Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:27 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mărul discordiei - manualele gratuite pentru elevii de liceu Asociaţia Elevilor din Constanţa, la judecată cu Ministerul Educaţiei

ro

12 Feb, 2016 00:00 3362 Marime text
Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) a depus la Curtea de Apel Constanţa, Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ și fiscal, o acţiune îndreptată împotriva Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCS).
 
Pe data de 10 februarie, pe rolul Curţii de Apel Constanţa a fost înregistrat dosarul nr. 85/36/2016, Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, materie - contencios administrativ şi fiscal, obiectul - obligaţia de a face. Reclamant în dosar este Asociaţia Elevilor din Constanţa, iar pârât - Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice.
 
Prin această acţiune îndreptată împotriva MENCS, elevii din Constanţa cer obligarea ministerului la demararea procedurii de achiziţie publică în vederea asigurării manualelor școlare gratuite pentru elevii din clasele a XI-a și a XII-a. Legea Educaţiei naţionale prevede că „elevii şi profesorii din învăţământul de stat şi din învăţământul obligatoriu particular acreditat/autorizat beneficiază de manuale şcolare gratuite“.
 
„La sfârșitul lunii august 2015, în urma demersurilor Asociaţiei Elevilor din Constanţa, în parteneriat cu Consiliul Naţional al Elevilor, Ministerul Educaţiei a admis faptul că încalcă legea, și, ca o soluţie de compromis, motivând faptul că începerea cursurilor era la două săptămâni distanţă, a alocat suma de 55 de lei/elev, pentru o decontare ulterioară parţială a manualelor. Acest fapt nu a rezolvat problema, suma fiind prea mică pentru asigurarea manualelor, iar procedura de decontare, stufoasă, dovadă că numărul elevilor care și-au decontat parţial manualele a fost unul mic.
 
La începutul lunii ianuarie, Asociaţia Elevilor din Constanţa a notificat MENCS cu privire la această problemă și a solicitat demararea procedurii de achiziţie publică, pentru ca, în luna septembrie, elevii din clasele a XI-a și a XII-a să beneficieze de manuale. Răspunsul oficial al Ministerului Educaţiei a fost că, până în anul școlar 2019-2020, când ar urma să intre în vigoare noile programe pentru clasa a XI-a, nu va respecta legea și nu va acorda manuale elevilor din ciclul liceal superior. Răspunsul ministerului reprezintă o declaraţie de încălcare a legii, motiv pentru care AEC a considerat necesar să ceară concursul instanţei, în vederea rezolvării problemei.
 
Asociaţia Elevilor din Constanţa își manifestă speranţa că decizia Curţii de Apel Constanţa va fi în favoarea elevilor și a legii, iar începând cu anul școlar următor, legea va fi respectată, iar elevii din ciclul liceal superior vor beneficia de manuale gratuite“, se precizează într-un comunicat de presă al Asociaţiei Elevilor din Constanţa.
 
„Așa cum am anunţat la sfârșitul lunii ianuarie, în conferinţă de presă, unul dintre obiectivele principale ale AEC în anul 2016 este obţinerea de manuale școlare gratuite pentru elevii din clasele a XI-a și a XII-a. Impactul bugetar al acestei măsuri este de aproximativ 80 de milioane de lei, o sumă mică pentru respectarea legii și a dreptului la învăţământ gratuit, consacrat de art. 32, alin. (4) din Constituţia României. Solicităm Guvernului României alocarea sumei necesare demarării licitaţiei din fondul de rezervă aflat la dispoziţia prim-ministrului, iar Ministerului Educaţiei, demararea de urgenţă a procedurii. Este o batjocură la adresa elevilor să nu beneficiem nici măcar de suportul de curs, un minim necesar pentru un sistem de învăţământ care se pretinde a fi de calitate. AEC va rămâne un apărător al legii și al statului de drept, precum și al drepturilor și intereselor legitime ale elevilor“, a declarat Constantin-Alexandru Manda, președintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii