Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:52 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Deputatul Mihai Lupu, Nicuşor Constantinescu şi ministrul Culturii Puiu Haşotti, iniţiatorii reabilitării falezei din Medgidia

ro

07 Dec, 2012 01:01 3741 Marime text
lupu-31.jpgReabilitarea falezei de la Medgidia a devenit un proiect sustenabil. Miercuri, la Primăria Medgidia a avut loc o conferinţă de presă care a marcat debutul proiectului.

Deputatul Mihai Lupu, ministrul Culturii şi Cultelor, Puiu Haşotti, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, ministrul secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Cristian Bărhălescu şi directorul general al Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile, Daniel Georgescu şi primarul municipiului, Marian Iordache, au anunţat demararea procedurilor pentru finanţarea cu zece milioane de euro a proiectului de reabilitare a malului Canalului Dunăre Marea - Neagră din Medgidia. Iordache a spus că are în derulare, deja, un proiect pentru un parc care se întinde până la limita zonei de faleză a canalului şi că proiectul se va extinde şi va cuprinde şi malul canalului care se află în administrarea CNACN. „Era păcat să lăsăm faleza neamenajată în perspectiva în care parcul oraşului se învecinează cu aceasta. Am găsit sprijin la CNACN unde noul director Daniel Georgescu a înţeles importanţa acestui proiect şi a acceptat să intre în parteneriat cu primăria. De asemenea, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu susţine parteneriatul dintre Primăria Medgidia şi Administraţia Canalelor Navigabile. Trebuie, de asemenea, să mulţumesc domnului deputat Mihai Lupu care a pus bazele acestui parteneriat şi care susţine finanţarea proiectului. Lista celor care contribuie la reabilitarea falezei continuă cu domnul ministru al culturii Puiu Haşotti care a introdus Medgidia în strategia de punere în valoare a potenţialului cultural al oraşelor riverane Dunării, iar Medgidia este unul dintre acestea", a declarat primarul Marian Iordache.

lupu-42.jpgDeputatul Mihai Lupu a spus, în cuvântul său, că a „sprijinit proiectul domnului primar Marian Iordache cu privire la amenajarea parcului din zona limitrofă falezei canalului. Din păcate primăria nu putea extinde proiectul şi pentru faleză pentru că nu o deţine. Faleza era ruptă din contextul peisagistic al principalei zone de promenadă a oraşului şi atunci am venit cu propunerea să facem parteneriatul cu CNACN pentru a da continuitate proiectului. Acesta se va derula în două etape. Mai întâi Administraţia Canalelor Navigabile va face lucrările de amenajare a falezei, după care aceasta va fi transferată la Primăria Medgidia pentru ca să se poată finanţa întreţinerea ei. În final parcul şi faleza vor forma zona de promenadă a oraşului. Nu am fi putut duce la bun sfârşit acest proiect fără sprijinul domnului director al CNACN, Daniel Georgescu şi fără contribuţia domnului preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu".

În intervenţia sa, directorul CNACN, Daniel Georgescu a declarat că „Proiectul este în stadiul de finanţare, valoarea totală a acestuia este de aproximativ 10 milioane de euro. Faleza nu este singurul obiectiv vizat de compania noastră, pentru că avem în vedere şi amenajarea unui port turistic în apropierea celui comercial tot cu fonduri europene".

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu a asigurat pe cei prezenţi că „Poziţia strategică a oraşului Medgidia poate atrage investiţii şi se pot obţine facilităţi în folosul cetăţenilor municipiului. Este în interesul tuturor românilor să atragem fonduri europene şi să dezvoltăm zonele cu potenţial turistic, cum ar fi localităţile cu ieşire la ape". La rândul său ministrul Culturii, Puiu Haşotti, a adăugat că are în vedere reînfiinţarea muzeului Văii Carasu care a fost desfiinţat, proiect care vine în completarea reabilitării falezei şi a portului turistic. „Facem portul turistic dar dacă nu avem obiective de vizitat la Medgidia turiştii vor ocoli acest oraş", a încheiat Puiu Haşotti.


Tags: Mihai Lupu


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii