Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:28 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sunt vizaţi peste 9.500 de beneficiari Asociaţia Elevilor din Constanţa - „Bursele acordate de Consiliul Local ar trebui majorate“

ro

07 Mar, 2016 00:00 2416 Marime text
Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) solicită Primăriei municipiului Constanţa şi Consiliului Local Municipal Constanţa majorarea cuantumurilor burselor şcolare în cadrul proximei şedinţe de Consiliu Local.
 

În toamna anului 2015, Consiliul Local Municipal Constanţa a început să acorde burse şcolare pentru peste 9.500 de elevi înmatriculaţi în municipiul Constanţa, conform obligaţiei instituite prin articolul 82 din Legea Educaţiei şi criteriilor de acordare stabilite prin OMECTS nr. 5576/2011.
 
Cuantumurile stabilite în luna octombrie sunt de: 25 de lei/lună - bursa de merit, 25 de lei/lună - bursa de studiu, 75 de lei/lună - bursa de ajutor social, 100 de lei/lună - bursa de performanţă. Valoarea unei burse trebuie stabilită raportat la salariul minim pe economie, acest fapt asigurând o creştere constantă a burselor, în funcţie de condiţiile socio-economice existente, consideră Asociaţia Elevilor din Constanţa. De aceea, AEC propune ca valoarea bursei de merit şi a celei de studiu să fie 5% din salariul minim pe economie; cea a bursei de performanţă - 10%, iar bursa de ajutor social - 15%.
 
Raportat la salariul minim pe economie aprobat pentru anul 2016, care va intra în vigoare la 1 mai, cuantumurile propuse de AEC, în valoare absolută, sunt: 62,5 lei - bursa de merit şi bursa de studiu; 125 de lei - bursa de performanţă şi 187,5 lei - bursa de ajutor social. Cuantumurile propuse mai sus necesită un efort bugetar de aproximativ 5 milioane de lei pentru anul 2016.
 
În prezent, în bugetul municipiului, pentru fondul de burse este alocată suma de 3 milioane de lei, fiind necesară creşterea acestuia cu 2 milioane de lei, lucru cerut de AEC şi la sfârşitul lunii ianuarie, în cadrul dezbaterilor pe marginea bugetului municipiului Constanţa. Asociaţia Elevilor din Constanţa crede că o valoare crescută a bursei va încuraja elevii să înveţe şi va ajuta la îmbunătăţirea performanţelor acestora la examenele de Evaluare Naţională şi Bacalaureat.
 
„Spre exemplu, un elev care beneficiază de bursă de merit nu poate, în prezent, să îşi asigure nici costul unui abonament redus pe o linie la transportul local în comun, suma primită fiind de 25 de lei, iar abonamentul, 27,5 lei. Solicitarea creşterii burselor a venit natural, simpla acordare a acestora nefiind suficientă. Bursele trebuie să aibă un cuantum decent, raportat la condiţiile socio-economice. Pentru a se asigura că legea se respectă în întreg judeţul şi elevii înmatriculaţi în toate unităţile-administrativ teritoriale din judeţ beneficiază de burse, AEC va solicita, în cursul acestei săptămâni, în baza Legii 544, tuturor primăriilor din judeţ date referitoare la acordarea burselor. În cazul localităţilor care nu au prins în buget bani pentru burse, vom solicita prefectului atacarea în contencios a bugetelor. Reamintim că, în luna septembrie, doar opt dintre cele 70 de localităţi din judeţul Constanţa acordau burse şcolare“, a declarat Constantin-Alexandru Manda, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa.
 
Acesta precizează că, de asemenea, în conformitate cu art. 4 din OMECTS nr. 5576/2011, cuantumul unei burse se stabileşte anual. De aceea, AEC solicită Primăriei municipiului Constanţa şi Consiliului Local Constanţa să acorde bursele retroactiv pentru lunile ianuarie şi februarie la cuantumul care va fi stabilit pentru anul în curs.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii