Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:32 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scolile au fost deschise in ciuda problemelor cu care se confrunta

ro

16 Sep, 2003 00:00 862 Marime text

Elevii si profesorii si-au reluat activitatea didactica

La Liceul de Arta din Constanta a fost organizata o festivitate speciala la care au participat directorii unitatilor scolare, reprezentantii ISJ, ai DSJ, ai Consiliului Local si Judetean, ai Prefecturii si ai SLSIP * Incepand cu acest an scolar, in Constanta va functiona Grupul Scolar de Turism Constanta * In clasa I s-au inscris peste 10.000 de copii * Inspectorul scolar Petrica Miu a afirmat ca in acest an scolar nu au fost incadrate cadre didactice necalificate sau pensionare * Desi toate scolile si liceele si-au inceput ieri activitatea, in 193 de unitati nu s-au incheiat lucrarile de igienizare * Inspectoratul Scolar Constanta a receptionat, duminica seara, trei microbuze scolare

Peste 130.000 de elevi din judetul Constanta au inceput ieri scoala, cea mai mare parte dintre acestia fiind prezenti la festivitatile de deschidere a noului an scolar. Manifestari prilejuite de inceperea anului de invatamant 2003-2004 au fost organizate in toate unitatile scolare din judet. In prima zi de scoala elevii s-au reintalnit cu profesorii si colegii, dupa care au intrat in clase pentru a primi manualele necesare pentru acest nou an scolar. La Scoala "Ion Jalea" din Constanta, festivitatea a inceput inca de la ora 8.00, in curtea institutiei fiind prezenti profesorii, elevii si parintii. Directorul unitatii scolare, Maria Oprea, a declarat ca personalul unitatii isi propune pentru anul scolar 2003-2004 derularea mai multor proiecte si imbunatatirea relatiilor cu elevii si parintii acestora.

Festivitate cu directorii

La Liceul de Arta din Constanta a fost organizata, ieri, o festivitate speciala la care au participat directorii unitatilor scolare, reprezentantii Inspectoratului Scolar Constanta, ai Directiei pentru Sport a Judetului Constanta, ai Consiliului Local si Judetean, ai Prefecturii si ai Sindicatului Liber al Salariatilor din Invatamantul Preuniversitar. Cei prezenti la manifestare au ascultat mesajul presedintelui Romaniei, Ion Iliescu, dupa care ISJ Constanta a prezentat un raport al activitatii pentru anul scolar precedent. Inspectorul scolar general, Paloma Petrescu, a precizat ca in acest an scolar intra in vigoare invatamantul obligatoriu de 10 ani, precum si cele doua rute educationale, liceu si scoala de arte si meserii, care vor permite accesul in invatamantul superior. "Semnalam trei premiere in judetul Constanta, respectiv functionarea Grupului Scolar de Turism Constanta, extinderea retelei de scoli de arte si meserii in mediul rural si scolarizarea in meserii cerute pe piata muncii", a mentionat inspectorul general in cadrul festivitatii desfasurate la Liceul de Arta. De asemenea, Paloma Petrescu a precizat ca in noul an vor fi continuate actiunile de dezvoltare si imbunatatire a infrastructurii, astfel incat sa fie marit numarul scolilor in care conditiile de studiu sa fie cele dorite de elevi si parinti.

Peste 10.000 de copii in clasa I

In acest an, s-au inscris in clasa I peste 10.000 de copii, in unele unitati scolare din mediul urban existand foarte multi boboci. Situatia este cu totul diferita in zona rurala, unde a fost nevoie sa se faca o reducere de personal la nivelul invatamantului primar, crescand in schimb numarul de educatoare. In ceea priveste invatamantul prescolar, au fost inscrisi un numar mare de copii, majoritatea gradinitelor fiind supraaglomerate.Inspectorul general scolar, Paloma Petrescu, a declarat ca in zona rurala au fost infiintate cinci unitati prescolare noi, astfel incat toti copiii de varste cuprinse intre 3 si 6 ani sa poata fi inscrisi la gradinita.

Toate posturile din invatamant au fost ocupate

Inspectorul scolar din cadrul Serviciului Personal al ISJ Constanta, Petrica Miu, a afirmat ca in acest an scolar nu au fost incadrate cadre didactice necalificate sau pensionare. "In urma sedintei publice de repartizare a posturilor, au ramas vacante 324 de locuri. Ulterior, acestea au fost repartizate titularilor ramasi fara loc de munca, in acest moment neexistand catedre libere. De aceasta incadrare s-au ocupat inspectorii de specialitate care i-au indrumat pe titulari catre unitatile scolare unde mai existau posturi vacante". Totusi, situatia reala va fi cunoscuta abia maine, conducerile unitatilor scolare urmand sa prezinte inspectorilor rapoarte detaliate privind numarul de titulari care nu s-au prezentat la post pe 15 septembrie. In functie de datele acestea, vor fi incadrati suplinitorii necalificati sau cadrele didactice care au iesit la pensie, dar care doresc sa-si continue activitatea.

Lucrarile din scoli nu s-au incheiat

Desi toate scolile si liceele si-au inceput ieri activitatea, in 193 de unitati din cele 545 cate exista in judet nu s-au incheiat lucrarile de igienizare. Conform raportului inaintat Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului privind starea scolilor, 247 de unitati au primit autorizatiile sanitare, 105 sunt in curs de aprobare, iar in 193 nu au fost incheiate lucrarile de curatenie. In zona rurala, din cele 19 scoli incluse in programul de reabilitare finantat de Banca Mondiala, doar o parte din lucrari de reabilitare au fost terminate. Astfel, au fost construite sase scoli noi, insa elevii din aceste localitati au inceput anul scolar in vechile cladiri. In restul cazurilor, Inspectoratul Scolar Constanta, in colaborare cu consiliile locale au gasit spatii adecvate, astfel incat toti elevii sa inceapa scoala pe 15 septembrie. Cladirile celor 19 scoli vor fi finisate pana in luna decembrie.

Microbuze pentru cei din mediul rural

Elevii din localitatile Ion Corvin, Ciocarlia de Jos si Albesti vor beneficia, incepand cu acest an, de transport gratuit. Mai exact, Inspectoratul Scolar Constanta a receptionat, duminica seara, trei microbuze scolare. Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului va trimite in luna decembrie un nou lot de microbuze care vor fi repartizate scolilor din mediul rural, in functie de prioritati. MECT a trimis pana acum 16 microbuze care transporta la scoli atat elevii din zonele indepartate, cat si cadrele didactice navetiste.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii