Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:50 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iustian "PD-L, alternativa credibila la guvernare"

ro

08 Sep, 2008 00:00 1368 Marime text
1220815226.jpg

Deputatul PD-L Mircea Iustian este cunoscut, in primul rand, pentru implicarea sa in proiectul Platformei liberale care a condus la formarea PLD

Pana in decembrie 2006, Mircea Iustian a activat in Parlament ca deputat PNL, dupa care, pana in februarie 2008, a fost independent, fiind membru al formatiunii neparlamentare PLD. De la inceputul anului, dupa unificarea PLD cu PD, el este membru al PD-L si va reprezenta partidul intr-unul din colegiile pentru Camera Deputatilor.

Credeti ca ati facut tot ce v-ati propus in cei patru ani de mandat?


As enumera cateva dintre obiectivele pe care le-am atins. Printre acestea se numara actualizarea regulamentului Camerei Deputatilor. Timp de doi ani am fost vicepresedintele Comisiei de regulament si am participat activ pentru reactualizarea regulamentului. As preciza o modificare extraordinar de importanta, pe care am sustinut-o si care a fost in cele din urma impusa in comisie - cea privind votul nominal al deputatilor. Trebuie sa precizez ca votul nominal era un obiectiv al societatii civile si pentru redactarea textului de amendare am colaborat cu organizatia non-guvernamentala Institutul pentru Politici Publice, care a sustinut acest amendament si care nu avea posibilitatea sa-l impuna. Colaborarea a fost fructuoasa si textul convenit de mine cu Institutul pentru Politici Publice a fost introdus in regulamentul Camerei Deputatilor. Scopul acestui text este de a face cat mai transparenta activitatea deputatilor, atat in plen, cat si in comisii. Astfel, prin acest text s-a impus ca, de regula, toate voturile sa fie electronice. In acest mod se poate urmari votul fiecarui deputat la adoptarea fiecarei legi in parte si chiar la adoptarea amendamentelor aduse textelor de lege. Ca si consecinta a votului nominal, fiecare cetatean poate urmari pe site-ul Camerei Deputatilor cum a votat un anume parlamentar si daca votul lui corespunde cu declaratiile pe care le-a facut in acest sens, daca votul lui concorda cu cel al celorlalti colegi din partidul respectiv. Tot in acest sens, nu neaparat legat de activitatea parlamentara, dar legat de cerinta unei constructii politice in Romania, am participat, impreuna cu cativa colegi din PNL, la constituirea Platformei liberale, care are ca scop final consolidarea polului de dreapta in Romania. Consolidarea polului de centru-dreapta, ca si a polului de centru-stanga, trebuie sa continue in Romania, pentru ca numai doi poli politici foarte puternici pot da coerenta unui sistem politic national.

Concret, ce ati realizat pentru Constanta?


Am colaborat cu ONG-uri din Constanta, cu obiect de activitate legat de protectia mediului, pentru conservarea spatiilor verzi din municipiu.

Ce ati mai avea de facut?


Privind functionarea cat mai eficienta a Camerei Deputatilor, cred ca o parte din sumele alocate prin buget trebuie atribuite pentru ca fiecare parlamentar sa dispuna de un grup de consilieri competenti, ceea ce ar duce la eficientizarea activitatii fiecarui deputat in parte.

Ce veti mai face pana in noiembrie?


In primul rand, trebuie sa fim cinstiti si sa vedem ca suntem in precampanie. De aceea, atentia parlamentarilor va fi directionata catre activitatea de campanie electorala. Sigur ca, in aceasta perioada, voi participa si la actiunile partidului la nivel parlamentar si la motiunile simple pe care le va depune PD-L.

V-ati imbogatit pe perioada mandatului? Cu cat? Cu ce?


Cred ca situatia mea materiala este aceeasi ca la inceputul mandatului. Nu sunt diferente notabile intre declaratia mea de avere de la intrarea in Parlament si cea din 2008.

Ati mai saracit?


Situatia e aceeasi. Nu am mai saracit, dar nu am reusit sa-mi imbunatatesc situatia materiala din cauza faptului ca sumele castigate le-am cheltuit in activitatea de partid si in special in activitatea de constructie politica privitoare la infiintarea Partidului Liberal Democrat, care a continuat cu unificarea celor doua partide: PLD si PD.

Cu ce parlamentari de Constanta ati colaborat cel mai eficient?


As mentiona ca am avut relatii bune cu toti parlamentarii din Constanta, dar o colaborare care i-a vizat in primul rand pe colegii din Comisia pentru drepturile omului, care nu sunt din Constanta.

Preferati un mandat in Camera Deputatilor sau in Senat? De ce?


Prefer un mandat in Camera Deputatilor, in primul rand pentru ca e mai usor de acoperit, de a avea contacte cu oamenii dintr-un colegiu mai mic teritorial.

Care sunt avantajele si dezavantajele unui parlamentar?


Daca parlamentarul nu urmareste realizarea unor scopuri personale, cred ca avantaje nu exista, eventual doar o cunoastere mai buna a persoanelor care indeplinesc aceasta functie. Dezavantaje probabil ca exista. Printre acestea se numara si faptul ca esti rupt de familie si de localitatea in care locuiesti cel putin jumatate din timpul unui mandat. Alt dezavantaj ar fi acela al uzurii psihice din cauza conflictelor politice dintre partide, dar si din interiorul lor.

Ce regretati ca n-ati facut?


In urma cu aproximativ trei ani am fost contactat de cativa pensionari care au lucrat in diverse domenii. Discutand cu dansii, studiind actuala legislatie privind pensiile, am observat ca sunt numeroase inechitati privind numarul de ani, vechimea si cuantumul sumelor acordate diverselor categorii de pensionari care n-au contribuit la sistemul public de pensii sau au contribuit putin in raport cu salariul pe care l-au avut si, totusi, au pensii mari sau foarte mari. As fi dorit sa fac o propunere de modificare a unor prevederi care creau aceste inechitati. Din pacate, sistemul nu era in acel moment pregatit. Sper ca in viitoarea legislatura sa fie. Ideea esentiala era ca in Romania sa existe un singur sistem public de pensii, nu mai multe. Cei care doresc suplimentarea veniturilor in acest moment pot beneficia de pilonul doi, al sistemului de pensii private.

Credeti ca salariul unui parlamentar este corect in raport cu munca pe care o are de facut?


Da, este corect, in masura in care reuseste sa se achite de indatoririle pe care le are ca parlamentar. Ma refer in primul rand la ceea ce se vede in emisiunile TV: prezenta in plen si comisii. Cred ca parlamentarul care absenteaza nemotivat si nu participa la alte actiuni legate direct de activitatea parlamentara trebuie penalizat.

Cat mai castiga un parlamentar, cu toate sporurile, sumele forfetare etc?


Indemnizatia neta este de 4.600 lei. In ceea ce priveste sumele forfetare, acestea se cheltuiesc si se justifica pentru activitatea birourilor parlamentare sau alte activitati legate direct de functia de parlamentar. Nu exista sporuri, exista diurna de deplasare si se justifica si prin faptul ca unii parlamentari cheltuiesc anumite sume din bugetul Camerei Deputatilor fara justificare sau in mod abuziv. Un exemplu foarte cunoscut este acela al parlamentarilor care, avand locuinta in Bucuresti, primeau de la Parlament si o suma de bani pentru o asa-zisa chirie. Dupa cum se stie, dreptul la suma pentru chirie o au doar acei parlamentari care nu au locuinta in Bucuresti si care dau o declaratie pe propria raspundere in acest sens. Un alt exemplu, mai putin cunoscut, este si acela ca unii parlamentari beneficiau de deconturi de cazare, atunci cand se deplasau in anumite localitati din tara, in mod abuziv.

Candidati inca o data?


Probabil voi candida. Spun probabil pentru ca intentia de a candida trebuie validata de mai multe instante din cadrul partidului.

Ce le veti spune constantenilor sa-i faceti sa va aleaga?


Ca fac parte din echipa PD-L, care este alternativa credibila atat la actuala guvernare, cat si la fosta guvernare PSD, si ca echipa PD-L e cea care va constitui viitorul guvern.

Unde veti candida, in ce colegiu?


Conform listei intocmite si aprobate de Biroul Permanent Judetean, voi candida in colegiul de deputati numarul 9. Aceasta lista nu este definitiva, ea poate fi modificata in functie de strategia stabilita de forurile statutare ale PD-L.

Scris de: {autor}Manuela MOLDOVEANU {/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii