Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:58 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Artistul tatuator Iuliana Tătaru - „Am opt ani de experienţă şi încă învăţ zi de zi lucruri noi“ (galerie foto)

ro

30 Jun, 2015 00:00 32913 Marime text
Are 25 de ani şi o experienţă vastă în realizarea tatuajelor. Şi este fată. Chiar dacă mulţi s-ar aştepta ca domeniul să aparţină în exclusivitate bărbaţilor, iată că femeile talentate îşi fac loc, uşor, dar sigur, în această lume aparent acaparată de sexul tare. Iuliana Tătaru, cea care se află în spatele „Inflicted Minds Tattoo“, este talentată, creativă, iar pasiunea sa răspunde unei noi generaţii de oameni care experimentează această artă pe propria piele. Foloseşte genul tradiţional, pe care îl adaptează propriului stil artistic, care o defineşte şi o scoate din marea de tatuatori constănţeni. Munceşte cu dăruire, iar creaţiile sale sunt apreciate şi cuantificate în numărul clienţilor care calcă pragul salonului său. Iar cei mai mulţi nu îşi doresc tatuaje clasice, ceea ce reprezintă o provocare zilnică. Acest gen de oameni este exact cel pe care îl preferă. Oameni cu viziune, flexibili şi deschişi. Învăţarea continuă şi adaptarea la nou sunt calităţile care o definesc pe Iuliana. Iar un om care-şi face munca cu pasiune se vede la o simplă privire - fie ea şi amatoare - a creaţiilor care ies din mâinile sale.

De unde această pasiune pentru tatuaje?


Prin 2004, vărul meu, care făcea tatuaje, m-a îndemnat să îl tatuez, chiar dacă nu aveam experienţă. Îmi amintesc că veneam de la şcoală şi stăteam să îl tatuez până noaptea târziu. În acele vremuri, nu se lucra la un mod atât de avansat ca acum. Pe atunci, desenam direct pe piele şi mă apucam de tatuat. Dar, la acel moment, nu îmi plăcea chiar deloc asta. Doi ani l-am tatuat doar pe vărul meu şi, la un moment dat, prietenii mi-au spus să „ies în lume” pentru că am început să tatuez foarte bine. Am început cu prietenii, apoi, din vorbă în vorbă, au venit oamenii. La început, tatuam acasă la clienţi. Mai apoi mi-am deschis un loc stabil unde fac asta şi am avut nevoie ulterior şi de o diplomă oficială care să-mi ateste cunoştinţele în domeniu. Este o pasiune acum transpusă în muncă, aici vin de dimineaţă până seara. Este un job foarte greu, îţi obosesc ochii, spatele, stai ore în şir concentrat.

Ce te deosebeşte de alţi artişti tatuatori?

Sunt fată şi sunt foarte sociabilă, iar toţi clienţii vin de drag la mine. Am un stil mai aparte, la noi în Constanţa foarte rar se practică, se numeşte stilul tradiţional, neo-tradiţional, ceea ce înseamnă tatuaje cum se purtau înainte, old school. Acum sunt făcute într-un stil mai nou, cu aparate mult mai performante. În plus, tatuajele mele sunt foarte colorate, lucru care îmi place mult, şi clienţilor mei la fel.

Sunt tatuajele un drog pentru consumatori?


Cum vin la primul tatuaj, aşa vin şi la celelalte, prea puţini se opresc doar la unul. În momentul în care ajung în salon, ei sunt foarte fricoşi, deşi le explic că, dacă nu rezistă, dacă e prea dureros, putem face pauze. La femei este durerea asemănătoare ca la un epilat, însă bărbaţii resimt mai multă durere, ei nu sunt obişnuiţi cu astfel de sensibilităţi.

Cum trebuie să fie pielea clientului pentru a lucra bine un tatuator?

Pielea trebuie să fie proaspăt epilată şi hidratată. De asemenea, pielea trebuie să fie mai fină, sunt anumite tipuri de piele unde nu intră tuşul bine, trebuie să te chinui un pic. şi la femei, şi la bărbaţi se întâlneşte această problemă. Femeile au pielea mai ciudată, este mai moale, bărbaţii au pielea mai întinsă, aşa am observat eu. De exemplu, nu se compară un tatuaj realizat pe burtă la femei şi unul la bărbaţi, la femei este pielea mult mai moale. Atunci când ai un corp lucrat, cu muşchi, se lucrează mult mai bine, pentru că nu se mai întinde pielea.

Eu, de exemplu, desenez schiţa pe hârtie după dimensiunile pe care le iau înainte, în funcţie de client, după care imprim pe piele, îmi pregătesc acele, mânerele, care sunt sterile, şi mă apuc de treabă. Un tatuaj începe de jos, pentru a nu se şterge modelul.

Cât durează realizarea unui tatuaj, cum se protejează, există interdicţii în ceea ce priveşte expunerea acestora?


Un tatuaj normal durează zece ani, dacă îl protejezi corespunzător. După această perioadă, trebuie să-l refaci, în cazul în care mergi la plajă şi nu foloseşti cremă de protecţie sau în cazul efectuării şedinţelor de solar. După ce se termină tatuajul, două săptămâni se hidratează cu cremă cu antibiotic, totodată, nu se udă. După ce cade crusta ce se formează, trebuie hidratat şi protejat în continuare, mereu, cu cremă de protecţie solară. Trebuie să te epilezi doar cu lama sau epilatorul, cu ceva ce nu ia primul strat de piele, pentru că astfel se duce şi din tatuaj, şi din culoarea acestuia. Nici cremele de epilat nu sunt cele mai indicate. Totul pentru a se păstra cât mai bine culoarea. La finalul şedinţei de tatuare, le explic şi le dau în scris clienţilor cum trebuie să şi-l protejeze, dar majoritatea sunt foarte încântaţşi nu mai ascultă nimic.
Există şi tatuaje semipermanente, care nu au tuş, dar acestea ţin până într-un an şi chiar şi pe această perioadă trebuie să se mai intervină asupra lui. Eu nu prea fac astfel de tatuaje, practic, muncesc aproape degeaba, oricum se şterge.

Realizarea unui tatuaj durează de la 10 minute la 10 ore. Însă şedinţele durează maximum şase ore pentru că după patru ore nu mai rezistă clientul şi nici eu, este nevoie de multă concentrare.

Cine se tatuează mai mult, femeile sau bărbaţii? Din ce categorii sociale fac parte clienţii tăi?

Bărbaţii vin mai mult, dar şi femeile, cu tatuaje mai simple, în general, scrisuri. Asta nu-mi place. Majoritatea vor tatuaje color şi chestii detaliate, cum am astăzi, mandala. Au venit şi avocaţi, şi doctori, din toate categoriile sociale.

Există şi în arta tatuajului o modă în ceea ce priveşte modelele, culorile?

Tot timpul apar alte tatuaje. Americanii şi englezii dau tonul în modă. Este un lucru stupid să te tatuezi cu ce se poartă, mai ales că faci un tatuaj pentru cel puţin câţiva ani. Majoritatea îşi tatuează trandafiri, busole, ceasuri, în stil realistic. Stilul pe care îl promovez şi îl fac eu este mult mai sugestiv şi mai de efect.

Care este cel mai mare tatuaj pe care l-ai făcut şi cât a costat?

Cel mai scump a ajuns undeva la 5.000 de lei şi l-am făcut pe tot spatele unei persoane.

Care este cel mai ciudat tatuaj realizat şi ce a reprezentat?

O să sune ciudat, dar a trebuit să tatuez posteriorul unui bărbat. Respectiva persoană avea tot corpul tatuat şi doar posteriorul rămăsese netatuat. Avea până în 30 de ani. A fost ciudat, pentru că se tot dezbrăca şi nu vedeam niciun spaţiu gol pentru tatuat.

Care a fost cel mai în vârstă client pe care l-ai tatuat?

Cred că 50 de ani, mai avea tatuaje pe care i le-am refăcut.

Care sunt preţurile practicate?

Acestea diferă în funcţie de mărime, culoare, complexitate. Plata se percepe la şedinţă, e mai uşor pentru client.

Cum îşi aleg modelul clienţii tăi?

De obicei îmi arată un model, iar eu le dau mai multe variante, dacă vrea să fie unul copiat sau cu accente ale propriului meu stil de tatuat. Majoritatea vor tatuaje copiate.

Efectuezi şi tatuaje speciale, de exemplu pentru acoperit diverse imperfecţiuni ale corpului?

Am acoperit şi diverse cicatrici, de exemplu, pentru cineva care avea o cicatrice pe picior, i-am făcut o fundiţă şi nu se mai vedea deloc. Doare, într-adevăr, mai tare în zona respectivă şi se lucrează şi mai greu, pentru că pielea e mai tare, mai groasă acolo.

Ţi-ai făcut singură vreun tatuaj?

Da, cele de pe picioare, pentru că pe mâini nu pot. În momentul în care mi le fac, nu simt durere, asta pentru că mă concentrez foarte tare.

Cum te protejezi în timpul activităţii pe care o desfăşori?

Sunt foarte atentă când lucrez, îmi fac analizele la fiecare şase luni. Cei care ar avea probleme de sănătate nu cred că ar spune asta pentru că din start nu ar avea cum să-şi mai facă un tatuaj. Am nişte mănuşi foarte groase care mă protejează să nu mă înţep.

Ai urmat cursuri, e nevoie de aprobări sanitare pentru a efectua o astfel de activitate?

Trebuie să ai diplomă de igienă, să dai un examen şi să deţii diverse acte pentru a ţine salonul funcţional. Eu am terminat şcoala de asistente medicale, care mi-a folosit într-o oarecare măsură în ceea ce fac acum.

Cum este persoana din spatele artistului tatuator?

În cursul săptămânii, mă simt foarte obosită după ce-mi termin munca la salon. Îmi place să mă distrez în weekend, însă timp pentru alte pasiuni nu am. Mi-ar plăcea să călătoresc mai mult, însă mi-am propus pentru anul acesta să încep să fac acest lucru.

Nu te-a tentat o carieră în acest domeniu în altă ţară?

Am fost chemată în mai multe părţi, dar nu am avut curajul să o iau de la zero. Cel mai bine în acest domeniu se câştigă în America, în Anglia.

Care este raportul investiţie - muncă - câştig personal? 

Merită să munceşti aici. Este un job din care se câştigă bine, dar trebuie să şi înveţi permanent. Eu am opt ani de experienţă şi încă învăţ zi de zi lucruri noi.

Mergi şi la târguri de profil, dedicate persoanelor cu această pasiune?

Am participat la prima mea convenţie anul acesta, la Iaşi, unde am câştigat trei premii pe stilul care îmi place, „Best of Color“, „Best Old School“, „Best New School“.

Cât timp crezi că vei face lucrul acesta?

Atâta timp cât am să pot, o văd ca o activitate pe termen lung. Un alt domeniu în care mi-ar plăcea să activez este cel al medicinei veterinare, în rest, nimic altceva. şi mi-ar plăcea să am cabinetul meu, bineînţeles.
 
Sursa: Voceaconstantei.ro


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii