Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:20 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CSS - un „brand" usor prafuit

ro

06 Mar, 2010 03:44 2502 Marime text
isj_club_sportiv_-_elena_buhaiev_04.jpgDacă în 2004, Clubul Sportiv Şcolar nr. 1 (CSS) era primul pe ţară, iar ulterior a primit sute de mii de euro drept răsplată pentru rezultate, acum situaţia este cu totul alta. În clasamentul general, la competiţii oficiale, clubul ocupă locul 185 din 352 de participante.

Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa i s-a cerut reducerea a 378 de norme didactice, conform OUG nr. 114/ 2009. Din acest motiv ISJ a decis să propună ca mai multe şcoli din municipiu şi judeţ să-şi piardă personalitatea juridică ori să fie comasate pentru a se face economii. În marea majoritate a acestor şcoli, numărul elevilor este cu mult sub cel stabilit de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. „La nivelul claselor a IX-a avem cu 19 clase mai puţin pentru anul şcolar 2010 - 2011, însă în anul şcolar 2011 - 2012 vom avea cu o mie mai mulţi copii la clasa a IX-a, după care urmează iarăşi o scădere şi atunci am căutat ca acest impact să fie cât mai uşor pentru cadrele didactice", a precizat inspectorul şcolar general Elena Buhaiev. În acest context s-a făcut propunerea şi ca CSS nr. 1 să piardă doar personalitatea juridică. ISJ Constanţa a avut de ales între a restructura personalul din învăţământul sportiv integrat şi suplimentar - profesori de educaţie fizică şi antrenori şi a reduce posturile personalului nedidactic şi didactic auxiliar şi cele două posturi de directori ai CSS nr. 1, variantă pentru care s-a şi optat, ca propunere, tocmai pentru ca niciun elev şi niciun profesor să nu aibă de suferit, în urma reorganizării reţelei şcolare. Aşadar, elevii sportivi îşi vor desfăşura activitatea în continuare pe aceleaşi baze sportive şi cu aceleaşi cadre didactice, urmând ca personalul nedidactic şi didactic auxiliar să fie transferat în alte unităţi de învăţământ, care au fost deja identificate. S-a propus de asemenea ca secţiile de handbal, atletism, gimnastică artistică şi aerobică să fie transferate CSS - Liceul cu Program Sportiv N. Rotaru, iar secţiile de volei, baschet, scrimă şi gimnastică ritmică să fie transferate la CSS - Palatul Copiilor Constanţa. Astfel, potrivit Elenei Buhaiev, economia în acest caz se face prin desfiinţarea celor două posturi de directori şi a altor şase norme, personal nedidactic care ar urma să fie redistribuit la alte unităţi de învăţământ, deoarece există destule situaţii ai unor contabili sau secretare care ies la pensie. În acest fel, nimeni nu ar trebui să se teamă pentru locul de muncă. Totuşi, dacă această variantă propusă de ISJ nu va fi agreată şi implicit susţinută, cel puţin opt profesori de la CSS nr. 1 riscă să rămână fără norme.

Rezultate tot mai slabe

De exemplu, în 2004, Clubul Sportiv Şcolar nr. 1 era primul pe ţară. În 2005 - 2006 au primit peste 250.000 de euro pentru rezultatele deosebite, bani care ar fi trebuit folosiţi tot în beneficiul sportivilor. A fost înfiinţat chiar şi un centru de excelenţă. De asemenea, în 2008 şi 2009 CSS-ului i-au fost alocate peste şapte milioane de lei, atât pentru salarii, asistenţă socială, investiţii, cât şi pentru deplasări, tabere şi cantonamente. Însă, în ultimii ani, rezultatele au fost tot mai slabe. De exemplu, la competiţiile din 2008 - 2009 CSS nr. 1 a ocupat locul 185 în clasamentul general, din 352 de participante la competiţiile oficiale. De asemenea, a obţinut doar locul 30 pe cluburi, din 90 aflate în subordinea MECTS. A ocupat locul 336 la naţionalele de seniori, tineret, juniori 1 şi 2, iar lista poate continua.

Investiţiile, scumpe şi prost făcute

Acum, în curtea CSS nr. 1 este un adevărat şantier. Sediul administrativ este încă în reabilitare însă, deşi lucrările sunt departe de a fi finalizate, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a refuzat să mai ofere finanţare deoarece deja s-au cheltuit peste zece miliarde de lei vechi.

Un alt obiectiv de investiţie îl reprezintă sala de sport polivalentă, care are valoarea totală actualizată de 77 miliarde de lei vechi. Deja a fost săpată fundaţia însă au fost cerute expertize suplimentare deoarece se pare că ar fi fost afectată structura de rezistenţă a unei alte săli C3, tot ceva mai nouă, aflată în vecinătate. Acest lucru este pus pe seama lipsei de spaţiu şi a unui proiect total neinspirat despre care momentan nu se ştie cine l-a aprobat. Acum, Inspectoratul trebuie să suporte şi cheltuielile pentru consolidarea fundaţiei sălii afectate.

Tocmai din cauza rezultatelor tot mai proaste şi a altor nereguli sesizate la CSS nr.1, la începutul săptămânii viitoare, acolo demarează şi o inspecţie RODIS. Aceasta are ca scop verificarea atât a managementului cât şi a calităţii actului instructiv-educativ şi este efectuată doar în momentul în care se sesizează deficienţe grave.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • fara nume 06 Mar, 2010 12:50 Osa ajungem o tara de OBEZI