Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:04 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Radu Cristian, candidat la Primăria Mangalia „Ca primar, voi fi dependent doar de locuitorii oraşului meu"

ro

23 Mar, 2012 00:00 4856 Marime text

FotointerviuRaduCristian.jpgNefiind politician, îmi permit să am prieteni în toate partidele, chiar la nivel central. Însă candidatura mea este o decizie personală, raportată strict la situaţia din Mangalia.

1. Domnule Radu, ce anume v-a determinat să intraţi în cursa pentru Primăria Mangalia?

Zilele trecute, la o întâlnire cu locuitorii oraşului, cineva întreba, retoric, ce lucru bun s-a întâmplat în Mangalia în ultimii 20 de ani. Nimeni n-a ştiut să răspundă. Vedeţi, acesta este motivul care m-a determinat să intru în această cursă. De aproape două decenii, acest oraş s-a oprit din evoluţie. În loc să rivalizăm cu marile oraşe-port ale Europei, noi ne zbatem în cea mai cruntă lipsă de civilizaţie. Este oraşul meu şi-mi pasă. Eu nu sunt venit de cine ştie unde. Sunt crescut şi m-am format ca om în Mangalia. De aceea cred că a venit timpul să fac acest pas.

2. Aţi menţionat, în câteva rânduri, problema căldurii şi a apei calde din Mangalia. De ce credeţi că s-a ajuns la situaţia din iarnă? Cine sunt, în opinia dumneavoastră, vinovaţii?

Nu-mi stă în fire să arăt cu degetul pe unul sau pe altul. Nici nu cred, de altfel, că unii sunt mai vinovaţi şi alţii mai puţin vinovaţi. Sunt însă convins că responsabilitatea este a tuturor, indiferent că fac parte din fosta sau din actuala administraţie locală. Sistemul de termoficare din Mangalia ar fi trebuit reformat cu mulţi ani în urmă, aşa cum s-a întâmplat în multe oraşe din România. La noi de ce nu s-a putut?

3. De ce are nevoie municipiul Mangalia pentru a redeveni un punct de atracţie în sudul litoralului?

De implicare. De bunăvoinţă. Cu mulţi ani în urmă, staţiunile din sudul litoralului erau mult peste Mamaia. Acum, uitaţi unde s-a ajuns. Mai jos nu se poate. Este un moment critic pentru viitorul Mangaliei. Trebuie să repornim de la zero. Să ne luăm oraşul înapoi.

4. Aţi afirmat că vă veţi face campanie pe stradă, stând de vorbă cu oamenii. Trăim totuşi în era informaţiei online, a platformelor de comunicare şi de socializare. Sunt oameni care nu se lasă convinşi pe stradă. Cum îi veţi convinge pe aceştia?

O campanie electorală presupune mai multe componente, care nu se exclud una pe cealaltă. În cazul meu, lucrurile sunt mai simple, pentru că eu pot sta de vorbă cu oamenii, mă pot uita în ochii lor. Oraşul este relativ mic, ne ştim unii cu alţii, am crescut împreună. De aceea am şi hotărât să-mi fac programul împreună cu locuitorii oraşului. Mă întâlnesc zilnic cu oamenii şi punem pe hârtie ce e de făcut din iunie încolo. Totodată, încă mă consider tânăr, iar celor familiarizaţi cu lumea comunicării virtuale le răspund deja la întrebări pe reţelele de socializare.

5. Cu ce aţi fi dumneavoastră mai bun ca primar faţă de Tusac, Iorguş şi ceilalţi care au fost sau care vor să fie?

Asta vă vor putea spune cel mai bine locuitorii oraşului, după primul meu mandat de primar. Eu am încredere maximă în capacitatea lor de a discerne, cu atât mai mult cu cât programul meu de guvernare locală va fi elaborat în strânsă colaborare şi în baza propunerilor venite de la concitadinii mei.

6. Faptul că aceste alegeri au loc într-un singur tur de scrutin constituie un dezavantaj pentru dumneavoastră?

Dimpotrivă. Consider că este un avantaj, pentru că mă voi putea apuca mai repede de treabă la Primărie.

Fotopag1Raducristian.jpg7. Ce partide, ce oameni, ce grupuri de interese v-au curtat pentru această candidatură? Sunteţi deschis negocierilor electorale?

Nefiind politician, îmi permit să am prieteni în toate partidele, chiar la nivel central. Însă candidatura mea este o decizie personală, raportată strict la situaţia din Mangalia. Cât despre negocieri, le voi purta doar dacă locuitorii oraşului mă vor mandata în acest sens. Eu pe ei îi reprezint.

8. Care vor fi mesajele dumneavoastră de campanie? Pe ce veţi miza cel mai mult?

Într-un oraş ca Mangalia, vă daţi seama că nu merge cu mesaje de campanie sau alte tehnici electorale. Viaţa noastră de zi cu zi s-a degradat atât de mult, încât oamenii nu mai cred în sloganuri. Suntem profund dezamăgiţi de modul în care a fost administrat oraşul nostru în ultimii 20 de ani. Trebuie să ne luăm oraşul înapoi şi să ne apucăm de treabă. Să reconstruim Mangalia. Să-i readucem faima de altădată. Dar pentru a face asta, mizez pe implicarea tuturor cetăţenilor în acest proiect de reformare a sistemului administrativ al Mangaliei. Eu am făcut pasul şi vin la Primărie să fac treabă. Trebuie ca toţi să facem acest pas, pentru că oraşul nostru merită mai mult.

9. Reprezintă această candidatură un prim pas dintr-o carieră în administraţia locală?

Este un gest prin care încerc să-mi arăt recunoştinţa faţă de oraşul care m-a crescut şi m-a format. Aici am deschis ochii spre lume, am învăţat, am început să muncesc. Educaţia ulterioară, studiile în domeniul administraţiei, experienţa profesională ca înalt funcţionar public, toate acestea îmi vor fi de folos ca primar al municipiului Mangalia.

10. Cum îi veţi convinge pe săracii Mangaliei că le veţi face viaţa mai bună dacă veţi fi ales?

Bunăstarea unei comunităţi depinde de un complex de factori. Nu stă în puterea unui primar să mărească pensiile şi salariile. Dar voi putea să le asigur oamenilor condiţii decente de civilizaţie, un oraş curat, sigur, fără câini vagabonzi şi fără infractori. Voi face tot ce depinde de mine să atrag investitori, astfel încât oamenii să aibă locuri de muncă bine plătite, un acoperiş deasupra capului, să aibă unde-şi plimba copiii şi mai ales să fim mândri că suntem din Mangalia. Sunt lucruri de bun simţ pe care nu aş avea cum să nu le fac. Vreau să mă pot uita în ochii părinţilor, rudelor, prietenilor, vecinilor şi concetăţenilor mei şi peste unul, doi sau patru ani. Până acum, nimeni nu m-a huiduit pe stradă. Nici de acum încolo nu se va întâmpla.

11. Cu care dintre candidaţi sunteţi prieten?

M-am cam lecuit în privinţa asta. V-am mai spus că nu sunt politician şi am bunul sau poate prostul obicei să cred în oameni. Aşa am crezut că cineva îmi este prieten (nu dăm nume), iar după ce i-am spus că voi candida a început să mă denigreze pe unde apuca. Aşa că...

12. O funcţie de viceprimar la Mangalia v-ar conveni dacă veţi avea nenoroc?

Nu-mi voi dezamăgi susţinătorii. Am intrat în cursă ca să câştig.

13. Veţi candida, concomitent, şi la un post de consilier local?

Exclus!

14. Pe ce categorii sociale vă bazaţi pentru vot: săraci, interlopi, intelectuali?

Mă bazez pe toţi oamenii de bună credinţă, care vor să schimbe ceva în acest oraş în care nu se mai întâmpla nimic bun şi totul este o profundă dezamăgire.

15. Am adus vorba de interlopi: credeţi că ei fac jocurile politice la Mangalia?

Ascultaţi cu atenţie ce vă spun! Din iunie încolo, în calitate de primar ales, voi avea grijă ca singurele jocuri care se vor face în Mangalia să aibă caracter cultural-sportiv. În rest, interesul cetăţeanului este suveran.

16. Nu vă este teamă că zeci de agenţi economici văd într-un comisar de gardă financiară un inamic care îi amendează sau îi şpăguieşte şi se vor răzbuna dând votul altor contracandidaţi?

După 12 ani de activitate în cadrul instituţiei şi şapte ani de conducere nu am avut nicio abatere de la regulament, nici măcar o mustrare de la superiorii mei. Celor care fabulează pe baza numelui meu, le cer public să vină cu probe. Altfel, calomnia este incriminată prin lege. Pe de altă parte, vă asigur că am avut o activitate corectă faţă de toţi agenţii economici din judeţul Constanţa, iar acest lucru se poate verifica.

17. Cum veţi lucra cu un consiliu local ostil proiectelor pentru populaţie sau pentru Mangalia, dar favorabil celor avantajoase pentru anumite interese de grup?

Eu cred că nu trebuie să pornim de la premisa că viitorul consiliu local va fi ostil interesului public. Primarul are o mare contribuţie în buna funcţionare a unui legislativ local. Dacă ştii să lucrezi cu oamenii, îi poţi determina să dea ce e mai bun din ei în slujba interesului public. Eu am această experienţă şi prefer să gândesc pozitiv în privinţa colaborării cu consilierii locali. Dar pe de alta parte, să ştiţi că nu ar fi prima dată când aş avea de-a face cu grupuri de interese ostile populaţiei. De fiecare dată până acum, am reuşit să aduc adevărul la lumină, iar rezultatele mele profesionale vă pot confirma acest lucru.

18. Credeţi în independenţa aleşilor locali? Pare o utopie în zilele noastre. Sunteţi un om de dreapta sau de stânga? Construcţia dumneavoastră profesională, etic, spre ce partid v-ar orienta?

Sunt mai multe întrebări într-o singură formulare. Aleşii locali, respectiv consilierii, pot fi aleşi pe listele unor formaţiuni politice sau ca independenţi. Indiferent de statut, ei au obligaţia de a reprezenta interesele celor care i-au votat. În ceea ce mă priveşte, eu nu am făcut politică. Nu am fost membru al niciunui partid. Ca primar, voi fi dependent doar de concitadinii mei. În principiu, sunt de dreapta, pentru că vreau ca Mangalia să ajungă un oraş puternic în România, dar voi adopta şi măsuri de stânga, pentru că ştiu că sunt multe persoane care au nevoie de ajutorul primarului şi al CL, respectiv pensionari, copii, persoane cu probleme sociale. Construcţia mea profesională este a unui tehnocrat, orientat spre îndeplinirea atribuţiilor legale pe care le voi avea ca primar al Mangaliei.

19. Vă veţi încheia campania electorală ca independent sau luaţi în calcul şi acceptarea unei susţineri politice ulterioare?

Depinde în mare măsură de programele cu care partidele politice se vor înscrie în această campanie. Cum v-am mai spus, mandatul meu de primar se va axa pe obiectivele stabilite împreună cu cetăţenii oraşului. În aceste condiţii, vă daţi seama că mi-e imposibil să accept o susţinere politică fără respectarea strictă a priorităţilor stabilite de locuitorii Mangaliei.

20. În cazul în care veţi pierde această cursă, luaţi în calcul revenirea la conducerea Gărzii Financiare Constanţa?

După 10 iunie, vă aştept la Primăria Mangalia pentru a vă da primul interviu ca primar ales.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii