Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:48 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu cu Auraş Braşoveanu De ce nimeni nu este interesat să vină sponsor la FC Farul

ro

28 Aug, 2015 00:00 7280 Marime text

 Cum a trecut FC Farul de la obiectivul iniţial de formare a unei echipe, cu jucători tineri, la cel de promovare în Liga 1? Cu cine se duelează în noul sezon pentru atingerea primului eşalon? Va putea fi susţinut financiar, până la capăt, un asemenea proiect?


Am discutat despre aceste aspecte, dar şi despre multe altele cu Auraş Braşoveanu, preşedintele executiv al FC Farul, ieri, în cadrul unui interviu online în direct pe www.ziuaconstanta.ro. Oficialul clubului constănţean a răspuns la întrebările redacţiei şi la cele ale suporterilor Farului, unele venite chiar în timpul interviului.

Întrebările redacţiei au fost următoarele:
 
La reunirea lotului, declaraţiile oficiale au fost că Farul îşi propune, în noua stagiune, construirea unei echipe, cu jucători preponderent tineri. După care obiectivul a fost înlocuit, formaţia atacând acum promovarea. Ce a determinat clubul să efectueze numeroase transferuri de jucători experimentaţi şi să schimbe strategia?
 
Într-adevăr, plecând de la faptul că echipa a traversat o perioadă grea din punct de vedere financiar, unicul finanţator, Giani Nedelcu, pentru a evita posibilele probleme în viitorul sezon competiţional, a hotărât crearea unei echipe formate din jucători tineri, de perspectivă, care, printr-un eventual transfer, să poată reechilibra bugetul clubului. Acest lucru a fost hotărât după ce s-a luat act de faptul că, momentan, până la lămurirea situaţiei legislative, autorităţile locale (în speţă Consiliul Judeţean Constanţa) nu pot pune în aplicare, hotărârea cu privire la susţinerea financiară şi asocierea cu CS FC Farul Constanţa. În urma publicării pe site-ul oficial al Ministerului Tineretului şi Sportului a Legii 69/2000 (Legea Educaţiei Fizice şi Sportului), modificată, care ar urma să fie promulgată la sfârşitul lunii septembrie a acestui an, pentru a îndeplini una dintre cerinţele CJC, şi anume formarea unei echipe competitive, care să se poată bate cu şanse reale pentru promovarea pe prima scenă a fotbalului românesc, Comitetul Director al clubului a hotărât ca strategia iniţială să fie modificată, astfel încât să creăm un lot competitiv, care să respecte anumite reguli, cu privire la jucătorii care îl vor alcătui, şi anume cât mai mulţi jucători din Constanţa şi/sau jucători care au făcut performanţă la Constanţa, astfel încât, la finalul ediţiei, CS FC Farul să revină în Liga 1.
 
Care credeţi că vor fi contracandidatele FC Farul în lupta pentru promovarea în Liga 1?
 
La prima vedere, e clar că primele contracandidate vor fi cele care au retrogradat din Liga 1, în speţă Rapid Bucureşti şi Ceahlăul Piatra Neamţ. Nu am omis Oţelul Galaţi, dar, din pricina conjuncturii create în jurul acestei echipe, nu cred că se va implica în lupta pentru promovare. Totodată, şi o spun cu părere de rău, sunt convins că se va repeta istoria şi că vor apărea contracandidate-surpriză, bazate strict pe o situaţie financiară stabilă, şi mai puţin pe un lot competitiv.
 
Ce părere aveţi de programul FC Farul din campionat, în primele două runde echipa jucând cu formaţii retrogradate din Liga 1?
 
Am spus-o şi o repet: în primele patru etape, întâlnim trei echipe care îşi doresc, cel puţin pe moment, clasarea pe unul dintre locurile care să le permită calificarea în play-off, deci vom avea meciuri dificile. Dar asta nu înseamnă că Farul nu poate obţine cele nouă puncte, şi spun asta deoarece în etapa a treia stăm, prin prisma retragerii din campionat a FCM Dorohoi, care a trimis vinerea trecută adresă oficială la Federaţia Română de Fotbal în acest sens. Consider că e mai bine că întâlnim în primele două etape Ceahlăul şi Rapid Bucureşti, deoarece ambele echipe se află în plină reorganizare, atât administrativă, cât şi sportivă, ambele începând pregătirea foarte târziu. Dacă vom şti să beneficiem de aceste lucruri şi vom da dovadă de atitudine, alta decât din cea din meciul cu Delta Dobrogea Tulcea, sunt convins că vom câştiga ambele jocuri.
Farul a fost eliminată din Cupa României de echipa Delta Dobrogea Tulcea. Cum a jucat formaţia constănţeană în meciul de la Babadag şi dacă această înfrângere poate afecta moralul jucătorilor pentru disputa de debut din Liga a 2-a, de sâmbătă, de la Piatra Neamţ?
 
Din punctul de vedere al moralului, această înfrângere, care a venit ca un duş rece, nu va afecta, ci, din contră, răscolind orgoliul fiecărui jucător în parte, îl va urca la altă cotă. O cotă care, din punctul de vedere al motivaţiei interne, să ne permită să abordăm jocul de la Piatra Neamţ cu o altă atitudine. Spun asta deoarece consider că nu Delta a câştigat jocul, ci FC Farul l-a pierdut, din pricina atitudinii celor mai mulţi dintre jucători. Am început meciul oarecum infatuaţi şi aroganţi, lucru care ne-a costat, în special prin prisma concentrării, astfel că echipa care a impus ritmul jocului a fost Delta. Am avut însă şi neşansă, deoarece, în ciuda faptului că ne-am creat patru - cinci ocazii clare de a marca, dintre care două cu poarta goală, n-am reuşit să înscriem, fapt ce a indus o stare de nervozitate, care a contribuit la nerespectarea sarcinilor de joc trasate de antrenorul Constantin Gache. Pe acest fond, un joc de-a totul sau nimic, pe care l-am abordat când Delta a rămas în zece jucători, am fost surprinşi pe un contraatac, care a fost finalizat prin marcarea primului gol, moment în care echipa şi-a pierdut cu totul busola, conştientizând că se află în faţa primului insucces.
 
În noul sezon, credeţi că va reuşi Farul să atragă spectatorii în tribunele stadionului, schimbând radical situaţia faţă de ediţiile anterioare? Câte abonamente s-au vândut până acum?
 
Doar în situaţia în care spectacolul sportiv oferit de echipă va creşte din punct de vedere calitativ, putem avea speranţe că vom atrage un număr mare de suporteri în tribunele stadionului Farul. Un alt factor mobilizator pentru fani sunt rezultatele. Atât timp cât vom câştiga fiecare joc, sunt convins că vom avea suportul celui de-al 12-lea jucător, şi anume publicul, într-un număr cât mai mare. Până în acest moment, au fost vândute aproximativ 100 de abonamente, ceea ce înseamnă că au fost distribuite un număr dublu, deoarece, la un abonament vândut, cumpărătorul primeşte două.
 
Care este situaţia medicală actuală a lui Florin Pătraşcu şi câte etape va rata el din pricina accidentării?
 
Ieri (n.r. miercuri), Pătraşcu a fost la control. Din punct de vedere clinic, este perfect sănătos. Din punct de vedere articular, nu există de asemenea nicio problemă. Urmează ca astăzi (n.r. ieri) să facă un nou RMN, care să ateste dacă acea fisură s-a calcifiat sau nu. În situaţia în care lucrurile sunt OK şi din acest punct de vedere, sper ca în etapa a patra să se afle în teren.
 
În şedinţa din 23 aprilie a Consiliului Judeţean Constanţa, s-a aprobat repartizarea sumei de 2,1 milioane de lei din bugetul Judeţului Constanţa pe anul 2015 pentru susţinerea activităţii sportive a clubului Farul Constanţa, în vederea pregătirii şi participării în sezonul competiţional 2015/2016. Au trecut patru luni de atunci şi suma încă nu a putut fi accesată. Când va putea obţine FC Farul banii?
 
Sper ca odată cu intrarea în vigoare a Legii Educaţiei Fizice şi Sportului, revizuită şi modificată, să se întâmple şi acest lucru. Nu cred însă că mai devreme de sfârşitul lui septembrie, deoarece sunt anumiţi paşi care trebuie făcuţi de către legislativ. Fiind clară şi lămuritoare noua lege, nu cred că va mai exista vreun impediment în aplicarea prevederilor legale. În acest moment, există câteva neconcordanţe care fac inaplicabile modificările aduse în cursul acestui an.
 
Există pericolul ca, dacă banii de la Consiliul Judeţean întârzie, Farul să aibă probleme de natură a periclita obiectivul de promovare în Liga 1 sau şi mai rău?
 
Poate exista acest pericol, nu mai devreme însă de luna ianuarie a anului viitor, până la sfârşitul lunii decembrie 2015 Giani Nedelcu făcând eforturi să asigure linişte din acest punct de vedere. În funcţie de locul pe care-l vom ocupa la sfârşitul primei părţi a sezonului, vom continua cu aceleaşi planuri sau vom reconsidera obiectivul.
 
Întrebările cititorilor, postate pe site-ul www.ziuaconstanta.ro, până la ora interviului, au fost:

În momentul de faţă, suntem capabili să obţinem promovarea? Pentru că, altfel, suporterii vor fi iarăşi dezamăgiţi. Mă gândesc că s-ar fi putut impune ca obiectiv clasarea în primele şase formaţii.

Din punct de vedere sportiv, da. Din punct de vedere administrativ, mai sunt lucruri de pus la punct. Subsidiar, avem ca obiectiv intrarea în play-off, pentru că altfel nu te poţi angaja în lupta pentru promovare. Bătălia concretă pentru promovare se va da în play-off, unde se va intra cu jumătate dintre punctele acumulate cu primele 12 echipe, în timpul sezonului regulat.

La ce oră se va disputa meciul cu Rapid? Ar fi păcat ca o asemenea partidă să se joace de la ora 11.00.
Am intrat în negocieri cu reprezentanţii clubului Rapid Bucureşti, astfel încât jocul să fie programat în nocturnă. Aşteptăm cu interes poziţia dumnealor.

De ce nu se pot schimba orele de începere a partidelor Ligii a 2-a? De ce disputele de la Liga a 3-a încep la orele 17.00 sau 18.00, iar cele de Liga a 2-a de la ora 11.00?
Meciurile de la Liga a 3-a încep la acele ore pentru a da posibilitatea cluburilor din acest eşalon să ajungă în timp util la joc, deoarece, în proporţie de 90%, echipele din acest campionat efectuează deplasarea în ziua meciului. Cu acceptul Federaţiei, ora de disputare a jocului poate fi modificată în segmentul orar 11.00 - 19.00. După ora 19.00, îţi trebuie acordul clubului partener, deoarece, fără acest accept, eşti obligat să-i asiguri anumite condiţii de cazare şi masă.

Mai sunt persoane interesate de preluarea pachetului majoritar la FC Farul?
În primul rând, am spus-o, mă repet şi vreau să o lămurim: Farul nu are un pachet majoritar. CS FC Farul este organizat ca asociaţie fără scop patrimonial, fiind condus de Adunarea Generală a membrilor asociaţi. Ca să devii membru asociat, trebuie să înaintezi o cerere în acest sens Adunării Generale, dar, până în acest moment, nimeni nu este interesat. Cum nu este nimeni interesat nici să devină sponsor tehnic sau sponsor financiar, în ciuda faptului că există facilităţi fiscale în acest sens. Toată lumea consideră că, implicându-se în viaţa clubului, „bagă bani în buzunarul lui Giani“, lucru total fals, deoarece Giani Nedelcu susţine financiar clubul, şi nu invers. Costurile lunare, globale, se ridică la peste 150.000 de lei, bani pe care, în acest moment, cu sincope, este adevărat, îi asigură doar Giani Nedelcu.

Cum se derulează procedura de insolvenţă şi când vom putea afirma că Farul a ajuns, în sfârşit, pe 0?
Nu putem şti cu certitudine, în acest moment, când va ajunge Farul pe 0. Datoriile au fost preluate, în timp, ele s-au mărit, fapt ce a perturbat planul de reorganizare. Cert este că se fac eforturi ca planul să fie respectat şi echipa să nu sufere. Rămâne de văzut, fără niciun ajutor, mai mult - cu piedici puse, cât va mai putea susţine planul Giani Nedelcu.

Putem spera la modificări legislative în sensul sprijinirii cluburilor sportive de către autorităţile locale?
Da, aşa cum am spus, se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Tineretului şi Sportului Legea Educaţiei Fizice şi Sportului modificată. Urmează să fie trimisă spre Parlament pentru promulgare. Aceste modificări vin să acopere vidul legislativ cu privire la obligaţiile atât ale autorităţilor publice, cât şi ale cluburilor.

Ce credeţi că i-a lipsit Farului în ultimii ani şi ce are acum în plus? Ce a determinat un obiectiv atât de îndrăzneţ?
În primul rând, i-a lipsit, din punctul meu de vedere, publicul. I-a lipsit încrederea celor care ar fi putut susţine activitatea clubului. Toate aceste lucruri, însumate, au condus obligatoriu la o organizare mai puţin profesionistă, şi asta în cunoştinţă de cauză, pentru ca echipa să mai existe. Dacă nu ar fi existat Giani Nedelcu şi dacă nu s-ar fi făcut concesii, din păcate afectând direct planul sportiv, echipa fanion a Dobrogei nu ar mai fi existat.
Auraş Braşoveanu a răspuns şi la întrebările fanilor Farului puse în timpul interviului
Care mai este situaţia cu insolvenţa?
Este în curs de lămurire. Aşteptăm un răspuns de la ANAF cu privire la aplicarea prevederilor Legii Amnistiei, deoarece o mare parte din suma cu care suntem debitori intră sub incidenţa acestei legi.

În cazul unei eventuale promovări, vor fi probleme cu dosarul de licenţiere?
​În acest moment, da. Începând cu luna ianuarie a anului viitor, odată cu lămurirea situaţiei cu privire la starea de insolvenţă, sper să nu mai fie.

Mai concret, in cazul promovării, vom putea juca în Liga 1, vom porni cu penalizare sau nu vom putea evolua?
​Concret, vom putea evolua în Liga 1. Depunctarea se aplică în cazul în care, la data de 30.04.2016, nu vom face dovada lipsei de datorii faţă de jucători, antrenori sau cluburile cu care am colaborat în 2015.

De ce nu are nimeni din conducerea clubului curaj să dea cărţile pe faţă şi să spună că actuala conducere a CJC (n.r. Consiliul Judeţean Constanţa) şi a PSD nu vrea să ajute clubul? Actele nici nu au fost înregistrate la Tribunal. De ce jucăm cu CJC pe tricou dacă nu a virat niciun ban?
Nu confundaţi hotărârea de a deveni membru asociat cu susţinerea financiară prin asociere, sunt două lucruri diferite. Jucăm cu CJ Constanţa pe tricouri în ideea de a sensibiliza autorităţile locale cu privire la dorinţa expresă a fanilor de a reveni pe prima scenă a fotbalului românesc.

Din moment ce nici măcar nu au depus acele acte la Tribunal, e clar că nu vor. Ne-au pus de atâtea ori beţe în roate. Să fim serioşi, e clar că nu vor!
​Se va vedea sau nu acest lucru la sfârşitul lunii septembrie. În acest moment, nu pot.

Şi după acest termen, care va fi strategia clubului, în cazul în care acest ajutor nu va veni?
Până la finele primei părţi a sezonului, vom avea linişte. Ce va urma din ianuarie 2016 rămâne de văzut. Depinde în mare măsură pe ce loc ne vom afla în acel moment.

„Liniştea“ la care faceţi referire este valabilă doar pentru jucătorii nou-veniţi sau şi pentru cei care au rămas în lot din anul anterior? Mă refer la stabilitatea financiară.
La sfârşitul lunii septembrie, toţi jucătorii vor intra în posesia drepturilor băneşti restante, precum şi a drepturilor la zi.
Pentru meciurile din deplasare, echipa Farul Constanţa va fi transmisă la televizor pe vreun post de televiziune?
Deocamdată, nu vor fi transmise nici meciurile de pe teren propriu. FRF urmează să publice săptămâna aceasta data când va avea loc licitaţia pentru comercializarea drepturilor TV ale Ligii a 2-a.

Vor mai veni jucători până la sfârşitul perioadei de transferări?
​Astăzi (n.r. ieri) a venit de la Chiajna portarul Alex Gudea, născut în anul 1996, urmând să mai sosească un fundaş central.

Ora de disputare pentru meciurile de acasă rămâne tot 11? Măcar partidele cu echipele mai importante nu se pot juca la altă oră?
În principiu, da, în fapt, pot fi modificate cu acceptul FRF.
Vitaminizarea, medicaţia sunt luate în calcul pentru atingerea obiectivului? Ştim că, în anii trecuţi, acestea au lipsit cu desăvârşire...
​Toate aspectele sunt luate în calcul. Este adevărat că suntem nevoiţi pe alocuri să facem concesii.

Ce s-a întâmplat cu jucătorii Epaminonda Nicu şi Pădureţu? Din ce am înţeles, şi-au dat acordul să joace pentru echipă, dar văd că au dispărut din peisaj.
​Şi-au dat acordul verbal, dar au întârziat să şi pună în practică acest accept, fapt ce ne-a obligat să ne reorientăm. De altfel, în locul lui Epaminonda a fost adus Doru Bratu.

În legătură cu insolvenţa, acum un an era vorba că datoriile se micşoraseră, acum am citit că datoria s-a mărit. Aceasta în ce sens ne va afecta dacă vom promova? Mai are clubul datorii către fostul finanţator (Bosînceanu)?
Cu privire la datoriile la fostul finanţator nu mă pot angaja în discuţie, deoarece nu stăpânesc îndeajuns subiectul. Datoriile clubului au crescut, pe de o parte, din pricina mecanismului fiscal, iar pe de altă parte, din pricina subfinanţării.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Mircea 28 Aug, 2015 07:09 Avem ganduri bune,speram sa avem din nou echipa FARUL in Liga I ,sa luptam pentru acest lucru ! Doamne Ajuta FC FARUL CONSTANTA sa aiba echipa buna de Liga I !
  • Ado 27 Aug, 2015 08:34 1. Cum se deruleaza procedura de insolventa si cand vom putea afirma ca Farul a ajuns in sfarsit pe "0"? 2. Putem spera la modificari legislative in sensul facilitarii cluburilor sportive de catre autoritatile locale? 3. Ce credeti ca a lipsit Farului in ultimii ani si ce are acum in plus? Ce a determinat un obiectiv atat de indraznet?
  • virgil copaciu 27 Aug, 2015 00:03 FARUL să joace în nocturnă!2000-2001meciurile de acasă s-au jucat seara! Grigoraș era antrenor.Am promovat cu o echipă mai puțin valoroasă decât cea actuală!Președinte era Peniu și a adunat echipă(lotul)pe ultima sută de metri!Succes!
  • Marin Tudor 26 Aug, 2015 19:45 Mai sunt persoane interesate de preluarea pachetului majoritar la Fc Farul ?
  • Dumitru Catalin 26 Aug, 2015 17:32 Buna ziua, am trei intebari pentru Domnul Brasoveanu. 1. Suntem la momentul de fata capabil sa obtinem promovarea pentru ca, suorterii vor fi iarasi dazamagiti daca nu o vo atinge, ma gandesc ca s-ar fi putut impune obiectivul de a termina in primele 6 de exemplu. 2 . Aceasta intrebare este legata de meciul cu Rapid, la ce ora se va disputa? Pentru ca este pacat ca un asemenea meci sa se dispute la ora 11:00. 3. Intrebarea aceasta nu este legata de subiect, dar, de ce nu se pot schimba orele de disputare ale meciurilor, de ce in liga 3 se disputa la ora 18 sau 17, si in liga 2 la ora 11. Multumesc, si multa bafta, voi fii nelipsit de pe stadion, cum am fost si in ultimii 8 ani !