Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:27 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mărtişoare din cuvinte Nicu Rotaru, campion balcanic la culturism - „Vă doresc o primăvară frumoasă, fără calorii, cu mult soare și mișcare în aer liber!“ (galerie foto)

ro

07 Mar, 2015 00:00 6232 Marime text
Multiplu medaliat național și campion balcanic la culturism, Nicu Rotaru afirmă că în sport „nu e loc de trișat!“. Astăzi, ne vorbeşte despre concursul Strong Man Mamaia, dar adresează şi câteva vorbe frumoase tuturor constănțencelor, pentru că suntem în luna dedicată femeii.

 Ce performanțe ai obținut cât timp ai practicat culturismul?

 Mereu am considerat că orice participare la campionatele naționale reprezintă o performanță. Am fost multiplu medaliat național și am câștigat un campionat balcanic, acesta fiind unul dintre momentele mele preferate, întrucât, pentru un sportiv, clipele în care se cântă imnul țării în cinstea rezultatelor obținute sunt înălțătoare. Din păcate, în România, numărul participanților este într-o continuă scădere şi putem vorbi de aceeaşi direcţie şi în ceea ce priveşte aspectul calitativ.

 Sălile de forță sunt din ce în ce mai aglomerate. Câți dintre practicanți lucrează corect?

 La început, este firesc să nu știi, dar eu consider că cea mai mare vină o poartă instructorii, a căror atestare incompletă pune în pericol sănătatea practicanților. Mă bucur de câte ori sunt abordat pe rețelele de socializare pentru a oferi sfaturi utile, dar foarte frecvent primesc solicitări de o pastilă minune care să mărească și să crească rapid masa musculară cu minimum de efort. Eu militez pentru un echilibru între antrenament, dietă și răbdare. Pentru amatori, recomand suplimentele nutritive naturiste, iar cei care țintesc o formă sculptată în mod ideal pot apela și la alte substanțe, legale, dar sub o supraveghere medicală atentă. În culturism, suntem dependenți de oglindă, ea fiind cel mai bun judecător, și nu cântarul.

 Când a pătruns fenomenul Strong Man în România?

 În 2005 - 2006, am început să observăm concursul în București, dar eram foarte timorați. După ce am fost ajutați și încurajați să organizăm prima ediție a Strong Man Mamaia de către primarul Radu Stefan Mazăre, ne-am bucurat de o explozie imediată a fenomenului. Am câștigat în primul an, dar amănuntul cel mai fericit este că la toate edițiile au evoluat foarte mulți sportivi valoroși. Dintre aceştia, îmi face o deosebită plăcere să îi amintesc pe Paul Pîrjol și pe Alex Arginteanu.

 Care sunt probele favorite la care participi?

 Orice probă de Strong Man implică o mare solicitare a brațelor, grupă musculară cu care am fost înzestrat și pe care m-am antrenat intens. Indiferent dacă era vorba despre cauciucuri, bile, pietre sau camion, eu am fost avantajat prin prisma forței în mâini. Din păcate, o accidentare timpurie pentru care mă simt vinovat mi-a cauzat o hernie de disc cervicală și am încetat să mai particip. La București, tratamentul propus a fost chirurgical, însă, mulțumită unei scheme de tratament a domnului doctor Nicolae, mă pot mișca cum trebuie și astăzi.

 Ce sporturi îți încurajezi familia să practice?

 Fata mea în vârstă de opt ani și jumătate practică gimnastica ritmică, sport pe care îl consider nemaipomenit pentru fetițe. Dacă ar fi să dau un sfat prietenesc, încurajez orice părinte să-și ducă copilul la un sport de echipă, pentru că, de-a lungul antrenamentelor, al competițiilor și al cantonamentelor, se formează o familie care dăinuie și după ce viața sportivă se încheie. Eu am practicat rugby-ul, iar în prezent mă împart între sală, alergat, bicicletă, înot și vă propun tuturor să vă găsiți o ramură sportivă care să vă placă și să vă transpire serios tricourile!

 Sălile de fitness au devenit locuri intens frecventate de doamnele şi domnişoarele din Constanța. Ce le transmiți acestora, cu ocazia începutului de martie?

 Mersul la sălile de fitness poate fi un mod de viață, o necesitate sau un moft. Le rog pe unele domnișoare să renunțe la cerceii de tip candelabru când practică orice sport. Vă doresc o primăvară frumoasă, fără calorii, cu mult soare și mișcare în aer liber!
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii