un calcul simplu ne arată că, cel puţin 20 de ani de acum înainte (numai pentru anumite credite), constănţenii vor plăti aproximativ 26.780.886 de euro. Aşa cum spuneam anterior, o sumă suficientă pentru construirea şi dotarea unui spital nou. Şi, în aceste condiţii, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, cel care se mândreşte cu ctitoriile din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, s-a tratat în Statele Unite ale Americii şi în Turcia. Constănţenii de rând, nu. Cei care plătesc de fapt creditele contractate de CJC se „tratează“ în vechiul, mizerabilul şi prea scumpul spital judeţean.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • justi 05 Mar, 2015 14:50 sa nu uitam ca si don' mazare a spus: "cel mai bun medic din constanta e trenul spre bucuresti".
  • aygun 05 Mar, 2015 11:38 In anul 2010 , soacra mea a suferit o tripla infectie stafilococica postoperatoare. Nu i-a fost acordat Meronem pe motiv de varsta. Avea 65 de ani , au soptit asistentele. Pacienta de pe ATI de linga patul soacrei , avea 36 de ani si primea Meronem. Nici in ziua de azi nu ne-au fost decontate cei 5000 RON.