Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:40 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Şcoala Tuzla se va înfrăţi cu Şcoala „Mustafa Yeşil Ortaokulu” din Istanbul

ro

18 Mar, 2016 00:00 3776 Marime text
În perioada 10 - 11 martie, o delegaţie a Şcolii Gimnaziale nr. 1 Tuzla a efectuat prima vizită de lucru din cadrul proiectului internaţional de înfrăţire „Educaţia multiculturală - şansa viitorului”, la Şcoala „Mustafa Yeşil Ortaokulu” din Esenyurt - Istanbul. Delegaţia a fost formată din profesor Radu-Emil Buzan, directorul unităţii şcolare, profesor Ioana Mihai, directorul adjunct, Meral Gemil, profesor de limba turcă, şi Alina Cristina Mihalcea, profesor pentru învăţământul preşcolar.
 
Principalele acţiuni din cadrul acestei vizite au constat în discuţii referitoare la actul educaţional din cele două ţări, dar a fost vizată şi stabilirea programului proiectului. Delegaţia din România a vizitat o şcoală primară şi un liceu, dar şi un centru de calificare profesională, făcându-şi astfel o imagine de ansamblu asupra sistemului de învăţământ din Turcia, adunând exemple de bună practică.
 
La finalul discuţiilor, s-a stabilit ca o delegaţie a Şcolii „Mustafa Yeşil Ortaokulu” din Istanbul să vină la Tuzla în perioada 28 - 29 martie, pentru semnarea proiectului şi schimbul concret de experienţă în domeniul educaţional. „Mulţumim partenerilor din Turcia pentru activitatea exemplară desfăşurată cu ocazia acestei vizite. Dar cel mai important şi mai plăcut lucru pentru noi a fost căldura sufletească pe care am simţit-o pe tot parcursul vizitei, de la reprezentanţi ai comunităţii locale, directori, profesori, până la elevi, aceasta dându-ne certitudinea că ne-am făcut noi prieteni - premisa esenţială pentru traducerea în fapt a titlului proiectului: «Educaţia multiculturală - şansa viitorului». Sperăm ca, în viitor, elevii şcolii noastre să-i cunoască pe cei ai şcolii partenere prin vizite reciproce, care să le deschidă orizontul şi să-i facă să înţeleagă necesitatea adaptării şi integrării într-o societate definită de globalizare“, a declarat directorul adjunct al Şcolii Gimnaziale nr. 1 Tuzla, profesor Ioana Mihai.
 
Manifestarea coetnicităţii într-o zonă culturală precum Dobrogea este un fapt cunoscut, acest spaţiu fiind caracterizat printr-o locuire interetnică: români, turci, tătari, lipoveni. Modelul de conlocuire a determinat, la rândul său, exprimarea liberă, fundamentată pe acceptarea şi înţelegerea celuilalt, a multiculturalităţii. Acestea sunt motivele pentru care Şcoala Gimnazială nr. 1 Tuzla a iniţiat proiectul internaţional „Educaţia multiculturală - şansa viitorului”, cu sprijinul Consulatului General al Republicii Turcia la Constanţa, reprezentat de Ali Bozcalişkan.
 
Obiectivul principal al acestui proiect este cunoaşterea strategiilor moderne de formare a cadrelor didactice din şcolile gimnaziale, a managerilor din aceste instituţii, precum şi conştientizarea rolului schimburilor interculturale în domeniu.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii