Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:13 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Asociaţia Studenţilor Medicinişti şi a Tinerilor Medici Constanţa „O familie de medicinişti, un loc unde bobocii au ocazia de a se pregăti psihic şi fizic pentru anii ce urmează” (galerie foto)

ro

18 Jun, 2015 00:00 6588 Marime text
Asociaţia Studenţilor Medicinişti şi a Tinerilor Medici Constanţa însumează peste 40 de membri activi pe care i-am remarcat mai ales prin omogenitatea pe care o dau grupului, ceea ce îi face să pară o veritabilă familie. Pe lângă acţiunile pur medicale, tinerii încearcă să informeze orice concetăţean interesat despre manevrele de prim ajutor, dar îşi îndreaptă atenţia şi către cei mai puţin norocoşi, prin gesturi umanitare. În continuare îi vom cunoaşte pe Alexandra Cristu, Irem Bari, Sorina State, Răzvan Boşneagu, Elis Dragu, Mihai Spălăţelu şi Alexandru Georgescu.

Ce îndatoriri suplimentare ai ca preşedinte, comparativ cu un membru cu statut obişnuit?

Alexandru Georgescu: O să răspund cât se poate de sincer. La prima vedere, este o funcţie onorifică prin intermediul căreia se activează intens pentru afirmarea Asociaţiei în plan ştiinţific atât în ţară, cât şi în străinătate. Preşedintele pregăteşte şi prezintă un raport de activitate al Asociaţiei Studenţilor Medicinişti şi a Tinerilor Medici Constanţa. Este uşor şi frumos să spui „Preşedinte”. Ce anume ştie doar preşedintele şi ce anume descoperă pe tot parcursul mandatului? Sunt foarte multe de spus, deşi sunt instalat pe această funcţie de opt luni.
 
În primul rând preşedintele ASMTMC este reprezentantul tuturor studenţilor de la Facultatea de Medicină - Universitatea „Ovidius” Constanţa. Prin această funcţie, ai o responsabilitate mare faţă de studenţi, faţă de facultate, faţă de ASMTMC. Am descoperit că trebuie să fii serios, foarte atent, disciplinat, ordonat şi organizat.

Este foarte important ca preşedintele ASMTMC să fie capabil să păstreze un echilibru în interiorul asociaţiei. Trebuie să fie un prieten bun cu toată lumea, să fie respectat şi ascultat de toată lumea, iar cel mai important lucru pentru a avea succes este ceea ce spun la toate şedinţele noastre: „Împreună ne depăşim propriile recorduri”, doar împreună. Este foarte important să ţii echipa, să fii echipa şi să ai succes cu echipa. După părerea mea, acest lucru este cel mai important în viaţă. De ce aş avea succes dacă nu am cu cine să-l împărtăşesc? De ce aş avea această funcţie dacă nu are cine să mă asculte? Şi lucrurile pot continua....
 
Îţi pot spune că această funcţie te schimbă, te schimbă în bine. Eşti mult mai responsabil, mult mai matur dacă, bineînţeles, ai şi ambiţia de a face multe. Sunt atât de multe de zis... Aş vrea să vorbesc în continuare despre un lucru greu de găsit în România. Este vorba de încredere. Ca preşedinte, trebuie să ai încredere în tine, trebuie să ai speranţa că tot ceea ce faci este un lucru bun, care va duce la performanţă. Într-adevăr, ASMTMC militează pentru o medicină de calitate, iar tu, ca preşedinte, trebuie să ai încredere în tine şi în echipa ta că prin tot ceea ce faci aduci un plus studenţilor de la Medicină, Facultăţii de Medicină a UOC şi tuturor celor care vor să fie performanţi.
 
Mai vorbim de o încredere în fiecare membru ASMTMC. Ca preşedinte ASMTMC, trebuie să-i faci pe cei din jur, pe cei din echipa să creadă că totul este realizabil. Tot ce le trebuie este încrederea, curajul şi ambiţia. Ce îndatoriri mai are preşedintele ASMTMC? Trebuie să-şi facă un plan managerial foarte bun, trebuie să aibă răbdare, trebuie să fie flexibil, trebuie să fie cel mai punctual student din facultate, să fie acolo unde este nevoie de el, trebuie să vorbească în plen şi să fie înţeles de toată echipa sa.
Am observat că foarte multe dintre probleme sunt rezolvate dacă mai întâi asculţi. Nu trebuie să te grăbeşti în decizii. Cele mai bune decizii sunt cele surde... cele în care doar asculţi.
 
Preşedintele ASMTMC trebuie să aplice şi să respecte statutul asociaţiei. Abilitatea care m-a ajutat pe tot parcursul vieţii mele este cunoaşterea. Preşedintele Asociaţiei Studenţilor Medicinişti şi a Tinerilor Medici Constanţa trebuie să ştie absolut tot şi să rezolve absolut tot: fie că sunt probleme interne ale asociaţiei, fie că sunt probleme externe ce ţin de imagine şi relaţii externe, fie că sunt problemele ale studenţilor de la medicină.
 
Mesajul preşedintelui ASMTMC: Suntem uniţi, suntem împreună, suntem o echipă! Suntem pentru performanţă, suntem pentru calitate, suntem pentru un altfel de viitor!

Cum îţi împarţi timpul pentru a face faţă sesiunilor dificile ale Facultăţii de Medicină Generală şi să activezi totodată şi în cadrul ASMTMC?

Irem Bari: În funcţie de cât am de învăţat şi în funcţie de disciplină, îmi stabilesc câte ore ar trebui să aloc pe zi studiului. În cadrul ASMTMC, activez în funcţie de acest orar.

Care este rolul tău preferat dintre cele pe care le-ai îndeplinit până în prezent în această asociaţie studenţească?

Răzvan Boşneagu: Deşi am ocupat diverse roluri în ASMTMC, printre care şi de conducere, pot spune că cel mai bine mi se potriveşte şi îmi place rolul de membru activ, rol pe care l-am păstrat indiferent de statutul pe care l-am căpătat prin prisma diverselor funcţii ocupate. Cum spuneau şi colegii mei, ASMTMC, de câţiva ani încoace, a devenit o adevărată familie. Aceasta şi-a conturat clar rolul pentru care a fost creată de cei care acum ne sunt mentori, şi anume „împreună pentru o medicină de calitate”. Şi nu ne-am oprit aici. Pe lângă proiectele medicale adresate studenţilor medicinişti, am avut mereu loc şi pentru cele caritabile sau cu caracter social, care cred că au contribuit foarte mult la dezvoltarea laturii noastre umane.
 
Referindu-mă la proiectele noastre medicale, vreau să amintesc cursul emblematic al ASMTMC, şi anume „Cursul de Prim Ajutor Specializat”. Eu am fost fascinat încă din anul I de acesta şi am participat cu drag şi interes la aproape toate ediţiile acestuia în diverse calităţi: participant, organizator, coordonator, pentru ca acum - cinci ani mai târziu -, să fac parte din rândul trainerilor. Pentru mine, este un sentiment foarte plăcut să pot participa activ în pregătirea colegilor mei mai mici şi nu numai, deoarece cursul nu este destinat exclusiv studenţilor la Medicină. Am colaborat cu diverse asociaţii, printre care SSCR, UDTTMR şi altele, care au înţeles că nu trebuie să fii medic ca să poţi salva o viaţă şi că toţi oamenii ar trebui să ştie manevrele simple de resuscitare (Basic Life Support) şi protocolul prin care activăm lanţul de supravieţuire. Personal, cursul mi-a fost de un real folos pentru că, din păcate, au fost situaţii în care a trebuit să pun în practică ceea ce doar simulăm în cazul cursului. Per total, ASMTMC m-a ajutat să mă dezvolt din multe puncte de vedere şi mi-a dat ocazia să cunosc oameni de o reală valoare, care acum îmi sunt prietenii cei mai apropiaţi.

Cum ai descrie ASMTMC?

Elis Dragu: O să încerc să vă vorbesc din perspectiva studentului care face parte din această asociaţie chiar din primul an de studenţie. Aş putea să descriu ASMTMC foarte simplu, spunând că suntem o familie, dar nu mă opresc aici şi îmi place să cred că suntem cea mai unită şi frumoasă „familie” de acest gen, formată din studenţi din anul I până la medici rezidenţi şi nu numai. Din punct de vedere juridic, suntem o organizaţie nonguvernamentală nonprofit, creată pentru a sprijini studenţii medicinişti şi tinerii medici din oraşul Constanţa. Ca asociaţie, încercăm să venim în ajutorul studenţilor medicinişti, şi nu numai, cu diverse cursuri de formare (de la cele de prim ajutor, interpretare EKG, până la cursuri de echografie), precum şi prin campanii umanitare sau acţiuni care să tragă un semnal de alarmă întregii naţiuni (cea mai sugestivă fiind campania ce poartă numele „Trăieşte viaţa, nu o fuma!”).

Ce fel de studenţi ai cunoscut în interiorul acestui grup de tineri medicinişti?

Mihai Spălăţelu: Prima interacţiune cu ASMTMC am avut-o în anul întâi, când Alex Georgescu şi Răzvan Boşneagu au venit la primul curs de anatomie şi, pe lângă alegerea şefului de an, au început să ne povestească despre această organizaţie care, un an mai târziu, avea să devină ca o familie pentru mine. Din anul 2, am început să mă implic mai mult şi am început să îi cunosc mai bine şi pe ceilalţi. De-a lungul celor doi ani, am cunoscut nişte oameni minunaţi, nişte studenţi muncitori, ambiţioşi, cu planuri şi aspiraţii mari, nişte tineri dornici să se remarce şi să aducă o schimbare în mentalităţile celorlalţi. Aş începe cu Răzvan, care, pe lângă faptul că îmi este un prieten bun, mi-a fost ca un mentor în ultimii ani şi vreau să îi mulţumesc pe această cale pentru tot efortul depus şi pentru tot ajutorul oferit. De asemenea, Alex, preşedintele nostru, a reuşit să schimbe viziunea multora despre ASMTMC şi a dus totul la un nivel foarte ridicat, nivel care va fi foarte greu de depăşit. Cei doi menţionaţi mai sus au reuşit să adune o mare familie, numită ASMTMC, o familie care, la momentul actual, însumează peste 40 de membri activi, studenţi ce reuşesc să îşi smulgă câteva ore din timpul alocat studiului pentru a promova o medicină de calitate.

Care sunt activităţile pe care le-aţi organizat în anul universitar 2014-2015?

Alexandra Cristu: Anul universitar 2014-2015 a fost un an foarte bun din punct de vedere al reuşitelor în ceea ce priveşte proiectele. Am început anul în forţă, cu organizarea Balului Bobocilor, care, anul acesta, a fost cu totul deosebit, urmat de proiectele noastre, pe care le făceam în fiecare an (Prim ajutor BLS, Repere anatomice ş.a). Un lucru foarte important pentru noi a fost faptul că am reuşit să aducem în program workshop-uri şi proiecte noi, cum ar fi cursurile de EKG, Prim ajutor ALS, curs de echografie, unde ne-am bucurat de un număr mare de participanţi. Nu am uitat nici de proiectele de caritate pentru copii, realizate în preajma sărbătorilor de Crăciun, de Paști sau de Ziua Copilului. De asemenea, la zilele facultăţii noastre, am pus la punct o serie de evenimente, printre care „Simularea unui accident rutier”, în parcarea campusului, cu participarea Poliţiei Rutiere Constanţa, a Asociaţiei Naţionale Antidrog şi a SMURD.

Cum ai încuraja un ,,boboc” să se înscrie în ASMTMC?

Sorina State: În primul rând, aş face un mic rezumat despre ASMTMC şi despre proiectele noastre, cine suntem noi, ce vrem pe viitor şi multe altele. În al doilea rând, i-aş spune că echipa ASMTMC este o familie, o familie de medicinişti, iar pentru un „boboc”, aceasta ar fi o ocazie foarte bună de a se împrieteni cu persoane din cadrul Facultăţii de Medicină, de a învăţa să gândească medical, de a se pregăti psihic şi fizic pentru anii ce urmează. De asemenea, aş menţiona faptul că înscrierea în echipa ASMTMC are diverse avantaje: dezvoltarea pe plan personal, implicarea în proiecte noi, posibilitatea de a acumula cunoştinţe în afara cursurilor, curajul de a vorbi în faţa publicului şi integrarea în anumite grupuri! Dacă îţi doreşti mai multe de la tine, dacă ai dorinţă de cunoaştere şi de implicare, te aşteptăm în familia ASMTMC!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii