Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:49 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Retrocedări, vânzări şi întrebări Banca Transilvania şi Lake View-ul afacerilor lui Strutinsky

ro

19 Mar, 2015 00:00 6659 Marime text
Afacerea Lake View, cea în urma căreia a luat naştere centrul de agrement de la intrarea în staţiunea Mamaia, este foarte întortocheată.
 
Aşa cum ZIUA de Constanţa v-a arătat, Lake View, cunoscut drept „cuibul“ afaceristului Sorin Strutinsky, a fost construit de societatea New Open Sector pe terenuri retrocedate prin dispoziţia primarului Radu Mazăre sau cumpărate de la Primăria condusă de acesta. Saga a durat mai bine de şapte ani, de la prima retrocedare, cea pe numele fraţilor Gheorghe şi Sterian Nejloveanu, până în octombrie 2010, atunci când, cu mare fast, Lake View a fost inaugurat. Pion important în acest joc cu terenuri a fost Mihai-Sergiu Ceacîreanu, inculpat alături de Radu Mazăre în Dosarul Retrocedărilor şi apropiat al grupării afaceristice conduse de Sorin Gabriel Strutinsky, arestat la acest moment de procurorii DNA.

În povestea centrului de agrement intră, în 2010, una dintre cele mai importante bănci din ţara noastră, Banca Transilvania.

Mai exact, pe 11 iunie 2010, New Open Sector semnează cu Banca Transilvania - sucursala Constanţa contractul de ipotecă nr. 207/IPO/01, având ca scop garantarea obligaţiilor ce derivă din contractul de credit nr. 207 din 11 iunie 2010, precum şi din oricare acte adiţionale la acesta. Vorbim despre un credit ipotecar, ipotecă rang I, asupra terenului de 2.968 mp de sub Lake View, care nu fusese încă inaugurat. Contractul precizează că „imobilul are valoare de garanţie de 11.162.781 de lei, stabilită conform raportului de evaluare nr. 1093/20.04.2010 întocmit de evaluatorul băncii“. Suma garantată de bancă era de 4.200.000 de lei, plus dobânda aferentă indexabilă, precum şi orice alte sume datorate în baza contractului de credit.

 Surprize, surprize!

 În aceeaşi zi, mai exact pe 11 iunie 2010, Banca Transilvania încheie un al doilea contract cu New Open Sector, având nr. 208/IPO/01. De data aceasta, este vorba despre o ipotecă rang II, suma garantată fiind de 1.608.000 de lei plus dobânda indexabilă, precum şi orice alte sume datorate în baza contractului de credit.
La începutul lunii octombrie 2010, are loc marea inaugurare a centrului de agrement Lake View, iar pe data 28 octombrie din acelaşi an, de ziua lui Sorin Strutinsky, se face recepţia lucrărilor.

Marea surpriză vine jumătate de an mai târziu, pe 31 mai 2011, când New Open Sector vinde Lake View.

Prin contractul de vânzare-cumpărare nr. 1898, firma care a strâns terenuri retrocedate până a reuşit să-şi finalizeze investiţia, New Open Sector, vinde totul către BT Leasing Transilvania IFN SA, „sora“ Băncii Transilvania creditoare. Subiect al contractului îl fac terenul de 2.968 mp şi construcţia C1 - centru de agrement P+2E în suprafaţă la sol de 152 mp, de pe bulevardul Mamaia nr. 283 C. Preţul tranzacţiei a fost stabilit la 2.100.000 de euro, la care s-a adăugat TVA în lei la cursul de cumpărare al Băncii Transilvania din ziua plăţii.

Contractul stabilea ca plata să se facă în două etape: 1.016.155,65 de euro+TVA la data semnării contractului, restul de 42.000 de euro+TVA compensându-se cu factura emisă de BT Leasing Transilvania IFN SA, reprezentând contravaloarea taxei de administrare a contractului de leasing imobiliar nr. 15390LE/2011. Vânzătorul se obliga ca din preţul de vânzare să achite integral contravaloarea creditului către banca Transilvania SA pentru radierea ipotecii şi a interdicţiei de înstrăinare.
Aşadar, după ani în care s-a chinuit să strângă terenuri retrocedate sau cumpărate de la Primăria condusă de Radu Mazăre, după ce a finalizat o investiţie importantă, New Open Sector s-a decis să vândă Lake View.

 Legături, influenţă şi infracţiuni

Cum se leagă New Open Sector de Sorin Gabriel Strutinsky? Societatea, avându-i ca asociaţi pe Mandonina Trading Limited Cipru şi Gheorghe-Theodor Stoica, unul dintre cenzori fiind Mihaela Elvira Gherasim, este implicată în dosarul în care a fost arestat Sorin Gabriel Strutinsky. Procurorii DNA spun că, în cursul anului 2012, Strutinsky a pretins de la denunţător o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către aceeaşi societate (ca parte a unui consorţiu de firme), în temeiul unui contract încheiat cu Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile SA Constanţa (lucrări de întreţinere pe Canalul Dunăre - Marea Neagră şi pe Canalul Poarta Albă - Midia - Năvodari). În schimbul sumelor de bani pretinse, Strutinsky, prevalându-se de influenţa exercitată asupra funcţionarilor Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile SA Constanţa, a promis că îi va determina să respecte obligaţiile contractuale asumate, referitoare la plata preţului. Consorţiul de firme din care făcea parte societatea denunţătorului a încasat preţul lucrărilor executate (12.744.039 de lei şi TVA aferent de 3.058.569,53 de lei), în baza contractului anterior menţionat. Ulterior, în baza pretinderii iniţiale, partenerul de afaceri al lui Radu Mazăre şi al lui Nicuşor Constantinescu a primit de la denunţător suma de 635.886,80 de lei, banii fiind viraţi din conturile bancare ale societăţii denunţătorului în conturile bancare ale societăţilor comerciale indicate de către cel prim menţionat, printre care şi SC New Open Sector SA. (…) În perioada 2013 - 2014, Strutinsky i-a determinat pe reprezentanţii societăţilor comerciale să efectueze, în mod repetat, operaţiuni comerciale cu caracter fictiv, prin care a transferat bani din patrimoniul firmei denunţătorului, după cum urmează:
- 36.800 de lei în patrimoniul SC Sisteme Internaţionale de Afaceri SA
- 103.000 de lei în patrimoniul SC Panel Building System SRL
- 35.600,40 de lei în patrimoniul SC CDS Project SRL
- 59.981,28 de lei în patrimoniul SC Classic SRL
- 124.000 de lei în patrimoniul SC Panel Building System SRL
- 159.588 de lei în patrimoniul SC New Open Sector SA
- 116.917,12 lei către SC CDS Project SRL.
Sorin Gabriel Strutinsky este partener de afaceri cu Radu Ştefan Mazăre şi cu Nicuşor Daniel Constantinescu, primarul Constanţei, respectiv preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa. Este arestat pentru patru infracţiuni de trafic de influenţă, dintre care una în formă continuată, instigare la săvârşirea a două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, şi instigare la săvârşirea a două infracţiuni de spălare a banilor, în formă continuată.

 Concluzii cu semne de întrebare

 Cum a reuşit New Open Sector să găsească un cumpărător atât de generos în plină criză financiară este doar una dintre întrebările pe care ni le putem pune în urma acestor tranzacţii. De asemenea, nu putem să nu fim curioşi cum noul proprietar a lăsat să funcţioneze în Lake View mai multe afaceri apropiate lui Sorin Gabriel Strutinsky. Şi nu oricum, ci cu sediul social acolo, pe bulevardul Mamaia nr. 283 C. Din câte se pare, în republica retrocedărilor orice este posibil…

Citeşte şi:

Lake View, o afacere de succes cu „iz“ de Strutinsky (documente + rechizitoriu)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • goagle 18 Mar, 2015 23:15 Nu a vandut. A facut leasback...