Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:01 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

E vremea colindelor şi acţiunilor de binefacere Spiritul Crăciunului a ajuns în şcolile şi grădiniţele din Constanţa (galerie foto)

ro

17 Dec, 2015 00:00 5723 Marime text


Spiritul sărbătorilor de iarnă se simte încă de săptămâna trecută în grădiniţele, şcolile şi liceele din Constanţa. Acţiuni de caritate, târguri de dulciuri, colinde, concerte şi festivaluri - toate dedicate Crăciunului. Atmosfera de sărbătoare le-a adus bucurii copiilor, dar şi adulţilor, amintindu-le de emoţia aşteptării împodobirii bradului şi de clipa la care visăm să-l întâlnim pe Moş Crăciun.
 
Devenită deja tradiţie, Gala recunoştinţei va avea loc astăzi, la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria“. Spectacolul este dedicat tuturor celor care au susţinut unitatea de învăţământ, contribuind astfel la construirea unei imagini instituţionale de calitate. Spectacolul muzical-coregrafic va avea ca tematică „Sărbătorile de iarnă“, iar cei care vor evolua vor fi profesorii şi elevii Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria“.
 
„Fiind un anotimp al recunoştinţei, acum, în prag de sărbători, dorim să mulţumim pe această cale părinţilor, pe care îi considerăm partenerii noştri în educaţie, foştilor profesori care au îndrumat paşii atâtor şi atâtor generaţii şi sponsorilor, care ne motivează, de fiecare dată, să realizăm lucrurile mai bine şi ne ajută să finalizam proiecte educaţionale al căror scop este descoperirea şi formarea unei noi generaţii de artişti. Nu în ultimul rând, mulţumim presei pentru promptitudinea cu care răspunde solicitărilor noastre, facilitându-ne promovarea imaginii instituţiei“, a precizat directorul Colegiului de Arte, Gevat Ismet Nejdet.
 
Liceul Teoretic Negru Vodă şi Organizaţia de voluntari TRIB din Negru Vodă vor desfăşura tot astăzi, la Casa de Cultură, serbarea şcolară „Magia Crăciunului“ şi „Gala Voluntarilor 2015“.  Evenimentul beneficiază de sprijinul bisericii, al Primăriei şi al Consiliului Local Negru Vodă şi se bucură de participarea ansamblului de dansuri populare „Sânziene dobrogene“.
 
Să-i ajuţi pe cei de lângă tine care sunt mai puţin norocoşi este una dintre cele mai mari bucurii pe care le poate trăi cineva, mai ales cu ocazia sărbătorilor. Este lecţia pe care au învăţat-o elevii de la Şcoala Gimnazială nr. 7 „Remus Opreanu“ Constanţa. În cadrul unor acţiuni umanitare derulate la nivelul unităţii de învăţământ, elevii constănţeni au colectat hăinuţe, rechizite, jucării şi dulciuri şi i-au vizitat pe colegii lor din mediul rural, dăruindu-le pachete. De cadourile micilor voluntari au beneficiat elevii Şcolii Gimnaziale nr. 1 Valu lui Traian. Elevii celor două şcoli au cântat împreună colinde, oferindu-le astfel celor prezenţi un strop de bucurie, iubire şi prietenie.
 
„Activitatea se înscrie în programul Strategiei Naţionale de Acţiune Comunitară şi are ca scop formarea competenţelor sociale şi civice, specifice educaţiei pentru dezvoltare comunitară, prin promovarea voluntariatului“, a precizat consilierul de imagine al Şcolii „Remus Opreanu“, prof. Mirela Isabela Enuţă. De asemenea, elevii de la Şcoala Gimnazială nr. 7 „Remus Opreanu“ care frecventează cursul opţional „Tradiţii şi cultură aromână“ au participat la spectacolul armânesc dedicat sărbătorilor de iarnă, la Colegiul Naţional „Regina Maria“. Elevii, pregătiţi de profesoarele Emilia Bucur şi Elena Cuşu şi susţinuţi de părinţi, s-au implicat în activităţi atractive şi diverse care au avut ca scop cunoaşterea tradiţiilor şi obiceiurilor aromâne. Spectacolul a fost organizat de Asociaţia Comunitatea Armână din România, filiala Constanţa, cu care unitatea şcolară este în parteneriat. La finalul spectacolului ş-a făcut apariţia Moş Crăciun (Pap Cârciun), care a oferit daruri tuturor copiilor.
 
În perioada 1-15 decembrie, preşcolarii şi elevii din Tuzla au colectat 158 de cutii de pantofi în cadrul proiectului de voluntariat „ShoeBox“ („Cadoul din cutia de pantofi“).
 
Continuând seria evenimentelor ce implică tot mai mulţi parteneri în procesul de motivare a elevilor, Şcoala Gimnaziala nr. 12 „B.P. Hasdeu“ din Constanţa şi Şcoala Gimnazială „G. Enescu“ din Năvodari au organizat pe 14 decembrie, la Palatul Copiilor Constanţa, festivalul de poezie amuzantă „În aşteptarea lui Moş Crăciun“. „Dincolo de faptul că este una dintre cele mai importante sărbători creştine, Crăciunul e aşteptat cu mare entuziasm de toată lumea, indiferent de vârstă, uneori chiar şi de religie. Sigur, te gândeşti cu drag la cadourile lui Moş Crăciun, la colinde, la mirosul de brad şi la vâscul din pragul uşii. Cu siguranţă, experienţele personale au încărcat astfel de clipe magice cu semnificaţii proprii. Dar mai mult decât atât, tradiţiile legate de Crăciun aduc simboluri naturale vechi de sute de ani“, a spus directorul Şcolii „B.P. Hasdeu“ prof. dr. Laura Mariana Popa.
 
Săptămâna trecută, la Liceul Teoretic Murfatlar a avut loc activitatea „Atelierele lui Moş Crăciun“. Acţiunea, derulată în cadrul SNAC, a fost organizată de prof. Laura Secu, psiholog şcolar, împreună cu învăţătoarele Magdalena Vârtan şi Ionica Pantea, alături de cei 14 elevi voluntari. 11 elevi de la Centrul Școlar de Educaţie Inclusivă „Maria Montessori“ din Constanţa au venit în vizită la colegii lor şi au fost însoţiţi de părinţi şi de profesoarele Nida Regep şi Laura Borcea.
 
„Parteneriatul dintre cele două şcoli a fost fructificat din plin. Elevii s-au împrietenit rapid şi au confecţionat împreună felicitări pentru Moş Crăciun. Momentul dulce - servirea fursecurilor - a fost atracţia tuturor, urmat ulterior de cel în care elevii noştri au oferit cadouri musafirilor“, ne-a povestit directorul Liceului Teoretic Murfatlar, prof. Sorin-Dumitru Cernăianu.
 
 
Picii de la Grădiniţa cu Program Prelungit „Perluţele mării“ au participat la Festivalul de colinde, tradiţii şi obiceiuri „E vremea colindelor“, care face parte din proiectul educativ „Tradiţii şi obiceiuri de Paşte şi Crăciun“. Festivalul a fost găzduit, săptămâna trecută, de Palatul Copiilor şi a avut două secţiuni: Interpretarea colindelor româneşti (solist/grup vocal), la care au participat 22 de grădiniţe, şi Tradiţii şi obiceiuri româneşti de iarnă, la care au participat 12 grădiniţe atât din mediul urban, cât şi rural.
 
La rândul lor, micuţii de la Grădiniţa cu program prelungit „Lucian Grigorescu“ Medgidia au luat parte la „Târgul de Crăciun“, acţiune cuprinsă în calendarul de activităţi al proiectului SNAC „Nouă ne pasă“.
 
La Colegiul Tehnic „Tomis“ s-a desfăşurat activitatea „Bunătăţile lui Moş Crăciun“, din cadrul proiectului „Cultura Organizaţională se clădeşte cu fiecare zi“, activitate iniţiată de Consiliul Elevilor. Acţiunea s-a desfăşurat în holul colegiului, unde elevi şi cadre didactice au pregătit o expoziţie cu vânzare de produse dulci specifice sărbătorilor de iarnă. Sumele strânse au fost folosite pentru a ajuta elevii cu situaţie materială precară din liceu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii