Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:42 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Elevii din clasa a VIII-a intră, la sfârşitul lunii, în febra simulării Evaluării Naţionale. Cei din a XII-a, în martie

ro

02 Feb, 2016 00:00 2681 Marime text


Pentru al treilea an consecutiv, elevii de clasa a VIII-a, a XI-a şi a XII-a susţin la nivel naţional simulări ale examenelor de Evaluare Naţională şi de Bacalaureat.
 
Elevii din clasa a VIII-a intră, la sfârşitul lunii, în examene. Este vorba despre simularea Evaluării Naţionale, care începe la data de 22 februarie, cu testarea la Limba şi literatura română. Simularea la Matematică va avea loc la 23 februarie, iar pe data de 24 februarie este programată proba la limba şi literatura maternă (susţinută de elevii aparţinând minorităţilor naţionale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă).
 
Pentru liceeni, simulările Bacalaureatului 2016 încep pe data de 7 martie, cu Limba şi literatura română. A doua zi, pe 8 martie, este programată testarea la limba şi literatura maternă, pe 9 martie va avea loc proba obligatorie a profilului, iar pe 10 martie - proba la alegere a profilului şi specializării.
 
Ministerul Educaţiei a publicat în Monitorul Oficial Ordinul nr. 3.069 din 14 ianuarie 2016 privind organizarea şi desfăşurarea simulării Evaluării Naţionale pentru elevii clasei a VIII-a şi a simulării probelor scrise ale examenului naţional de Bacalaureat, în anul şcolar 2015-2016. Simulările la nivel naţional constau în testări care vor fi organizate în toate şcolile, la aceeaşi dată, cu aceleaşi subiecte, concepute de Ministerul Educaţiei. Rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei şcoli, prin discuţii cu elevii şi cu părinţii. Obiectivele simulării sunt familiarizarea elevilor cu rigorile examenului şi optimizarea rezultatelor obţinute de elevi, explică Ministerul Educaţiei.

În ce constă simularea Evaluării Naţionale

 Elevii de clasa a VIII-a vor fi testaţi, în cadrul simulării, prin subiecte ce respectă programa prevăzută chiar pentru examen, însă fără anumite capitole. Conţinuturile exceptate de la simularea la Limba şi literatura română sunt: procedee de expresivitate artistică în textele studiate, trăsături specifice genului dramatic în opere literare studiate sau în texte la prima vedere, trăsături ale speciilor literare - romanul, balada populară, complemente circumstanţiale şi propoziţii subordonate circumstanţiale corespunzătoare.
 
Pentru susţinerea simulării la Matematică, elevii de clasa a VIII-a trebuie să studieze programa obişnuită de examen, mai puţin anumite capitole, cum ar fi: rapoarte de numere reale reprezentate prin litere; operaţii cu acestea (adunare, scădere, înmulţire, împărţire, ridicare la putere), ecuaţii de forma ax + by + c = 0, unde a, b, c sunt numere reale, a ≠ 0 , b ≠ 0, inecuaţii de forma ax + b > 0 (≥, <, ≤), unde a, b sunt numere reale, proiecţii ortogonale pe un plan, calculul unor distanţe în interiorul corpurilor studiate.

Ce au de învăţat tinerii pentru simularea examenului de Bacalaureat

Elevii de clasa a XII-a vor fi testaţi din capitolele prevăzute în programa pentru examenul de Bacalaureat. Pentru simulare, sunt exceptate următoarele conţinuturi: reguli ale monologului, reguli şi tehnici de construire a dialogului, stiluri funcţionale adecvate situaţiei de comunicare, rolul elementelor verbale, paraverbale şi nonverbale în comunicarea orală, textul dramatic postbelic, limbajul literaturii, limbajul cinematografic, limbajul picturii, limbajul muzicii, perioada postbelică, autorii Marin Preda, Nichita Stănescu, Marin Sorescu.
 
La Matematică, liceenii vor fi evaluaţi la simulare pe baza conţinuturilor prevăzute în programa pentru examenul de Bacalaureat. Pentru simulare sunt exceptate următoarele teme: inele de polinoame cu coeficienţi într-un corp comutativ, aplicaţii ale integralei definite.
  • Pentru clasa a VIII-a, programa de examen este disponibilă la adresa 

  • Conţinuturile exceptate, adică acele teme care nu se vor regăsi în subiectele pentru clasa a VIII-a, sunt disponibile la adresa

  • Pentru clasa a XII-a, programa de examen este disponibilă la adresa

  • Conţinuturile exceptate, adică acele teme care nu se vor regăsi în subiectele pentru clasa a XII-a, sunt publicate la adresa

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii