Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:13 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Este Ziua Republicii Turcia Interviu de excepţie cu Excelenţa Sa Ali Bozçalışkan, consul general al Republicii Turcia la Constanţa

ro

29 Oct, 2015 00:00 2888 Marime text


Astăzi este Ziua Republicii Turcia. Despre acest eveniment, despre însemnătatea acestei zile, despre relaţiile româno-turce, dar şi despre cei doi ani de mandat în calitate de consul general al Republicii Turcia la Constanţa ne-a vorbit, în cadrul unui interviu, Excelenţa Sa Ali Bozçalışkan.

Ce reprezintă Ziua Turciei pentru conaţionalii dumneavoastră?

La 23 octombrie 1923 a fost proclamată Republica Turcia. Proclamarea republicii este importantă pentru poporul turc deoarece ea reprezintă victoria în lupta împotriva trupelor străine care ocupaseră Anatolia şi, în acelaşi timp, fondarea statului turc.

Dar pentru dumneavoastră, personal?

Pentru mine, Republica înseamnă renaşterea poporului turc pe scena istoriei. Datorăm multe spiritului vizionar al fondatorului republicii, Mustafa Kemal Atatürk, ca om de stat şi ca geniu militar.

Care a fost perioada de creştere economică cea mai puternică a Turciei în cei 92 de ani de stat modern?

Din anul 1923, Turcia a cunoscut o dezvoltare deosebită. Între anii 1950 şi 1980, economia turcă a înregistrat salturi importante, dar cea mai mare creştere economică s-a înregistrat începând cu anul 2002. În această perioadă, economia turcă a ajuns pe locul 17 în lume şi ocupă un loc între ţările membre G-20. În acest context, doresc să subliniez faptul că în luna noiembrie vom găzdui Summitul şefilor de state şi guverne din ţările G-20, care va avea loc la Antalya.

Dar a creşterii relaţiilor economice dintre Turcia şi România?

Este cunoscut faptul că, după revoluţia din 1989, numeroşi oameni de afaceri din Turcia au venit şi au deschis afaceri în România. Astăzi, în România, funcţionează mii de societăţi comerciale cu capital turcesc, multe dintre ele fiind firme producătoare, oferind locuri de muncă şi contribuind la dezvoltarea economiei româneşti. În prezent, multe dintre firmele turceşti se pregătesc pentru noi investiţii. Relaţiile economice sunt în continuă creştere.

Reprezintă România un real şi potenţial partener în relaţiile comerciale dintre cele două ţări?

România este unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai Turciei din regiunea Mării Negre. În anul 2014, volumul schimburilor comerciale a atins 6,5 miliarde de dolari, obiectivul stabilit fiind atingerea cifrei de 10 miliarde de dolari. Pe de altă parte, România continuă să fie un important centru al investitorilor turci din Uniunea Europeană.
 

Aţi cunoscut mediul de afaceri din Dobrogea. Oamenii de afaceri de aici. Din judeţele tradiţionale pentru comerţul româno-turc Constanţa şi Tulcea. Ce v-au spus investitorii turci despre partenerii români de afaceri?

Oamenii de afaceri turci din Dobrogea sunt, în general, mulţumiţi de nivelul relaţiilor comerciale şi al investiţiilor lor de aici. Ei îşi descriu partenerii români ca fiind serioşi şi de cuvânt.

Am văzut apropiata dvs. relaţie cu uniunile care reprezintă turcii din România. Uniuni nepolitice. Neangrenate în lupta politică din România. Care este părerea dvs., neutră, în această privinţă ?

Datorită politicii tolerante şi civilizate a statului român, pentru care îi mulţumim, etnicii turci şi tătari din România au propriile instituţii care să le reprezinte interesele. Acestea au fost înfiinţate în scopul păstrării identităţii lor culturale şi transmiterii ei către generaţiile următoare. Mai mult, ei sunt reprezentaţi politic şi în Parlamentul României prin doi deputaţi.

Muftiatul, prin Iusuf Muurat, muftiul Cultului Musulman din România, reprezintă o punte de legătură între musulmanii din România şi comunităţile în care trăiesc. Aţi cunoscut îndeajuns de bine acest segment al musulmanilor de la noi?

Populaţia musulmană din România este alcătuită în majoritate de etnici turci şi tătari. În cei doi ani de activitate aici, am avut ocazia de a-i întâlni cu prilejul sărbătorilor religioase şi naţionale. Doresc să subliniez faptul că etnicii turci de aici au o viziune moderată asupra religiei, departe de manifestări extremiste, perpetuându-şi tradiţiile şi cultura liber, în mijlocul prietenilor lor români. 

În România a devenit o adevărată isterie construirea marii moschei din Bucureşti. Ce ne puteţi spune referitor la acest complex religios?

Ambasada noastră la Bucureşti a făcut toate declaraţiile necesare pe această temă.

Cum vedeaţi Constanţa înainte de a veni aici în calitate de consul general şi cum o vedeţi astăzi?

Înainte de a veni aici, ştiam că oraşul Constanţa este un important port la Marea Neagră şi că ocupă un loc important în istoria comună turco-română. Constanţa continuă să îşi păstreze aceste particularităţi, atât ca număr al etnicilor turci, cât şi ca prezenţă a moştenirii culturale comune şi ca existenţa unui activ mediu de afaceri.

Ce aţi văzut în România, ca atracţii turistice şi forme de relief? Ce zone din România le-aţi compara cu unele din Turcia?

Sincer, numărul locurilor din România aflate în afara zonei de responsabilitate a Consulatului nostru pe care le-am vizitat este destul de mic. Cu toate acestea, România are o climă şi regiuni geografice asemănătoare cu cele din Turcia.
Litoralul românesc seamănă cu litoralul turcesc de la Marea Egee şi Marea Neagră. Munţii şi pădurile Braşovului, cu munţii şi pădurile din zona Mării Mediterane. Câmpiile întinse şi roditoare ale Dobrogei, cu zona Mării Egee.

Şi o ultimă întrebare: ce locuri din România le-aţi recomanda conaţionalilor dvs. să viziteze?

Le recomand în primul rând să viziteze Dobrogea. Pentru că aici se pot bucura de mare, dar vor găsi şi istorie şi cultură. Mai mult, în Delta Dunării pot vedea numeroase specii de păsări. Pe de altă parte, zona Transilvaniei, munţii şi pădurile sale sunt demne de toată aprecierea.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii