Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:16 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Culturii, Puiu Haşotti, candidatul USL Constanţa în Colegiul 1 Senat „Restaurarea Cazinoului va fi monitorizată şi supervizată de Ministerul Culturii"

ro

04 Dec, 2012 03:07 2578 Marime text
interviu_hasotti_Puiu_Hasotti.jpgMinistrul Culturii, liberalul Puiu Haşotti, candidează pentru al treilea mandat de senator, din partea USL, în Colegiul 1. Parlamentarul declară că resuscitarea culturii din Constanţa este posibilă prin implicarea administraţiei locale şi respinge informaţia potrivit căreia Ministerul Culturii ar fi intenţionat să vândă cinematografele din Constanţa.

Candidaţi pentru al treilea mandat de senator. Dacă veţi câştiga şi dacă adunăm şi cele două mandate de deputat, rezultă cinci mandate parlamentare. De ce o nouă candidatură? În eventualitatea în care câştigaţi alegerile din 9 decembrie, la finalul acestui al treilea mandat de senator, deci în 2016, luaţi în calcul o retragere din viaţa politică? În ce condiţii aţi lua o astfel de decizie?

Candidez încă o dată deoarece cred că mai pot avea o contribuţie la politica din România. În privinţa retragerii din politică, voi lua o decizie la momentul potrivit, în funcţie de anumite realităţi politice.

Trăgând linie la finalul actualului mandat, ce puteţi spune despre activitatea dumneavoastră în Senat? A fost satisfăcătoare sau, din contră, frustrantă? Aveţi regrete?

Activitatea mea o apreciază electoratul şi Partidul Naţional Liberal. Am regretul că preşedintele Traian Băsescu nu a fost demis în urma referendumului. O importantă realizare personală a fost invitarea Majestăţii Sale, Regele Mihai I, în Parlament cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani.

Care sunt proiectele prioritare pentru noul mandat de senator?

Ceea ce faci în politică (în Parlament) este în funcţie de situaţiile de moment. Ca notă generală, voi sprijini comunităţile locale în proiectele ce necesită implicarea mea.

Vă cunoaşteţi contracandidaţii? Ce părere aveţi despre ei?

Nu îmi cunosc contracandidaţii, dar îi respect.

Sunteţi, de câteva luni, şi ministrul Culturii. Unul dintre proiectele dumneavoastră de suflet este legat de Dobrogea, de judeţul Constanţa, şi anume proiectul Teatrului Antic Histria. Valoarea totală a acestui proiect pe care Ministerul Culturii intenţionează să-l implementeze ajunge la peste 5 milioane şi jumătate de lei. Din ce surse va fi finanţat proiectul şi ce va însemna el pentru judeţul Constanţa?

Sunt într-adevăr necesari aproximativ 5 milioane lei. Iniţial va fi finanţat proiectul. Suma va fi din bugetul Ministerului Culturii.

Recent, au fost vehiculate informaţii potrivit cărora Ministerul Culturii ar fi intenţionat să vândă cinematografele din Constanţa. Care este povestea?

Este doar o „poveste", aşa cum spuneţi. Chiar dacă s-ar dori vânzarea cinematografelor, nu s-ar putea, pentru că există o ordonanţă care interzice acest lucru. Aşadar, o „poveste" de slabă factură.

Ce părere aveţi, atât în calitate de parlamentar de Constanţa, cât şi de ministru al Culturii, despre situaţia în care ajuns astăzi Cazinoul? Este firesc să asistăm, de ani buni, la degradarea continuă a unui monument, a uneia dintre puţinele clădiri în stil Art Nouveau din România?

Situaţia în care a ajuns Cazinoul este regretabilă, tristă.

Cum vedeţi ideea primarului Constanţei de a include acest obiectiv într-un parteneriat public-privat?

Decizia aparţine exclusiv Consiliului Local Constanţa. Dacă se va dori implicarea financiară a Ministerului Culturii, o vom face. Restaurarea va fi monitorizată şi supervizată de Ministerul Culturii.

Cultura din Constanţa a suferit, în ultimii opt ani, o serie de „amputări". Am să amintesc aici desfiinţarea revistei „Tomis" şi închiderea Muzeului de Artă „Lucian Grigorescu" din Medgidia. Cum ar putea fi posibilă o resuscitare a fenomenului cultural la Constanţa?

Cu implicarea autorităţilor locale.

Are Constanţa şanse să devină capitală culturală europeană?

În situaţia în care se va avansa un plan atrăgător, convingător pentru Comisia Naţională care va evalua candidaturile, da, Constanţa poate deveni capitală culturală europeană.

Partidul Naţional Liberal a fost, mai ales în ultimul timp, subiectul unor dezbateri aprinse din cauza cooptării, în calitate de candidat la scrutinul din 9 decembrie, a europarlamentarului Gigi Becali. Au dreptate criticii PNL-ului atunci când susţin că partidul s-a îndepărtat de la doctrină?

Anumite opinii mi le exprim doar în cadrul dezbaterilor din interiorul partidului.

Unde îl vedeţi pe fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, fost lider al PNL, în viitorul guvern?

Călin Popescu Tăriceanu este o personalitate foarte importantă în Partidul Naţional Liberal.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii