Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:36 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu cu Iustin Fabian Roman, candidatul ARD Constanţa pe Colegiul 6 Camera Deputaţilor „Interesul local nu este USL-ist sau PDL-ist. Este interesul constănţenilor"

ro

03 Dec, 2012 00:00 2706 Marime text
interviu_roman.jpgIustin Fabian Roman, candidatul ARD Constanţa pe Colegiul 6 pentru Camera Deputaţilor nu este un politician „uns cu toate alifiile". Este la primul mandat în Consiliul Local Constanţa şi a fost crescut într-un mediu pragmatic, cel al afacerilor. Constănţean get-beget, Roman este soţ, tată şi fiu, aşa cum se descrie, iar familia reprezintă cea mai de preţ avuţie. Prin natura profesiei este obişnuit să construiască, iar ţelul declarat al candidatului Iustin Fabian Roman este să cimenteze fisurile din structura Constanţei.

Domnule Roman, temele generale de campanie, aşa cum le-am identificat noi, sunt Portul Constanţa, Cazinoul şi Aeroportul Mihail Kogălniceanu. Vă înscrieţi în această abordare?

Da şi nu. Susţin cu tărie reabilitarea Cazinoului. Este un simbol al Constanţei şi e important pentru identitatea oraşului. Cred că atât Portul Constanţa, cât şi Aeroportul Mihail Kogălniceanu sunt două atuuri mari pentru Constanţa, ca oraş şi judeţ, dar nu doar din punct de vedere turistic. În opinia mea, a merge doar pe investiţii în turism şi a aştepta revitalizarea vieţii economice din Constanţa doar dintr-o activitate care ţine cel mult patru luni pe an este puţin nerealist. Cred că a venit timpul să redefinim planurile de dezvoltare a Constanţei, în funcţie de atuurile pe care le avem. Iar acestea sunt: Portul Constanţa, Aeroportul Mihail Kogălniceanu, autostrada Soarelui şi varianta ocolitoare a Constanţei. Aceasta din urmă a fost finalizată în ultimii patru ani cu sprijinul Ministerului Transportului, iar Constanţa este unul dintre cele două oraşe din România care beneficiază de aşa ceva, celalalt fiind Sibiu. Dacă punem toate aceste puncte în comun, vedem că avem toate premisele să devenim foarte interesanţi pentru investitorii industriali mari. Şi, totuşi, majoritatea nu se îndreaptă către Constanţa, în pofida acestor avantaje strategice. Explicaţia este în modul în care ne definim şi ne promovăm ca oraş.

Ce sector este mai important: turismul sau industria?

Dezvoltarea staţiunii Mamaia este foarte importantă şi trebuie promovată, însă nu trebuie să dăm uitării Constanţa. Trebuie să atragem investitori industriali, Constanţa are nevoie de un parc industrial. Nu sunt împotriva dezvoltării turismului şi consider că s-au făcut paşi mulţi şi importanţi în acest sens. Mai sunt multe de făcut şi în staţiunea Mamaia, dar este timpul să deschidem ochii şi pentru alte posibilităţi şi să folosim mai mult avantajele pe care le avem. Nu putem folosi autostrada sau aeroportul doar ca mijloc de transport al turiştilor. Trebuie să începem să gândim pentru viitor, luând în considerare toate posibilităţile. Turismul, aşa cum este el, e repornit. Acum este timpul să ne gândim şi la dezvoltarea industrială!

Şi cum intenţionaţi să faceţi asta?

Aşa cum s-a făcut la Jucu, la Cluj - prin conlucrarea tuturor persoanelor implicate: primar, preşedinte de Consiliu Judeţean, Consiliu Judeţean, deputaţi, senatori. Trebuie să ne aşezăm toţi la masă şi să începem să gândim în aceeaşi direcţie: interesul local.

O groapă în asfalt nu are culoare politică, nu este pentru USL-işti sau pentru PDL-işti, nu sunt aleşi după simpatii politice cei care îşi rup maşina în ea. O groapă este o groapă, toţi constănţenii suferă dacă aceasta există. La fel e şi interesul local - nu este USL-ist sau PDL-ist. Este interesul constănţenilor. Iar noi, oamenii politici, nu îi putem ignora pe constănţeni, doar pentru că avem o culoare politică sau alta.

Dacă începem să lucrăm împreună, vom găsi toate soluţiile necesare: teren pentru dezvoltarea unui parc industrial, cursuri finanţate şi susţinute de CJC pentru recalificare şi re-profesionalizare, avantaje fiscale pentru investitori. Trebuie doar să vrem, iar eu cred că suntem pregătiţi să facem pasul acesta.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii