Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:51 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Elevii au susţinut, ieri, proba scrisă la Limba română Lucrările de la Evaluarea Naţională vor fi corectate în alte judeţe! (galerie foto+document)

ro

28 Jun, 2016 00:00 2930 Marime text


Absolvenţii de clasa a VIII-a din Constanţa au intrat în „sezonul” emoţiilor. Aceştia susţin testele din cadrul Evaluării Naţionale, care a început ieri, cu proba scrisă la Limba şi literatura română. Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, o elevă de la Şcoala Gimnazială nr. 23 „Constantin Brancoveanu“ a fost eliminată din examen pentru fraudă. Eleva avea un telefon mobil aspra sa. În conformitate cu prevederile legale în vigoare, tentativa a avut drept consecinţă eliminarea din sală şi acordarea notei unu pe lucrarea respectivă.
 
La Evaluarea Naţională s-au înscris 5.555 de elevi din Constanţa. Probele se desfăşoară în 128 de unităţi de învăţământ - centre de examen din judeţul Constanţa. La proba de astăzi au fost prezenţi 5.451 de absolvenţi.
 
La proba scrisă de Limba şi literatura română, elevii au primit o poezie, „Salcâmi”, de Anatol E. Baconski, şi un text de Andreea Marinaş, intitulat „Grădina pierdută a Edenului: locul în care ajungi doar cu elicopterul”. Printre cerinţe s-a numărat şi redactarea, în 150 - 250 de cuvinte, a unei naraţiuni în care să fie prezentată o întâmplare reală sau imaginară petrecută într-o zonă turistică.
 
Reamintim că anul trecut, la examenul de Evaluare Naţională, la primul dintre subiectele la Limba română, elevii au primit un fragment din basmul „Lupul năzdrăvan şi Făt-Frumos”, iar la subiectul al doilea, un text non-literar la prima vedere - articolul „E ziua iei româneşti: piesa vestimentară care nu se demodează niciodată”.


 
Marţi, elevii aparţinând minorităţilor naţionale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă vor susţine proba scrisă la limba şi literatura maternă. Ultima probă din cadrul acestui examen, cea la Matematică, va avea loc miercuri, 29 iunie. Rezultatele vor fi afişate pe 1 iulie, până la ora 16.00. Eventualele contestaţii pot fi depuse în aceeaşi zi, până la ora 20.00. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 5 iulie.
 
Pentru prima dată în procesul de evaluare a lucrărilor elaborate de candidaţii care susţin Evaluarea Naţională, comisia naţională de examen a decis ca acestea să fie corectate în centre zonale de evaluare din alte judeţe decât cele în care au avut loc probele. „În vederea semnalării eventualelor disfuncţionalităţi apărute în derularea acestui examen, Ministerul Educaţiei pune la dispoziţia publicului, începând de luni, 27 iunie, linia TEL VERDE 0800801100 (număr de telefon apelabil gratuit). Linia telefonică 0800801100 va fi disponibilă zilnic, pe toată durata desfăşurării probelor, între orele 8 şi 17”, a transmis Ministerul Educaţiei, într-un comunicat. Ponderea Evaluării Naţionale pentru admiterea la liceu este de 75%, restul de 25% fiind ponderea notelor din şcoala generală.
 
„Evaluarea Naţională reprezintă pentru absolvenţii clasei a VIII-a un prim pas în construirea unui demers vocaţional serios, responsabil. Ne dorim pentru tinerii noştri ca acest test de maturitate să le confirme aşteptările şi să le întărească încrederea în propriile forţe“, a declarat inspectorul şcolar general, prof. Zoia Gabriela Bucovală.
 
În secţiunea „Documente” puteţi vedea subiectele de la proba de astăzi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii