Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:58 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Absolvenţii promoţiei 1965 a Liceului Teoretic „Ovidius“ s-au regăsit după o jumătate de secol (galerie foto)

ro

06 Jun, 2015 00:00 3116 Marime text
După o jumătate de secol, absolvenţii din promoţia 1965 a Liceului Teoretic „Ovidius“ din Constanţa s-au reunit, vineri, în aula mică a instituţiei de învăţământ în care au învăţat. Foştii elevi, printre care se numără şi actualul preşedinte al Universităţii „Andrei Şaguna“, prof. dr. Aurel Papari, au fost întâmpinaţi cu emoţie şi bucurie de actuala conducere a liceului, în frunte cu directorul Cristina Anghel, dar şi de elevii de astăzi. Aproximativ 40 de colegi dintr-o serie de 400 de elevi s-au adunat, vineri, pentru a depăna amintiri.
 
Momentul revederii cu foştii colegi, dar şi cu patru dintre profesorii ce le-au călăuzit paşii a fost cu atât mai emoţionant cu cât ei au reprezentat prima promoţie care a deschis poarta clădirii în care funcţionează şi în prezent una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ preuniversitar din Constanţa.

De la „liceul cu elevi săraci şi navetişti“, la rezultatele de azi

Evenimentul a fost pus la punct în cele mai mici detalii de foştii colegi de liceu. În urmă cu 54 de ani, 400 de absolvenţi de a VIII-a intrau pentru prima dată în noul sediu al Şcolii Medii nr. 3, aşa cum se numea înainte Liceul Teoretic „Ovidius“. Aşa cum este cunoscută astăzi, instituţia de învăţământ a fost înfiinţată în 1955, primul aşezământ al şcolii fiind pe strada Mihai Eminescu nr. 11, unde a funcţionat până în 1959.

La 1 septembrie 1961, liceul avea să se mute în sediul actual din Stradela Basarabi nr. 2, tot sub denumirea de Şcoala Medie nr. 3, avându-l ca director pe profesorul Ion Lungu. Situat în apropierea Gării, cei mai mulţi dintre elevi veneau din localităţile din apropierea Constanţei, astfel că pentru constănţeni instituţia era sinonimă cu „liceul cu elevi săraci şi navetişti“. „Eram clasa a VIII-a când am intrat la liceu. Noi am fost, cred, ultima generaţie de elevi care au intrat la liceu în clasa a VIII-a şi au terminat în clasa a XI-a. Îmi amintesc, de parcă era ieri, prima zi de şcoală, când am văzut atâţia oameni în curtea şcolii. Chiar după ce am terminat noi, între anii 1965 - 1966, instituţia şi-a schimbat denumirea din «Şcoala medie» în «Liceul nr. 3», admiterea se dădea în clasa a IX-a, iar examenul de maturitate, căci aşa se numea atunci, era într-a XII-a“, îşi aminteşte unul dintre absolvenţii de atunci, Dragoş Teodorescu, stabilit actualmente în capitală.
 
„Îmi amintesc că atunci era foarte multă disciplină. Băieţii nu aveau voie, nici măcar iarna, să vină la şcoală cu căciuli pe cap. Am în minte un episod pe care nu îl pot uita: era un ger năprasnic, iar eu, de frig, mi-am pus un fes croşetat de mama pe cap şi nu am avut vigilenţa necesară să îl scot de pe cap la poarta liceului. Am intrat şi imediat am fost oprit şi mi s-a confiscat fesul“, a rememorat profesorul Aurel Papari o întâmplare din viaţa de liceu.

„Cei mai buni elevi de atunci au reuşit în viaţă“

Nici profesorii nu au fost ocoliţi de nostalgie. Profesorul de matematică Iustinian Drăghicescu spune că l-a marcat felul în care a fost întâmpinat atunci când a venit să cunoască şcoala. „Ştiam că fusesem repartizat la Constanţa, la Şcoala Medie nr. 3. Fiind din Bucureşti, nu ştiam prea bine Constanţa. M-am urcat într-un autobuz şi am văzut câţiva elevi care aveau matricola pe mână şi m-am luat după ei. Am ajuns la poarta liceului, iar paznicul m-a privit cu oarece nesiguranţă. Abia ce absolvisem facultatea. Atunci, l-a chemat pe directorul adjunct Bîgu, căruia i s-a luminat privirea când m-a văzut şi care mi-a zis: «Hai, domnule! Că de când te-aşteptam!» A fost pentru prima dată când cineva mi-a făcut o asemenea bucurie şi m-am simţit atât de important că eu, un tânăr absolvent de facultate, puteam să însemn atât de mult pentru cineva“, şi-a amintit profesorul de matematică, care, deşi nu a stat decât câţiva ani în acest liceu, îşi aminteşte cu drag de cele două promoţii de absolvenţi ale sale. „Mă bucur să văd că cei mai buni elevi de atunci au reuşit în viaţă. Cei mai mulţi sunt arhitecţi, unii au ajuns chiar şi profesori universitari şi mi-au devenit colegi la Politehnica, alţii sunt medici. Despre fiecare am câte o amintire frumoasă“, a adăugat profesorul Drăghicescu.

„Sunteţi un exemplu pentru generaţiile de astăzi“

Absolvirea cursurilor liceale, revederea profesorilor dragi şi a colegilor constituie un exemplu pentru tânăra generaţie şi o pledoarie pentru importanţa educaţiei în zidirea de cariere şi caractere, de prietenii durabile. De aceea, şi directorul Liceului Teoretic „Ovidius“, Cristina Anghel, a ţinut să îi felicite pe oaspeţi şi să le mulţumească pentru vizită. „Sunteţi un exemplu pentru generaţiile de astăzi. Mă bucur să vă întâlnesc, mai ales că şi eu am fost eleva acestui liceu, iar acum, vremelnic, sunt director al acestei prestigioase instituţii de învăţământ. Deşi aţi plecat din acest loc în urmă cu 50 de ani, nu aţi închis uşa, ci aţi lăsat-o întredeschisă, fapt pentru care vă mulţumesc“, a declarat directorul Liceului Teoretic „Ovidius“.
 
Absolvenţii de atunci au mers apoi în fiecare clasă în care au studiat, pentru a se striga catalogul şi pentru a-şi aminti în acest fel de perioada adolescenţei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii