Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:39 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce părere are un tânăr medic despre examenul de rezidențiat

ro

05 Jan, 2015 00:00 15977 Marime text
Andreea Călinescu a studiat pe rând la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța și la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București. Și-a dedicat cu dragoste timpul în definitivarea ei ca medic, motiv pentru care obținerea unei poziții deosebit de bune în clasamentul la examenul de rezidențiat nu i-a mirat deloc pe cei care o cunosc.

De ce ai ales să urmezi liceul la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța și cum apreciezi astăzi această opțiune?

Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” este unul dintre cele mai prestigioase și mai de tradiție licee din orașul Constanța, bucurându-se de numeroase distincții câștigate de-a lungul timpului, inclusiv cea de cel mai bun liceu la nivel național. Premiile obținute de elevi la olimpiadele naționale și internaționale îl recomandă ca fiind un bun punct de plecare în formarea oricărui tânăr. Am întâlnit aici profesori dedicați, cu experiență, care au fost și sunt adevărate modele pentru elevii lor. Dacă ar fi să mă întorc în timp și să o iau de la capăt, aș face  cu siguranță aceeași alegere.

Care au fost motivele pentru care ai luat decizia de a studia la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București?

A fi medic reprezintă mai mult decât o simplă meserie, este o adevărată vocație. Încă de mică am manifestat interes pentru acest domeniu de activitate fiind curioasă să aflu cât mai multe despre alcătuirea corpului omenesc și modul lui de funcționare. Opțiunea mea s-a bazat pe asocierea dintre această pasiune ce s-a menținut vie de-a lungul anilor și dorința de a activa într-un domeniu care te ajută să evoluezi permanent nu doar în plan profesional ci și uman.

Cum a decurs examenul de Rezidențiat și ce rezultat ai obținut?

Pregătirea pentru examenul de Rezidențiat a însemnat un an întreg de muncă asiduă, însumând multe nopți pierdute, timp liber sacrificat și studiu intens. Examenul în sine a fost și el solicitant, nu numai prin prisma efortului intelectual depus, cât și din cauza emoțiilor care au atins inevitabil cote maxime având în vedere importanța acestei probe pentru viitoarea mea carieră. Din fericire, emoțiile s-au dovedit a fi constructive și m-au mobilizat să obțin un rezultat pe măsura efortului depus, reușind să mă clasez pe locul 18 din cei 1540 de candidați care au susținut examenul în centrul universitar București.

Care au fost principalele preferințe de specializare ale celor care au promovat examenul de Rezidențiat?


Opțiunile  concurenților diferă de la an la an reprezentând o alegere foarte subiectivă pe baza afinităților fiecăruia. Anul acesta în topul preferințelor tinerilor absolvenți s-au aflat specializări precum cardiologie, ATI, dermato-venerologie, gastroenterologie, ginecologie, oftalmologie, chirurgie generală.

Care sunt planurile tale de studiu și evoluție pe plan profesional?

Pentru un tânăr absolvent al Facultății de Medicină, rezidențiatul reprezintă o nouă etapă în pregătirea profesională care presupune pe lângă aprofundarea cunoștințelor teoretice punerea efectivă în practică a acestora și dobândirea abilităților necesare pentru a construi o bună relație medic-pacient. Dermato-Venerologia, specializarea aleasă de mine, îmbină atât parte clinică cât și tehnici de microchirurgie, oferind posibilitatea de dezvoltare în mai multe direcții. Deocamdată îmi doresc să acumulez cât mai multă experiență pentru a deveni un bun clinician și, pe măsură ce voi aprofunda tainele acestui domeniu, vreau să descopăr direcția care mi se potrivește cel mai bine.

Cum o să descrii orașul natal, Constanța, viitorilor colegi de la secția de Dermato-Venerologie din București?

Constanța este și va fi întotdeauna orașul meu de suflet de care mă leagă o mulțime de amintiri plăcute și oameni dragi. Este locul în care întinderea albastră și nesfârșită a mării îți oferă liniște, calm și energie pozitivă, romantismul străduțelor din portul vechi îți îndreaptă pașii către faleză, frumusețea vestigiilor istorice te poartă înapoi în timp, iar căldura oamenilor te face să revii mereu cu drag.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii