Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:15 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Anunţ important de la ISJ Constanţa Cum poate obţine o unitate de învăţământ titlul de colegiu şi cum îl poate pierde!

ro

25 Nov, 2017 00:00 2918 Marime text
Având în vedere Ordinul nr. 3732 din 20 mai 2013, Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa aduce la cunoştinţa unităţilor şcolare care doresc menţinerea/acordarea denumirii de colegiu naţional/colegiu, că trebuie să depună o fişă de evaluare/autoevaluare, însoţită de documentele care atestă îndeplinirea acestor criterii, la registratura Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa până vineri, 8 decembrie 2017, ora 12.00.
 
Ordinul nr. 3732/2013 al ministrului Educaţiei Naţionale pentru aprobarea Metodologiei de acordare a titlului de colegiu naţional/colegiu unităţilor de învăţământ preuniversitar a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 311 din 30 mai 2013. Potrivit metodologiei, unităţilor de învăţământ preuniversitar de nivel liceal, cu personalitate juridică, ce fac parte din sistemul naţional de educaţie, li se poate acorda, prin ordin al ministrului Educaţiei Naţionale, titlul de colegiu naţional/colegiu, ca urmare a activităţii educaţionale şi a performanţelor profesionale. Titlul este atribuit unităţilor de învăţământ preuniversitar cu personalitate juridică, din sistemul naţional de educaţie, este netransmisibil şi are valabilitate limitată.

Procedura de acordare 

În funcţie de filiera în care şcolarizează preponderent, unităţii de învăţământ i se poate acorda titlul de „colegiu naţional“ - pentru filiera teoretică ori „colegiu“ - pentru filiera tehnică sau vocaţională, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele criterii minimale: contribuţia deosebită privind dezvoltarea învăţământului, ştiinţei, culturii şi sportului, la nivel local, regional, naţional şi/sau internaţional; activitatea educativă, pedagogică şi ştiinţifică desfăşurată şi performanţele profesionale înregistrate de elevii unităţii de învăţământ reflectate în rezultatele obţinute la concursurile specifice naţionale şi/sau internaţionale; perioada de activitate relevanta a unităţii de învăţământ de peste 75 de ani de activitate, cu statut de liceu teoretic, pentru acordarea titlului de colegiu naţional; perioada de activitate relevantă a unităţilor de învăţământ de peste 50 de ani de activitate, cu statut de liceu industrial/liceu tehnologic/grup şcolar/liceu vocaţional, pentru acordarea titlului de colegiu.

Despre personalul didactic titular şi absolvenţi 

Calitatea personalului didactic titular va fi reflectată prin: ponderea personalului didactic calificat, cu grade didactice sau doctorat; implicarea personalului didactic în activitatea de cercetare ştiinţifică sau pedagogică; lucrări ştiinţifice sau pedagogice publicate de către personalul didactic al unităţii de învăţământ; implicarea personalului didactic al unităţii de învăţământ în formarea continua a cadrelor didactice, în calitate de formatori. Calitatea absolvenţilor unităţii de învăţământ va fi reflectată prin: personalităţi ale vieţii ştiintifice, culturale, sociale, sportive la nivel regional, naţional şi/sau internaţional; rata de promovabilitate la examenul de bacalaureat peste media naţională, pe ultimii 3 ani.

Cel puţin două niveluri de învăţământ acreditate 

La acestea se adaugă existenţa a cel puţin două niveluri de învăţământ acreditate care să funcţioneze în unitatea de învăţământ, cu statut de liceu teoretic sau liceu vocaţional, în ultimii 5 ani; existenţa cel puţin a unui operator economic cu care unitatea de învăţământ cu statut de liceu industrial/liceu tehnologic/grup şcolar, are încheiat un protocol de parteneriat în vederea pregătirii practice a viitoarei forţe de muncă; implementarea cel puţin a unui proiect cu finanţare externă relevant pentru dezvoltarea unităţii de învăţământ, în ultimii 5 ani. Propunerea de nominalizare pentru acordarea titlului de colegiu naţional/colegiu are valoare de cerere şi se depune, împreună cu dosarele cu documentele justificative, de către conducerile unităţilor de învăţământ de nivel liceal care solicită acordarea titlului de colegiu naţional/colegiu, la inspectoratul şcolar judeţean/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti pe raza căruia îşi desfăşoară activitatea. Cererea pentru propunerea de nominalizare pentru acordarea titlului de colegiu naţional/colegiu va fi însoţită obligatoriu de avizul consultativ al autorităţilor administraţiei publice locale/judeţene, după caz. Pentru menţinerea denumirii de colegiu naţional/colegiu, o dată la 5 ani, unitatea de învăţământ înaintează inspectoratului şcolar judeţean o fişă de evaluare/autoevaluare, însoţită de documentele care atestă îndeplinirea acestor criterii, pe baza cărora se reconfirmă statutul de colegiu de către inspectoratul şcolar. În situaţia în care nu sunt îndeplinite criteriile minimale prevăzute la art. 4 pentru menţinerea denumirii de colegiu naţional/colegiu, inspectoratul şcolar judeţean va solicita Ministerului Educaţiei Naţionale revocarea titlului de colegiu naţional/colegiu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii