Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:14 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Victor Demin „Rusia este una dintre tarile lumii care se dezvolta cel mai rapid"

ro

10 Jun, 2009 21:38 2299 Marime text
cap_3.jpgCu ocazia apropiatei sărbători naţionale a Federaţiei Ruse, domnul Victor Demin, Consulul General al Federaţiei Ruse la Constanţa, a răspuns la o serie de întrebări ale redacţiei ziarului ZIUA de Constanţa. 

La 12 iunie, Rusia aniversează sărbătoarea sa naţională. În ce context istoric a fost luată hotărârea ca tocmai această dată să devină sărbătoarea naţională a ruşilor?

Victor Demin: Ziua Rusiei a fost stabilită oficial în ţara noastră în anul 1994, prin Decretul preşedintelui Boris Nicolaievici Elţîn, şi s-a numit mai întâi Ziua Independenţei sau Ziua adoptării Declaraţiei privind suveranitatea de stat a Rusiei. Acest document fusese adoptat la primul congres al deputaţilor RSFSR, încă din anul 1990, înainte de destrămarea Uniunii Sovietice. Sărbătoarea poartă denumirea actuală din anul 2002.

Când au fost întreprinse cele mai importante măsuri pe calea trecerii la o democraţie reală în Rusia?

Victor Demin: Instaurarea democraţiei este un proces îndelungat, complex şi extrem de dureros în evoluţia societăţii. Acest lucru este confirmat şi de istoria tuturor statelor democratice. Democraţia reală nu poate fi obţinută dintr-o singură mişcare, distrugând regimul anterior.

Principalii paşi în acest drum au fost: crearea unei economii de piaţă şi formarea societăţii civile, aprobarea noului sistem al statului de drept, perfecţionarea instituţiilor puterii, confirmarea supremaţiei drepturilor omului, asigurarea libertăţii cuvântului şi multe altele. Evident, toate acestea au fost însoţite de măsuri legislative, precum şi de acţiuni practice în diferite sfere ale vieţii societăţii ruse. Din multitudinea acestor măsuri aş dori să menţionez evenimentul fundamental în opinia mea - adoptarea Constituţiei Federaţiei Ruse. Aceasta a stabilit principiile democratice, pe baza cărora se dezvoltă acum societatea şi statul nostru. Bineînţeles, în ţara noastră au loc în continuare schimbări, multe dintre acestea se petrec chiar sub ochii noştri.

Dintre marii conducători ai Rusiei, cine poate fi considerat „părintele democraţiei"?

Victor Demin: Eu cred că toţi conducătorii Rusiei, care au fost la putere din momentul cuceririi suveranităţii ţării, şi cei aflaţi acum la putere au contribuit la instaurarea democraţiei. De altfel, lucrul cel mai important este că nu numai „părinţii" au condus ţara spre democraţie, ci cea mai mare parte a societăţii se maturizase pentru transformările democratice, fiind ea însăşi forţa motrice pentru înfăptuirea democraţiei. Istoria nu poate cuprinde numele tuturor acestor oameni.

A resimţit Moscova şocul economic în momentul trecerii de la conducerea URSS la conducerea Rusiei?

Victor Demin: În urma dezintegrării URSS, şocul a fost resimţit nu numai de Moscova. Pentru majoritatea oamenilor sovietici, aceasta a fost o tragedie naţională de proporţii. Au fost distruse legăturile economice, a încetat să mai existe spaţiul comun cultural, lingvistic, confesional şi informaţional, zeci de milioane de oameni s-au trezit într-o clipă în străinătate, fără să fi ieşit din casă, şi-au pierdut economiile băneşti, protecţia socială. La începutul anilor '90, datoria externă a Rusiei era de peste 150 de miliarde de dolari. Aproape 80% din populaţie avea venituri sub nivelul de minimă subzistenţă. Conducerea Rusiei a trebuit să refacă multe de la început, să sporească puterea economică a ţării. Astăzi putem spune că succesele Rusiei pe acest drum sunt incontestabile. Rusia face parte din grupul ţărilor care se dezvoltă cel mai rapid. Potenţialul economic creat în anii anteriori, ca şi rezervele de valută şi aur, a permis în mare parte diminuarea consecinţelor negative ale crizei financiare mondiale care a început să se manifeste la finele anului trecut, nefiind nevoiţi să apelăm la împrumuturi externe.

Cât de mult a scăzut populaţia Rusiei şi potenţialul său economic şi militar faţă de cel al URSS?

Victor Demin: Nu cred că ar fi corect să facem o comparaţie între cele două ţări. Rusia nu a fost deloc o copie la scară redusă a Uniunii Sovietice, deşi este evident că a reprezentat cel mai mare teritoriu, cea mai numeroasă populaţie şi potenţialul economic al acesteia. În acelaşi timp, în perioada care a trecut, în Rusia au avut loc importante schimbări, şi nu mai este cazul să comparăm indicatorii săi cu cei ai unei ţări care nu mai există. De aceea, orice fel de comparaţii vor fi destul de convenţionale. În 1991, populaţia URSS era de 293 de milioane de locuitori. Astăzi, populaţia Rusiei este de 142 milioane de locuitori sau de două ori şi ceva mai redusă. Pentru evaluarea nivelului de dezvoltare economică vom folosi un indicator integrat, şi anume volumul produsului intern brut pe locuitor. În ultimul an de existenţă a URSS, PIB-ul său era de aproape 7 mii de dolari SUA pe locuitor. Astăzi, în Rusia, acest indicator este de mai mult de 10 mii de dolari. În ceea ce priveşte potenţialul militar, aici, comparaţia nu are sens. Cantitatea de diferite tipuri de armament existent în URSS depăşea limitele raţionale din cauza cursei înarmărilor, determinată de „războiul rece" şi de contrapunerea între NATO şi Tratatul de la Varşovia. Rusia nu a atacat pe nimeni şi nici nu intenţionează, însă evenimentele din perioada crizei din Caucaz, izbucnite anul trecut, în luna august, au arătat că trebuie să fii în permanenţă gata de luptă. În prezent, în cadrul forţelor armate ruseşti are loc reforma, în primul rând, în scopul perfecţionării capacităţii de luptă a trupelor, îmbunătăţirii calităţii, fără însă a spori cantitatea armelor. Aş dori să subliniez că Rusia este interesată în reducerea rezervelor de arme strategice de atac acumulate de-a lungul deceniilor precedente. Luna trecută, s-a desfăşurat cu succes, la Moscova, prima rundă a negocierilor ruso-americane pe această temă. Runda următoare va avea loc în luna iunie, iar în iulie, experţii vor raporta preşedinţilor Dmitri Medvedev şi Barack Obama, la summit-ul ruso-american de la Moscova, despre  progresele în activitatea de pregătire a unui nou acord în această problemă.

victor_demin_02.jpgCum au evoluat relaţiile dintre Rusia şi România, pe plan cultural şi economic, în ultimii ani?

Victor Demin: Per ansamblu, evoluţia a fost una pozitivă. Rusia este unul dintre principalii parteneri în comerţul exterior al României. Se înregistrează o creştere a schimburilor reciproce de mărfuri. La finele anului trecut, acesta a crescut cu 23%, fiind de aproape şase miliarde de dolari SUA. În cursul întâlnirii de la Moscova, care a avut loc în luna februarie, între miniştrii afacerilor externe din ţările noastre, Serghei Lavrov şi Cristian Diaconescu, părţile s-au pronunţat pentru dezvoltarea ascendentă a relaţiilor ruso-române în diferite domenii. De curând, în mass-media a fost dat publicităţii comunicatul domnului Adriean Videanu, ministrul Economiei din România, cu privire la faptul că Gazprom şi Romgaz au semnat un memorandum de colaborare, pe o perspectivă îndelungată, în problema livrărilor de gaze şi a depozitării stocurilor de gaze pe teritoriul României. Sperăm să mai existe şi alte colaborări în realizarea de proiecte economice reciproc avantajoase. 

În ceea ce priveşte colaborarea în domeniul culturii, şi aici există progrese. Se realizează Programul interguvernamental ruso-român de colaborare în domeniul culturii, ştiinţei şi învăţământului pe perioada 2006 - 2009. Practic, s-a finalizat activitatea de pregătire a acordului bilateral de înfiinţare şi a condiţiilor de funcţionare a Centrului Rus de Ştiinţă şi Cultură de la Bucureşti şi a Institutului Cultural Român de la Moscova. România va fi gazda unor colective teatrale din Rusia. Vor avea loc schimburi pe linia instituţiilor de cercetare ştiinţifică, a cultelor religioase. Va fi implicată în aceste relaţii şi Constanţa. Anul trecut, Universitatea Ovidius a fost vizitată de o delegaţie de oameni de ştiinţă de la Universitatea de Stat din Sankt Petersburg. Între conducerea Universităţii Ovidius şi Fundaţia Rusă Russkii Mir a fost semnată o convenţie de deschidere a unui Centru Cultural Rus la această universitate.

Doamna Elena Udrea, ministrul Turismului din România, a afirmat că este necesar să atragem un număr mai mare de turişti, prin înfiinţarea unei noi curse aeriene între Bucureşti şi Moscova. Ce părere aveţi despre iniţiativa ministrului român?

Victor Demin: Sunt convins că ruşii au ce să vadă în România. Aici există multe monumente istorice şi culturale, aveţi condiţii minunate de odihnă la munte şi pe litoralul mării. La rândul meu, aş vrea ca un număr tot mai mare de turişti să viziteze Rusia, să-i cunoască frumuseţile. Folosesc acest prilej pentru ca prin intermediul ziarului dumneavoastră să-i felicit, cu ocazia Zilei Rusiei, şi pe compatrioţii noştri din cadrul Consulatului.

{mos_ri:Victor Demin,rusia}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii