Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:51 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ali Bozçalışkan, noul Consul General al Republicii Turcia „Doresc Constanței să îşi conserve caracterul multicultural şi să fie în continuare un model de conviețuire”

ro

28 Oct, 2013 00:00 3522 Marime text
Ali Bozçalışkan este, începând din luna octombrie, noul Consul General al Republicii Turcia la Constanţa. În vârstă de 41 de ani, Ali Bozçalışkan a mai lucrat până acum, printre altele, în cadrul misiunilor diplomatice ale Turciei din Germania şi Siria. În doar trei săptămâni de când se află la Constanţa, noul Consul General a bifat câteva acţiuni importante, printre care vizita Ministrului Sănătăţii din Turcia, Mehmet Müezzinoğlu, dar şi Sărbătoarea Sacrificiului (Kurban Bayram-ul), în timp ce, pentru marţi, 29 Octombrie, Consulatul General al Turciei la Constanţa pregăteşte un eveniment dedicat împlinirii a 90 de ani de la fondarea statului turc modern. Despre primele sale impresii despre români şi despre România, precum şi despre proiectele sale în ţara noastră, consulul Ali Bozçalışkan a avut amabilitatea să ne vorbească în cadrul unui interviu.

Stimate Domnule Consul General, v-aţi început misiunea diplomatică în forţă la Constanţa, cu vizita Ministrului Sănătăţii din Republica Turcia. De asemenea, aţi avut prilejul să participaţi şi la o activitate organizată de UDTTMR cu prilejul Kurban Bayramului, având, astfel, ocazia de a fi în mijlocul comunităţii musulmane de la noi. Care sunt primele impresii?

Constanța, inima istoricului ținut Dobrogea, este un loc unde etnicii turci şi tătari au trăit în pace şi armonie cu populația majoritară română. Doresc să îmi exprim satisfacția de a fi Consulul General al Republicii Turcia în acest oraş simbol al bunelor relații turco-române. Vizita la Constanța a Ministrului Sănătății al Republicii Turcia chiar în primele zile ale misiunii mele aici este un semn al importanței pe care țara noastră o acordă Constanței şi Dobrogei în general. Doresc etnicilor turci şi tătari să continue conviețuirea în pace şi armonie cu poporul român şi cu celelalte minorități etnice, bucurându-se de drepturile oferite de Statul Român, ca buni cetățeni ai României.
 
Ce ştiaţi despre România / Constanţa înainte de a fi numit aici?

Înainte de a fi numit aici aveam cunoştințe generale despre Balcani şi Europa de Sud-Est. Ştiam că România este cel mai mare partener comercial al Turciei în această zonă, că aici trăieşte o comunitate turco-tătară ce reprezintă un pod de prietenie între țările noastre, că oraşul Constanța este un important port european la Marea Neagră. La sosirea în Constanța, pe data de 9 octombrie 2013, am constatat că oraşul seamănă mult cu oraşele-port din Turcia şi că oamenii de aici seamănă mult cu noi.
 
Misiunea la Constanţa, „plăcerea de a lucra într-o atmosferă de prietenie”
 
Cum apreciaţi că va fi misiunea diplomatică din România comparativ cu activitatea derulată în cadrul corpului diplomatic din Germania şi cu cea din cadrul Ambasadei Turciei la Damasc?

Misiunea mea la Constanța va fi diferită din multe puncte de vedere față de cele anterioare. În primul rând, existența numeroasei comunități turco-tătare va da o caracteristică aparte misiunii mele. În al doilea rând, este plăcerea de a lucra într-o atmosferă de prietenie, într-o țară cu care întreținem relații bune pe toate planurile.
 
Care sunt priorităţile pentru următorii 4 ani pe care îi veţi petrece la Constanţa?
Pe durata misiunii mele la Constanța doresc să contribui la dezvoltarea pe toate planurile a relațiilor turco-române din Constanța şi celelalte județe aflate în aria mea de responsabilitate, adică Tulcea, Galați, Brăila şi Călăraşi, să întăresc rolul comunității turco-tătare de pod al cooperării culturale şi sociale dintre țările noastre.
 
Ce aşteptări aveţi de la misiunea la Constanţa? Cum vedeţi relaţia cu comunităţile turcă şi tătară din România?
Îmi exprim satisfacția față de comunitatea turco-tătară perfect integrată în societatea românească, care trăieşte în acest climat de toleranță şi păstrează legăturile cu Turcia.
 
29 Octombrie, zi de sărbătoare şi pentru turcii din România
 
29 Octombrie este o zi deosebit de importantă pentru turcii de pretutindeni. Vorbiţi-ne puţin despre semnificaţia acestei sărbători.
Anul acesta, pe 29 octombrie, vom sărbători 90 de ani de la fondarea Republicii Turcia. Pe data de 23 octombrie 1923 marele nostru lider Kemal Atatürk a proclamat Republica şi a pus bazele unui stat turc nou şi modern. Această zi este sărbătorită cu entuziasm de turcii din întreaga lume.
 
Cum sărbătoresc turcii din afara graniţelor Turciei Ziua Naţională şi ce pregăteşte Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa pentru 29 Octombrie?
Turcii din diaspora sărbătoresc în fiecare an cu mândrie şi bucurie, prin organizarea de activități precum adunări, festivaluri, mitinguri, seminarii, simpozioane, concerte, activități sportive şi recepții. Consulatul nostru va marca Ziua Republicii prin organizarea unei recepții la care sunt invitați reprezentanții autorităților şi instituțiilor locale şi membrii comunității turce şi tătare. Mi-ar face plăcere ca şi reprezentanții publicației dumneavoastră să participe la recepție.
 
În încheiere, vă rugăm să adresaţi un mesaj, prin intermediul ziarului ZIUA de Constanţa, tuturor constănţenilor, indiferent de etnie, la început de misiune.
În primul rând, doresc să mulțumesc ziarului „ZIUA de Constanța” pentru acest interviu şi să îmi exprim satisfacția pentru călduroasa atenție şi sinceritatea manifestate de autoritățile române. Doresc Constanței să îşi conserve caracterul multicultural, să continue conviețuirea în pace şi armonie a tuturor minorităților etnice şi să fie în continuare un model de conviețuire. Doresc să subliniez şi deschiderea permanentă a țării mele privind cooperarea în acest sens.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii